Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 18. 10:46

A Microsoft válaszol a HWSW olvasóinak

Az Internet Explorer 9 kiadásra jelölt változatának megjelenése kapcsán a HWSW olvasói exkluzív lehetőséget kaptak, hogy a Microsoft magyar és nemzetközi szakembereit kérdezzék a böngészőről, a webfejlesztésről és a HTML5-ről. Cikkünkben olvashatók a kérdések és a rájuk érkezett válaszok.

Milyen irányvonalakat követnek/követtek az IE9 grafikus kezelőfelületének testre szabhatóságát illetően? Miért nem lehetséges testre szabni a kezelőfelületet? A konkurens böngészőknek az egyik legvonzóbb erénye, hogy kis időráfordítással szinte bármiféle külalakot létre lehet hozni, de az IE9-ben ez teljes mértékben hiányzik, sőt, még a korábbi IE-verziókhoz képest is tapasztalható visszalépés.

John Hrvatin, Internet Explorer Team programmenedzser, Microsoft: A böngészés nem a böngészőről, hanem a webhely tartalmáról szól. A felhasználói felületet a Windows operációs rendszerrel integrált, webhelyközpontú böngészésre optimalizáltuk.

Az Aero Glass áttetsző ablakkereteinek, a monokróm kezelőfelületnek és a webhely ikonjának színét átvevő Előre és Vissza gomboknak köszönhetően a böngésző a háttérbe húzódik. Habár a beállításokat ritkán kell használni, amikor szükség van rájuk, fontossá válnak. A beállításokat konzisztensen kell kezelni, ezért helyeztük mindet egy helyre, az ablakkeret jobb felső sarkában található Eszközök menübe. Miután kiiktattuk az ablakkeret zavaró elemeit és a böngészőt integráltuk a Windows tálcájával, az IE9 fókusza a böngészőről a tartalomra és a hatékony navigációra került át.

A böngésző ablakkeretét szándékosan úgy terveztük, hogy áttetszőségének köszönhetően a háttérbe vonuljon, előtérbe helyezve a webhely tartalmát. A Windows 7 segítségével lehetővé tesszük az ablakkeret testre szabását – a színárnyalat és az átlátszóság beállításával a böngészőt a rendszer egészéhez lehet igazítani. Úgy érezzük, hogy a felhasználók többsége is elsősorban a webhely tartalmára kíváncsi.

Milyen fejlesztési ütemtervet követnek az IE evolúcióban fordulópontnak számító 9-es verzió után? Számolhatunk a konkurenciához hasonló gyakori frissítésekre, amik elhoznak olyan, még nem támogatott dolgokat is, mint például a workerek?

John Hrvatin, Internet Explorer Team programmenedzser, Microsoft: Attól függ, mit értünk "gyakori frissítések" alatt – a verziószám növelésének a gyakoriságát, vagy azt, milyen gyakran nyújtunk új, értékes szolgáltatásokat a felhasználóknak? Nem hiszem, hogy az IE8 kiadása óta bármelyik más böngésző ennyit fejlődött volna. 2009 márciusában senki sem beszélt hardveres gyorsításról vagy követésvédelemről – hogy csak két olyan példát említsek, amelyek alapvető változásokat hoztak a böngészők világába – és már a végleges változat elkészültének a küszöbén vagyunk.

A Web Workers egy olyan W3C-specifikáció, amely a webalkalmazások számára lehetővé teszi a szálkezelést. A szálak csak számítási műveleteket végezhetnek – nem férhetnek hozzá a DOM-hoz, sem a hálózathoz – így ezt a funkcionalitást csak a számításigényes webhelyek tudják kiaknázni. A szabvány még mindig fejlesztés alatt áll; ebből a folyamatból mi is kivesszük a részünket. Az IE9 már tartalmazza a teljes tervezett funkcionalitást, így ez a kérdés csak a jövőbeni verziókra vonatkozhat – mint minden esetben, egy adott funkció akkor kerül be az Internet Explorerbe, amikor a hozzá tartozó szabványt elég stabilnak érezzük.

A kiadásra jelölt verzióban már támogatott a Google-féle nyílt forrású WebM videoformátum is?

Albert István, Dávid Zoltán, Microsoft Most Valued Professional, BME: Igen támogatott, de a kodek nem kerül fel a gépedre az IE9-cel együtt. Erről bővebben itt lehet olvasni: http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2010/05/19/another-follow-up-on-html5-video-in-ie9.aspx. A videoformátum problémaköre sokszereplős. Az igazi megoldást maga a HTML5 szabvány kínálja, a video tag forráslistája fallback mechanizmus szerint működik, azaz a video tagnek megadott források közül az első olyat játssza le, amihez van telepített kodek. Például:

< video width="320" height="240" controls="controls">
< source src="movie.ogg" type="video/ogg" />
< source src="movie.mp4" type="video/mp4" />
< source src="movie.webm" type="video/webm" />
Your browser does not support the video tag.
< /video>

Így minden tartalomfejlesztő tud olyan video taget tenni az oldalára, amit minden böngésző le tud játszani, a böngészőgyártóknak - így az Microsoftnak - nincs igazi terük a trükközésre, vagy egymás kizárása, mert a probléma kulturált megoldását a szabvány rendezi. Arról, hogy ki milyen videoformátumokat támogat (és hogy mikortól és hogy mikor hagyja abba) és hogy ennek mik a következményei ezt a cikket ajánljuk: http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2011/02/02/html5-and-web-video-questions-for-the-industry-from-the-community.aspx

Támogatja-e vajon már a CSS-ben a lap elrendezésre vonatkozó dolgokat, mint ez:

@page { 
size: landscape 
margin: 10%; 
}

Dávid Zoltán, Microsoft Most Valued Professional, BME: Igen, támogatja. Erről és a többi CSS-szerkezettel való kompatibilitásról itt találsz több infót: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc351024(v=vs.85).aspx

Azt megoldották már, hogy az Internet Explorer ne saját maga tárolja a nyomtató lapbeállításait (és olvassa fel onnan minden induláskor), hanem a rendszerben beállítottat használja? Ha például csak a cellpadding vagy margin fér a lapra, akkor a teljes cellaszöveg a /dev/null-ba kerül, a következő lapon már új sorral kezdi a nyomtatást.

Dávid Zoltán, Microsoft Most Valued Professional, BME: Ezt most kipróbáltam! Több különböző cellpaddinggal sem vesztettem tartalmat a táblázat-sorból, de a borderen látszik, hogy maguk a cellák vízszintesen “félbetörnek”.

Az IE9 HTML5 tudása még mindig a leggyengébb az öt nagy böngésző között. A Firefox 4 bétája például jobban teljesít még a direkt az Internet Explorer demonstrációjára megírt oldalon is.

John Hrvatin, Internet Explorer Team programmenedzsere, Microsoft Corp.: Érdekes, hogy a kérdés feltevője a html5test.com webhelyet választotta a HTML5-támogatás mérésére, hiszen ez a teszt csak a funkcionalitás meglétét ellenőrzi. Nem teszteli a megvalósítás minőségét vagy teljeskörűségét (erről a múlt héten írtam a blogon). Véleményünk szerint nem az szolgálja a felhasználók érdekeit, ha beszállunk egy olyan versenybe, ami csak a kipipálandó funkciókról szól – sokkal fontosabbnak tartjuk, hogy teljesen megbízható platformot nyújtsunk.

Az általunk nyújtott funkciók minden későbbi verzióval is kompatibilisek lesznek, és nem fognak hirtelen megváltozni azért, mert jóval azelőtt implementáltuk őket, hogy a vonatkozó szabványt véglegesítették volna. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy nem dolgozunk a közeljövőben megjelenő funkciók egyre újabb csoportjain. Nem szeretnénk, ha a webes platform a fejlesztők számára egyfajta aknamezővé válna, ahol állandóan azon kell aggódniuk, hogy egy bizonyos funkció két hónap múlva megváltozik. A kialakulóban lévő szabványok mentén végzett fejlesztéseink a HTML5 Labs webhelyen tekinthetők meg.

Amennyiben szükség lenne a HTML5-támogatás mérésére, mi a W3C hivatalos tesztcsomagját használjuk. Ez az implementáció minőségét teszteli és, amikor majd véglegesítik, a teljes specifikációra vonatkozó, kimerítő tesztsorozatot fogja tartalmazni. A W3C tesztjei mellesleg a specifikáció stabilitásáról is hozzávetőleges képet nyújtanak, hiszen lehetetlen érvényes tesztet írni, amíg az előírt viselkedés folyamatosan változik. Amikor novemberben közzétették a teszteredményeket, az IE9 produkálta a legjobb eredményt.

Dávid Zoltán, Microsoft Most Valued Professional, BME: Ez minden demonstrációra megírt oldal egyik legnagyobb veszélye. A HTML5-ben előírt nagyon sok funkció meglétének jelentőségét minden HTML5 tesztoldal súlyozza valahogy. Az általad idézett beta.html5test.com oldalon ez a súlyozás szépen megfigyelhető. A most használt Internet Explorer 9 RC például 86 pontot bukik csak azon, hogy nem “tud” minden új input típust – ami egyébkén csak annyit jelent, hogy pl.: input type=”email” esetén egy sima textboxot tesz ki (a szabvány egyébként pont ezt írja elő, ha valakinek nincs kedve támogatni az emailt, vagy pl. colorpickert).

A W3C előre figyelmeztet, hogy tesztoldala nem a szabványnak, hanem a teszteknek való megfelelést méri. Az IE9 blogon pedig épp az IE9 jön ki győztesnek, igaz itt Firefox bétának nyoma sincs.

Miért nem működnek egyes dolgok feltétlenül az Interet Explorer 9-ben, például a HWSW-n a login nyomógomb?

Antunovics Mónika, Windows Program Menedzser, Microsoft Magyarország: Természetesen konkrét példákra (mint a HWSW-es nyomógomb), csak az adott eset kivizsgálásával lehet megoldást találni, az eddigi tapasztalatok alapján összefoglaljuk a leggyakoribb hibaforrásokat.

Előfordulhat, hogy a webhely nem a legfrissebb verziójú JavaScript-keretrendszert használja. Gyakorlatilag mindegyik népszerű JavaScript-keretrendszerben (JQuery, Prototype, MooTools, Cufón stb.) akadt kompatibilitási hiba, amelyeket a keretrendszerek fejlesztői a Microsofttal együttműködve már kijavítottak, viszont ahhoz, hogy a javítás életbe lépjen egy adott webhelyen, frissíteni kell a keretrendszert.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Lehet, hogy a webhely az Internet Explorernek verziószámtól függetlenül más kódot küld mint a többi böngészőnek. Az IE9 a korábbi IE-verziók nem szabványos megoldásait szabványosakkal váltotta fel, ennek következtében a régebbi verziók nem szabványos megoldásaira épülő kódja az IE9-ben hibát okoz. Tipikus példa erre az átlátszóság (opacity/alpha filter) beállítása vagy az attachEvent használata a szabványos addEventListener helyett. Ilyen jellegű hibák előfordultak egyes JavaScript-keretrendszerekben is, ezért kell őket frissíteni.

Az Internet Explorer 9 a pontosabb pozicionálást lehetővé tevő DirectWrite függvénytárat használja a szöveg megjelenítésére, aminek következtében a szöveg tördelése megváltozhat. Ez a funkcionalitást nem befolyásolja, de az oldal megjelenése változik. Bővebben itt és itt lehet erről olvasni. A változtatások részletes felsorolására itt nincs hely, javasoljuk a következő weboldalak tanulmányozását: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff986083(v=VS.85).aspx, http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff974378(v=VS.85).aspx, http://blogs.msdn.com/b/ieinternals/archive/2011/02/11/ie9-release-candidate-minor-changes-list.aspx.

Csak egy bosszantó bug, ami pont a webfejlesztést segítené, és az IE8 óta előjön: a Forrás megtekintése ablak, ha egyszer be lett állítva valami más programhoz, akkor már soha nem állítható vissza az alapértelmezett (és sokkal jobban használható, szintaktikát is használó) megjelenítésre. Most állandóan a Jegyzettömb jön be és hiába kapcsolom vissza a Fejlesztői eszközöknél, hogy Alapértelmezett megjelenítő, akkor is marad a korábbi. Tehát a jó kis megjelenítőt nem tudom használni, pedig jobban áttekinthető a kód.

Dávid Zoltán, Microsoft Most Valued Professional, BME: Kipróbáltam az IE9 RC-men, és probléma nélkül tudom oda-vissza állítgatni az alapértelmezett és a notepad között – úgy tűnik egy bosszantó buggal kevesebb.

Firefoxot használok 34 add-onnal. Mindegyik valami fontos funkciót ad, főleg ezért vagyok Firefoxon. Különben lassan indul, és érzelmileg annyira nem kötődöm hozzá. Miért lennek jobb nekem az IE9? Fogja tudni azokat, amiket a Firefox? Félek, hogy cserébe a sebességért vagy a szabványokért le kell mondanom a sok add-on adta plusz időspórolásról és kényelmes funkciókról.

John Hrvatin, Internet Explorer Team programmenedzser, Microsoft: Célunk, hogy minden felhasználó számára teljes körű szolgáltatást nyújtó böngészőt fejlesszünk, amelynek a használatához nincs szükség nagyszámú bővítmény (add-on) telepítésére. Habár számos hasznos szolgáltatást kínálnak, a bővítmények negatívan befolyásolhatják a teljesítményt, megbízhatóságot és az adatvédelmet.

Mint minden más szoftver esetében, a felhasználónak teljesen meg kell bíznia az összes telepített bővítmény fejlesztőjének jóhiszeműségében. A bővítményeket szívesen használó és kezelő felhasználóink számára széles választékot nyújtunk a www.ieaddons.com webhelyen. Érdemes külön felhívni a figyelmet a gyorssegédekre (accelerators), amelyek tervezése során szempont volt, hogy behatárolják a bővítmények (mellék)hatásait, hiszen a számítógépen nem fut harmadik fél által írt kód. Kíváncsi vagyok, melyik az a 34 bővítmény, illetve hogy az általuk nyújtott szolgáltatások közül mennyit lehet megtalálni a létező IE-bővítmények, sőt netalán magának a böngészőnek a beépített funkciói között.

Az IE9-re való áttérés számos előnnyel jár, amelyeket az Internet Explorerre esetleg nem létező bővítményekkel szemben kell mérlegelni. Az IE9 kiváló teljesítményt nyújt minden szinten, az indításától vagy új fül nyitásától kezdve a komplex webalkalmazások futtatásáig. A Windows 7-tel való integráció - a webhelyek tálcához rögzítése - lehetővé teszi, hogy a webhelyek Windows-alkalmazásokként viselkedjenek. Semelyik másik böngésző sem teszi lehetővé ezt olyan, a felhasználók által kedvelt szolgáltatásokat nyújtva, mint a tálca és az ugrólisták.

A felhasználói felület és az értesítési modell nincs szem előtt, és lehetővé teszi a folyamatos böngészést, miközben olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a "beilleszt és navigál". Ezenfelül figyelembe vettük a béta verzió során beérkezett visszajelzéseket, és lehetővé tettük a fülek (tab) külön sorban való megjelenítését; jobban láthatóvá tettük az aktív fület; továbbfejlesztettük a címsorból való keresési funkcionalitást és – nem mellesleg – az IE9 ablakkerete még akkor is kevesebb helyet foglal el a képernyőn, ha a füleket külön sorban jelenítjük meg.

Az IE9 anélkül védi a felhasználói adatokat, hogy ehhez bármilyen bővítményt kellene telepíteni. A böngésző védelmet nyújt a kémszoftverek/hamis webhelyek/adathalászat ellen a SmartScreen szűrők segítségével – a haladó felhasználók jelentős része is úgy gondolja, hogy képes felismerni a támadásokat, pedig az adatlopási kísérletek manapság egyre kreatívabbak. Nem elég értelmes és tapasztalt felhasználónak lenni, mert a támadások szervezői rendkívül találékonyak. Időnként a felhasználó csak rossz időben van rossz helyen, és a SmartScreen éppen azt a pluszvédelmet nyújtja, ami megakadályozhat egy rosszul végződő incidenst.

Az Internet Explorer 9 nem engedi kivenni a pipát a szoftveres renderelés elől, úgyhogy nem használ hardveres GPU-gyorsítást. Így szoftveresen a görgetés akadozik, a Chrome sokkal simábban görgeti az oldalt.

Antunovics Mónika, Windows Program Menedzser, Microsoft Magyarország: Valószínű, hogy a gépében található grafikus processzor (GPU) nem kompatibilis az IE9-cel, ez okozza a bajt. Próbálja meg frissíteni a grafikus processzor meghajtóprogramját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról