Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 28. 10:34

Kettészakadóban a szerverpiac

Továbbra is pang a RISC/UNIX szerverek forgalma, derül ki a Gartner elemzéséből. A 2008 végén kirobbant válság után már megkezdődött a szerverpiac stabilizálódása, de a negyedik negyedéves egészséges növekedés mögött az x86-os rendszerek és az új IBM mainframe iránti kereslet erősödése áll, a RISC/UNIX dobozok továbbra is piacot veszítenek.

A negyedik negyedévben tovább folytatódott a szerverpiac növekedése, derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott számokból. Az eladások bővülését azonban továbbra is az x86-os rendszerek mindent elsöprő népszerűsége és az IBM által tavaly bemutatott új mainframe iránti kereslet határozta meg, a RISC/UNIX rendszerek eladásai továbbra sem tértek magukhoz.

Erős x86-os gépek húzták az eladásokat

Világszerte 2,38 millió szerver fogyott 2010 utolsó három hónapjában a Gartner szerint, az eladások volumene 6,5 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához képest. Az eladott gépek értéke eközben 16,4 százalékkal 12,48 milliárd dollárra növekedett. Ennek oka, hogy az x86-os gépekből a virtualizációs és konszolidációs projektek okán a jobban felszerelt, drágább modellek felé tolódott a kereslet, valamint a nyáron bemutatott, de csak szeptembertől szállított IBM zEnterprise 196 mainframe is nagy sikernek bizonyult.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyártók versenyében az IBM növelte előnyét a HP-val szemben, ami a szerverpiaci bevételeket illeti, a Nagy Kék 26,4 százalékkal többet tett zsebre mint egy éve, miközben a HP átlag alatti, 12,8 százalékos növekedést tudott csak elérni. A harmadik helyen álló, kizárólag x86-os szervereket forgalmazó Dell is 26,4 százalékos bevételnövekedést mutatott fel. A negyedév nagy vesztese az Oracle, amelynek szervereladásai 40 százalékkal zuhantak, a bevételek pedig 16 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbi, és már akkor sem fényes eredményt. Eladási darabszámok tekintetében a Fujitsu már az Oracle dupláját hozta, igaz bevételben az Oracle még megelőzi a Fujitsut.

Nem találják a helyüket a RISC/UNIX szerverek

Az eladott x86-os szerverek száma 7,1 százalékkal 2,32 millió darabra emelkedett, de az értékük 20 százalékkal nőtt. A legnagyobb x86-os szerverszállító továbbra is a HP, a vállalat 754 ezer ProLiantet adott el, x86-os szállításai másfélszeresen múlták felül a Dellét és több mint kétszeresen az IBM-ét. A legnagyobb bevételt x86-os szerverek eladásából szintén a HP érte el, 3,4 milliárd dollárt, a második a Dell 1,9 milliárd dollárral, a harmadik pedig az IBM 1,69 milliárddal. Ez egyben azt is jelenti, az IBM System x-ek átlagos eladási ára a legmagasabb az x86-os mezőnyben.

A RISC/UNIX piac továbbra sem talál magára, pedig 2010 tavaszán az IBM és a HP is új processzorokkal frissítette gépeit. A Gartner adatai szerint alig több mint 55 ezer ilyen gép fogyott a tavalyi utolsó negyedévben, ami éves összehasonlításban 10,7 százalékos visszaesést jelent, eközben a leszállított gépek értéke 19,3 százalékkal 2,97 milliárd dollárra apadt. A piackutató szerint az IBM 10 százalékkal 1,33 milliárd dollárra tudta növelni UNIX-szervereinek szállításait, a HP ugyanakkor 5,4 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, így 829 millió dollárt kasszírozott. Az egykor toronymagasan piacelső, ma már az Oracle kezében levő Sun 15,5 százalékkal kisebb értékben adott el UNIX-szervereket mint egy éve, forgalma 637 millió dollár volt mindössze.

A Gartner szerint 2011-ben a szerverpiac további növekedésére van kilátás, de a lendület alábbhagy. A piacelemző úgy látja, 2010-ben a legtöbb helyen lecserélték az elöregedett x86-os szervereket, a megvásárolt erőteljes konfigurációk pedig virtualizáció segítségével ki fogják szolgálni az igényeket, miközben a mainframe-frissítések is kifutnak hamarosan. A RISC/UNIX szállítók előtt álló legnagyobb kihívás, hogy fenntartsák az érdeklődést a platformjaik iránt és megpróbálják elejét venni az ügyfelek tömeges elvándorlásának a jóval olcsóbban üzemeltethető x86-os rendszerek felé, miközben megpróbálják a mainframe-felhasználókat elcsábítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról