Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 2. 09:25

Frissült a GlassFish, megint fürtözhető

Az Oracle kiadta a GlassFish, vagyis a nyílt forrású Java alkalmazásszerver referenciaimplementáció 3.1-es verzióját, amelynek legfontosabb újdonsága a fürtözhetőség.

Az első fürtözhető Java EE6 szerver

Akik figyelemmel követték az elmúlt években a GlassFish fejlődését, könnyen megérthették annak ritmusát. A GlassFish 1.0 volt az első Java EE5 alkalmazásszerver, a 2.1-es verzióba pedig megérkezett a fürtözés képessége. A GlassFish 3.0 volt az első Java EE6 alkalmazásszerver, a GlassFish 3.1-ben pedig ismét a fürtözés a legfontosabb új képesség. Ezzel a GlassFish 3.1 az első olyan alkalmazásszerver, amely Java EE6 web profi és a teljes platform kompatibilitási minősítéssel rendelkezik és fürtözést is kínál.

A GlassFish 3 legfontosabb előnye a kompaktság volt a versenytársakkal szemben, a fürtözés beépítésével azonban már megbízhatóság és skálázhatóság terén sincs szégyenkeznivalója a szoftvernek. Egy tartományban (domain) akár 100 instance is lehet, a fürtözött rendszerek távoli csomópontjai SSH-val központilag, távolról is felügyelhetők, így azok az instance-ok is kényelmesen kezelhetők, amelyek nem a Domain Administration Serveren (DAS) találhatók - természetesen továbbra is lehetőség van minden instance-ot helyileg adminisztrálni. Egy DAS-ról legfeljebb 100 instance kezelhető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új GlassFishbe került komponensek révén szorosan integrálható a legnépszerűbb Java fejlesztői eszközökkel, beleértve a NetBeans-t és az Eclipse-et, hamarosan pedig megérkezik az Oracle Enterprise pack for Eclipse integráció is. Támogatott az alkalmazások verziózása, vagyis egy GlassFish 3.1-en egy Java-alkalmazás több verziója is futhat párhuzamosan, ami elsősorban bevezetéseknél, teszteléseknél lehet hasznos. A komplex alkalmazások egyszerűbb telepítését célozza, hogy az erőforrás-definíciók beépíthetők magába az archívumba.

Támogatás is vásárolható

A fejlesztők állítása szerint a GlassFish 3.1 a teljesítmény terén is nagyot lépett előre, mind az indítás, mind az alkalmazások telepítése, mind pedig az újratelepítése rövidebb ideig tart mint a GlassFish 3.0 esetében - az átlagos gyorsulás 30 százalék körüli. Az in-memory replikáció finomhangolásának köszönhetően a kapacitás harmadával nőtt hibatűrő (high-availability) rendszerek esetén a fejlesztők mérései szerint, vagyis a GlassFish 3.1 harmadával több felhasználót tudott kiszolgálni azonos idő alatt. A GlassFish 3.1 új képességeit taglaló információkat leginkább a hivatalos Aquarium blogról kiindulva érdemes keresni.

A GlassFish nyílt forrású verziója bárki számára letölthető és használható, a szoftver kettős licenccel (CDDL, GPL) érhető el. Akik éles üzemben szeretnék használni az alkalmazásszervert, választhatják az Oracle GlassFish Server 3.1-et, amelyhez kereskedelmi támogatást vásárolhatnak. A támogatott verzióban az Oracle saját megoldásai is helyet kaptak, például teljes domainek mentésére és visszaállítására is képes DAS Backup & Recovery, valamint egy teljesítményhangoló eszköz (Performace Tuner). A GlassFish Server integrálható az Oracle Coherence-szel, valamint az Oracle Access Managerrel is. A GlassFish Server 3.1-et 2016 márciusig támogatja az Oracle, 2019-ig pedig kiterjesztett támogatás vásárolható hozzá.

A frissített termékterv szerint a GlassFish 3.2-es verziója az év végén várható, a Java EE7-tel kompatibilis GlassFish 4 pedig 2012-ben jelenik meg.

Új Java.net

Az Oracle közben átalakította a Java közösség fellegvárának számító Java.net oldalt, amely a cég saját szervereire költözött, új arculatot kapott és új eszközöket kínál a fejlesztőknek. A Java.neten továbbra is elérhetők hírek, blogok, fórumok, valamint népszerű segédeszközök, mint amilyen a Mercurial vagy a Git - a rendszer alapjait továbbra is a Sun közösségi fejlesztési tere, a Kenai biztosítja. A migráció során az Oracle "kitakarította" az oldalt, eltávolította az elhanyagolt, régóta nem frissített projekteket, de még így is több mint 1400 költözött az új otthonába és további több tucat átállítása zajlik jelenleg is. "Az új Java.net kisebb, gyorsabb és a jó, naprakész tartalom aránya a korábbinál magasabb" - mondta Bob Rhubart, az Oracle Technology Network egyik közösségi vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról