Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 16. 12:29

A vállalati vevők húzták a Dell mutatóit

Egész jó eredménnyel zárta 2010-et a Dell, az elemzők azonban szkeptikusak a hosszú távú kilátásokat illetően. Az eredmény elsősorban a vállalati bevásárlásoknak köszönhető, mind a szerverek, mind a céges PC-k jól fogytak, az olcsó alkatrészeknek köszönhetően nőtt a profit is.

Bejelentette a január 29-én véget ért negyedév és pénzügyi év eredményeit a Dell, a cégnek a várakozásokat meghaladóan jól ment 2010-ben. Az utolsó negyedév különösen a profit szempontjából sikerült jól, a nem túl jó 2010-es karácsonyi három hónaphoz képest a bevétel 5 százalékkal 15,7 milliárd dollárra emelkedett, az üzemi és a nettó profit azonban 124 és 177 százalékkal nőtt, így rendre 1,1 milliárd, illetve 924 millió dollárt tett ki.

A nagyvállalatoknak eladott megoldások és szolgáltatások forgalma 7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban és már a Dell bevételeinek 29 százaléka származik innen. Ezen belül a szerverüzletág 16 százalékkal bővült, az EqualLogic tárolók eladásai 49 százalékkal nőttek, és a PowerVault családdal már a tárolóbevételek kétharmadát adják. A nagyvállalati-, kkv. és közszféra felé az eladások 9 százalékkal nőttek, ezen belül a PC-k (asztali és hordozható kliensek együtt) 10 százalékkal.

A Dell sikeresnek nyilvánította a 2009-ben megvásárolt Perot Systems integrációját is, a Dell Services bevételei a negyedévben 1,9 milliárdot tettek ki, amivel  sikerült elérni a kitűzött bevételi és költségoptimalizációs célokat is. A nemrég indult, vállalati szolgáltatásokat nyújtó üzletág az év során 7,7 milliárd dollár forgalmat termelt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A negyedév során elért bruttó eredményhányad 21,5 százalék, az éves hasonló mutató 18,5 százalék, köszönhetően elsősorban a felhasznált alkatrészek, főleg az LCD-panelek és memórialapkák vártnál alacsonyabb árának. Az így szerzett profit azonban hajlamos gyorsan elolvadni, a rendkívül kompetitív számítógépes piacon az alkatrészárak csökkenése gyorsan megjelenik a termékek árcsökkenésében is.

A január 29-én véget érő pénzügyi évben a cég bevétele 16 százalékkal nőtt, 52,9 milliárdról 61,5 milliárd dollárra - abszolút értékben ez a legnagyobb éves bevételnövekedés a cég történetében. Az év során a Dell általánosan elfogadott könyvelési gyakorlat szerint számolt üzemi eredménye 58 százalékkal, 2,2 milliárd dollárról 3,4 milliárdra nőtt. A nettó profit még látványosabban, 84 százalékkal emelkedett, 2,6 milliárd dollárra.

A hírre a texasi cég papírjai óvatosan, mintegy 6 százalékkal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben, a vállalati szektor további jó étvágyára vonatkozó hírek pedig még a HP részvényeit is megemelték egy százalékkal. Az elemzők azonban óvatosságra intenek, a Dell vesszőfutásának valószínűleg még nincs vége - csupán az előző évek spórolását kompenzálja most a vállalati szektor. A Dell nem ért el semmilyen áttörést a termékkínálatát tekintve, a cég mobilos üzletága kifejezetten gyengén teljesít, sem a mobiltelefonok, sem a táblagépek nem fogynak a várt mennyiségben - a robbanásszerűen növekedő piacokra pedig muszáj lenne betörnie a vállalatnak, ha hosszútávú növekedésre vágyik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról