Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 24. 16:25

Megérkeztek a Sandy Bridge-s MacBoook Prók

Frissítette a MacBook Pro sorozatot az Apple, immár Sandy Bridge lapkák dolgoznak az alumíniumházakban. A nagy újdonság a "Light Peak" kódnéven fejlesztett, rendkívül gyors Thunderbolt csatlakozó, amelyet most az Apple gépei hoznak el elsőnek. Meglepetés, hogy nincs NVIDIA lapka az új notebookokban.

Bár már napok óta kész tényként lehet kezelni, összességében mégis számos meglepetést tartogatnak az új MacBook Prók. A frissítés apropóját az Intel Sandy Bridge platform adja, az Apple gépei így most a többi versenytárssal egyidőben kapják meg a legfrissebb Intel technológiát. A meglepetést azonban nem ez, hanem egy ettől független Intel-megoldás jelenti: a "Light Peak" néven hosszú ideje fejlesztett és eredetileg 2010 végére ígért új csatlakozó megérkezett.

A Thunderbolt Apple-féle implementációjában 10 gigabites sebességre képes, rézkábelen. Az új csatlakozó nem jelent azonban új protokollt, a Thunderbolt a DisplayPort illetve a PCI Express kivezetése, réz- illetve a későbbi implementációkban optikai kábelen, de a jövőben kompatibilis lesz a SCSI, SATA, USB és FireWire protokolljaival is. Az Intel szerint az új csatlakozó az USB-hez hasonlóan elterjedt lesz, nagy sebessége és visszafelé kompatibilitása miatt képes kiváltani a számítógép összes adatcsatlakozóját. Az Intel rendkívül komolyan gondolja az új standardot, a bevezetés érdekében sokat késleltette az USB 3.0-s standard elfogadását is - az Intel lapkakészleteiben ma sincs integrálva a "kék csatlakozó".

mbp

Másik meglepetés, hogy az új almás gépekben nincs NVIDIA chip, a nagyobb gépek grafikus teljesítményéért AMD chipek gondoskodnak, a zöldek Optimus technológiájához hasonló, röptében kapcsolható megoldás felhasználásával. A grafikusan intenzív alkalmazások bekapcsolják a dedikált gyorsítót, normál esetben azonban az Intel CPU-ra integrált HD 3000-es végzi ezt a feladatot, így a gép sokkal kevesebbet fogyaszt. A legkisebb, 13 hüvelykes Prók azonban nem kapnak AMD-s grafikát, így azokban csak az Intel által nyújtott teljesítmény érhető el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Jelentős változás, hogy a 17-es és 15-ös MacBook Prók csak négymagos processzorokkal érhetőek el, mindkettőben i7-es processzorok dolgoznak, 2 és 2,2 gigahertzes névleges frekvencián - a processzorok terheléstől függően tudják növelni vagy csökkenteni az órajelet, így szükség esetén rövid ideig 33 százalékkal a névleges sebesség fölött is tudnak dolgozni. A 13 hüvelykes gép 2,3 és 2,7 GHz-es kétmagos processzorokkal érhető el. A gépek mindenike gyárilag 4 gigabájt memóriával érkezik.

Az új MacBook Prók magyarországi árairól egyelőre nincs hír, Amerikában a legolcsóbb, 13 hüvelykes változat 1200 dollárért, a legdrágább 17-es gép pedig 2500 dollárért vásárolható meg - már ma.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról