Szerző: Koi Tamás

2011. február 23. 11:48

Kína késlelteti a Motorola hálózati részlegének eladását

Bíróság elé vitte a Motorola hálózati részlegének eladását a világ második számú hálózatieszköz-gyártója, a Huawei. A cég a tranzakciót nem tudta elgáncsolni, de az akvizíciót így is hónapokkal késleltetheti az ügy.

A Huawei múlt hónapban született bírósági beadványa szerint azzal, hogy a Motorola eladja a Nokia Siemens Networksnek a hálózati részlegét, olyan, a kínai vállalat által birtokolt szabadalmak és üzleti titkok is az európai gyártóhoz kerülnek, melyek használatára és megismerésére a rivális nem jogosult. A kínaiak ezért az akvizíció felfüggesztését kérték az egyik chicagói kerületi bíróságon, mely a héten hozott határozatában ennek a kérésnek ugyan nem tett eleget, felszólította ugyanakkor a felvásárlásban érdekelt feleket arra, hogy semmilyen, a Huawei-hez köthető ipari titkot nem adhatnak át egymásnak.

A két telekommunikációs multi tavaly nyáron jelentette be, hogy megállapodást kötöttek arról, hogy 1,2 milliárd dollárért a Nokia Siemens Networks kezébe kerülhet a Motorola hálózati részlege. A Motorola mobilhálózati infrastruktúra részlegének megszerzésével a Nokia Siemens Networks azonnali piaci pozíciókhoz jut majd az Egyesült Államokban, de Japánban és Kínában is. A lépéssel az NSN erősebb globális jelenlétet épít ki, ellensúlyozva az egyre nagyobb nyomás alá kerülő európai piaciat is, amelyeket egyre sikeresebben támadnak az olyan kínai szereplők, mint a Huawei és a ZTE.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tranzakcióval 7500 alkalmazottra és több mint 50 operátori ügyfélre tesz szert a Nokia Siemens Networks, többek közt a Verizon, Sprint Nextel, a japán KDDI vagy a China Mobile lehetnek az új partnerek, amelyek sokszor nem GSM, hanem CDMA 2G technológiát, valamint WiMAX 3G technológiákat is használnak, amelyekkel a Nokia nem rendelkezik. Az ügylet egyúttal jobb pozícióhoz juttatja a NSN-t a pre-4G/4G bevezetések elnyerésében, mivel LTE, TD-LTE és WiMAX technológiákkal is rendelkezik, és immár valóban erőteljes globális piaci lefedettséggel rendelkezik majd.

A tranzakció lezárását eredetileg a tavalyi év végére tervezték a felek, de ezt a kínai versenyhivatal hosszas vizsgálódása, illetve a Huawei beadványa hónapokkal elhalaszthatja. A Motorola Solutionsnél ettől függetlenül azt remélik, hogy az üzlet még az idei második negyedévben lezárulhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról