Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 23. 11:58

Felemás negyedév a HP-nál

Jól teljesítettek a HP azon üzletágai, amelyek a céges környezetbe szánt termékeket állítják elő, így a nyomtatókért és nagyvállalati szerverekért felelős részleg. A profit nőtt, a szolgáltatások és a fogyasztóknak szánt termékek eladásai azonban estek.

Meglehetősen vegyes képet mutat a HP első, január 31-ig tartó negyedévének pénzügyi kimutatása. A bevételek 4 százalékkal, 32,3 milliárd dollárra nőttek az előző év hasonló időszakához képest, a nettó profit pedig 2,25 milliárdról 2,6 milliárdra nőtt. A személyi számítógépes üzletág bevételei egy százalékkal csökkentek, ennek ellenére - az ideiglenesen alacsony alkatrészáraknak betudhatóan - a nyereség rekordot döntött, a HP pedig továbbra is piacvezető mind az eladott számítógépek számában, mind azok összértékében. Az üzleti célú PC-k eladásai 11 százalékkal nőttek, a fogyasztóknak szánt termékek azonban 12 százalékkal estek vissza. A nyomtatókkal foglalkozó vállalati alegység bevétele 7 százalékkal nőtt, a cégeknek szánt termékek pedig 33 százalékos növekedést mutattak be.

Súlyosabb problémát jelez ugyanakkor, hogy a szolgáltatásokból befolyó bevétel 2 százalékkal esett, bár a részleg eredményhányada nőtt. A rövidtávú szerződések és a hozzáadott termékek értéke esett - kiszivárgó információk szerint ez annak is betudható, hogy a partnerekkel való kapcsolatokért felelős alkalmazottak hatalmas számban távoztak a cégtől, ami megnehezíti az ilyen együttműködések megújítását. A nagyvállalati szerverek, tárolók és hálózati eszközök 22 százalékkal nőttek, ez talán a legjobb hír a vállalat negyedéves jelentésében. A vállalati eszközparkokat folyamatosan frissítik a vásárlók, és a hibrid felhő-környezetek is vonzó ajánlatot jelentettek a cég vásárlói számára.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A földrajzi régiókat tekintve kiegyensúlyozott teljesítményről számolt be a cég, a BRIC államok (Brazília, Oroszország, India, Kína) pedig az átlagosnál gyorsabban fejlődtek. A bevétel 6 százalékkal nőtt Észak- és Dél-Amerikában, változatlan maradt Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, míg 7 százalékkal nőtt Ázsiában (Kína nélkül), a BRIC államokban bepdi 11 százalékkal. A bevétel 65 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származott, 11 százalék pedig a BRIC országokból.

A HP papírjai zárás után nagyot estek, jelen pillanatban 11 százalékkal vannak a záróár alatt, de a mínusz korábban a 12 százalékot is elérte. A befektetők bizalmatlanságát elsősorban a gyenge kilátások indokolják, a megnőtt profit ugyanis a rendkívüli költségoptimalizáló intézkedéseknek tudható be, amelyek már középtávon is megmutathatják növekedéskorlátozó hatásukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról