Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 24. 16:43

Véget érhet a torrent razziák korszaka

Magyarországon sem ritka az elmúlt években, hogy a hatóságok torrent trackereket foglalnak le. Habár jogilag nehéz megfogni az adatokat nem tartalmazó, csak az irányítást végző szervereket, de a lefoglalással a fájlcsere rendszereket mégis meg lehet bénítani. Legalábbis addig, amíg egy másik gépen nem indítják újra a biztonsági mentésből visszaállított verziót.

A BitTorrent fejlesztése azonban igyekszik a szabadságharcát tovább vívni, s miután a világban a DHT nevű technológia már viszonylag elterjedtnek számít (ennek segítségével a letöltők megtalálják egymást a szerverektől függetlenül is), egy újabb lépést tesz a peer-to-peer világ a megállíthatatlanság felé.

Az új megoldás, a BTDigg a DHT kapcsolatokat veszi alapul, és ezen keresztül keresi meg az éppen letölteni kívánt fájlok darabjait a fájlcserélő felhasználók anyagai között. A lényeg az, hogy ezzel a megoldással már egyáltalán nem is lenne szükség torrent trackerekre, hiszen nem csak a tartalmat magát, de a katalógusokat, listákat is képes a BitTorrent közvetíteni a felhasználók között.

Már csak a tracker volt a gyenge pont

A klasszikus esetben a torrent trackerek úgy működnek, mint egy kereső, ahová a feltöltött és indexelt torrent fájlok kerülnek be, s a felhasználók ezt a központi helyet használják arra, hogy mazsolázzanak a letöltendő tartalmak közül, illetve a tracker megkerülhetetlen szerepet tölt be a letöltés közben a koordinációban is. A felhasználó kliense mondhatni sorban egymás után kéri a darabokat, s a tracker feladata összehozni a letöltőt egy olyan forrással, ahonnan megkaphatja ezt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A BTDigg alapelve teljesen eltér ettől, ugyanis lehetővé teszi, hogy a DHT kezeljen tracker nélküli torrenteket is, ráadásul ezt a funkciót már a legtöbb torrent program támogatja is. Néhány kliensben ráadásul alapbeállításként engedélyezve van, így sok millió ember már használja is, akár anélkül, hogy tudna róla. A BTDigg újítása, hogy már torrent kiterjesztésű fájlokat sem kell vadászni, hanem egy decentralizált, folyamatosan a felhőben lévő adatbázisból kereshetünk, s a kliensek csak egy úgynevezett “hash táblát” töltenek le, ami alapján kezdődhet a tartalomszeletekre való vadászat.

Új generáció

A megosztásban is egészen új korszakot hozhat a BTDigg, ugyanis bármelyik felhasználó terjeszteni kezdhet tartalmakat anélkül, hogy egy adott trackeren megosztaná azokat. A decentralizációnak azonban vannak árnyoldalai is, hiszen a központi kontroll egyfajta minőségbiztosítási mérce is volt, s a felhasználók megítélhették, hogy az adott trackertől mire számíthatnak. A teljesen átláthatatlan rendszer viszont nem kedvez a fájlcsere intézményesült folyamatainak, s a nyitott trackerek esetében már most is nehéz eldönteni, hogy mi a biztonságos vagy épp megfelelő formátumú, minőségű tartalom.

Épp ezek miatt egyelőre még nem egészen biztos, hogy ez a módszer végérvényesen utat tör magának, minden esetre abban biztosak lehetnek a felhasználók, hogy az nem fordulhat már elő, hogy kedvenc fájlmegosztó technológiájuk felett győzedelmeskedik bármilyen támadó fél. A BitTorrentet eddig is szinte elpusztíthatatlan és megállíthatatlan hálózatnak tartották, de a központi szerverek szükségtelenné tételével egészen biztosan túlélővé vált ez az ökoszisztéma.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról