Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 21. 13:04

Tucatnyi új fájlformátum Google Docs-ban

A Google Docs ha nem is robbanásszerűen, de szép lassan falatozgat az irodai szoftverek piacából, és ma már sok millió ember vállalati szintű munkafolyamatokhoz is használja, de a Gmail felhasználóknak is jól jön, hogy a böngészőben könnyedén megnyithatóak a PDF és Office Word és PowerPoint formátumok.

Egy jelentős fejlesztés után mostantól tucatnyi további formátum válik használhatóvá mindenki számára Google Docsban. Az új felhozatalban a Microsoft Excel (.xls, .xlsx) fájlok, az xml-alapú Powerpoint prezentációk (.pptx) mellett az Adobe Illustrator (.AI), Adobe Photoshop (.psd), Autodesk Autocad (.dxf) és az Apple Pages (.pages) formátumok nyertek támogatást. Illetve a Scalable Vector Graphics (.svg), PostScript (.eps, .ps), Truetype (.ttf), XML Paper Specification (.xps), főleg kiadványszerkesztésben használatos fájltípusok is bekerültek a kalapba.

A böngészőben megnyíló belső megjelenítő legfontosabb előnye, hogy akkor is hozzá tudunk férni a csatolt fájlokban vagy megosztásban érkező dokumentumokhoz, ha nem a saját gépünknél ülünk és nincs feltelepítve a kliensek valamelyike. Ráadásul a cloudban való megnyitás sokkal biztonságosabb is, mintha letöltenénk és helyben nyitnánk meg a fájlokat, arról nem is beszélve, hogy a tesztek szerint bizonyos esetben még gyorsabb is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Google Docs alatt a fájlok egy része (szöveg, táblázat, prezentáció) konvertálható a Google formátumaiba is, így akár szerkeszteni is lehet őket, majd, ha szükséges, exportálhatóak az eredeti fájltípusokba is. Gmail alatt pedig a szokott módon az új formátumok mellett is ott a letöltés link mellett a megtekintés lehetősége is.

Természetesen a helyben tárolt fájlokat is ugyanúgy tudjuk importálni, mint az eddigi esetekben, sőt az új típusok is megoszthatóak és beágyazhatóak, így könnyen megmutatható mondjuk egy PostScript fájl olyanoknak is, akiknek nem biztos, hogy van megfelelő szoftver az adott formátum megnyitásához. Igaz ez utóbbi opció még csak béta állapotban van, de a visszajelzések szerint többnyire jól használható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról