Szerző: Koi Tamás

2011. február 25. 16:48

Meglepő eredménnyel zárult az Index 3G túrája

Furcsa eredménnyel zárult le az Index hírportál tavaly harmadik alkalommal lefolytatott 3G túrája, melynek célja 2010-ben is az volt, hogy a magyarországi mobilszolgáltatók 3G-s hálózatát felmérje.

Az index.hu mai cikkében közölte, nem hirdet eredményt, illetve győztest a több száz mérésből álló tesztsorozat után, mely tavaly október 21-től egy munkahéten keresztül zajlott az ország különböző pontjain. A lap azzal indokolja a döntést, hogy a mérések után nem valódi sorrend alakult ki - a teszteket átlagolva egyébként csekély előnnyel a Vodafone végzett az élen, kissé lemaradva követte a T-Mobile, a Telenor pedig utolsó lett.

Fülest kaptak

A cikk szerint az újságírók "fülest kaptak" valakitől, hogy valami nincs rendben a Vodafone számaival, emellett bizonyos esetekben az olvasók is kétségbe vonták az élőben közreadott eredmények pontosságát, vagyis ugyanazokon a mérési pontokon saját kártyájukkal lényegesen rosszabb értékeket mértek. Mivel az Index a T-Mobile-tól, a Vodafone-tól és a Telenortól kapott tesztkártyákat, ezért az újságírók a visszajelzések után kontrollméréseket végeztek, ezúttal azonban már közönséges, üzletben vásárolt, a laphoz nem köthető forrástól származó SIM-ekkel.

A Budapest belvárosában elvégzett több száz új mérés tanúsága szerint a T-Mobile kontrollkártyájával 13 százalékkal mértek jobb értékeket, mint a cégtől kapott tesztkártyával, a Telenornál nem volt szignifikáns különbség, a Vodafone esetében azonban a szolgáltatótól az Indexnek adott SIM-mel átlagosan 69,42 százalékkal nagyobb sebességet mértek. Amikor az újságírók a két kártyát ugyanabban a cellában, egyszerre mérték le, ennél is jobb, 150 százalékkal gyorsabb sebességeket mért a tesztre kapott kártyával ellátott terminál.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A lap a kontrollméréseket követően megkereste a Vodafone-t, ahol rövid vizsgálat után azzal magyarázták a jelenséget, hogy egy terheléselosztó eszköz meghibásodása miatt több SIM magasabb prioritást kapott a rendszertől, mint mások, vagyis nem csak az Indexnek adott tesztkártya, hanem más, előfizetőknél lévő kártyák is gyorsabb le- és feltöltési sebességet kaptak. A Budapesti Műszaki Egyetem megkérdezett szakértői az Indexnek elmondták, elfogadható az indok, különös ugyanakkor, hogy egy ilyen hibát egy a hálózati paramétereket folyamatosan mérő és figyelemmel kísérő mobilszolgáltató ennyire lassan vesz csak észre.

"Beállítási problémák"

Suba János, a Vodafone kommunikációs igazgatója a mérési hiba kapcsán az Indexnek tagadta, hogy a jelenség számottevően befolyásolta volna az eredményt, hozzátéve, hogy a "beállítási problémák" nélkül még jobban is teljesített volna a Vodafone hálózata. A szolgáltatótól úgy tudjuk, hogy a hiba elhárítása után az összes kártya egyforma eredményeket produkált (melyek nagyságrendben megfeleltek az Index legelső méréseinek), vagyis a tesztre kapott SIM és a közönséges SIM-ek közti mindenfajta különbség eltűnt.

Az Index értékelő cikke mindenesetre érdekes helyzetben látott napvilágot: A hónapokkal ezelőtt megszületett írás éppen most, a Vodafone és a T-Mobile kommunikációs csatározásának kellős közepén került ki az oldalra, egy nappal azután, hogy a Vodafone összehívta az újságírókat, hogy meggyőzze őket arról, hogy egy a Vodafone Csoport által megrendelt mérés (mely természetesen a Vodafone-t mutatta a leggyorsabbnak) alkalmas arra, hogy a mobilszolgáltatók hálózati sebességéről kerek, egész képet nyújtson. A T-Mobile korábban vitatta a mérés hitelességét, kijelentve, hogy a szolgáltatók által egységesen elfogadott, közösen kialakított metodika alapján a hírközlési hatóság számára mért értékeket tekinti mérvadónak. A Mátrix mérésekben a magenta szolgáltató utcahosszal vezet riválisai előtt, jóllehet a mérések eredeti célja nem az összehasonlítás volt - vélik a Vodafone-nál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról