Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 15. 15:08

2014-re készül el a HTML5

Végre előjött a mindenki által várt dátummal a World Wide Web Consortium: a webes szabványok fejlődését felügyelő szervezet szerint nagyjából három és fél év múlva, 2014 júliusára készül el a végleges HTML5 szabvány.

A HTML5 fejlődése kapcsán az egyik legtöbbször feltett kérdés, hogy "jó, jó, de mikorra lesz kész?". Eddig senki sem tudott egyértelmű és megnyugtató választ adni erre a kérdésre, csak becslések léteztek, köztük olyanok is, amelyek a 2020-as évekre tették a szabvány elkészültét. A World Wide Web Consortium (W3C) tegnap közölte, 2014 júliusa a hivatalosan megcélzott dátum, ekkor adják ki a végleges specifikációkat.

A HTML5 elkészültét már nem csak a szoftveripar, a böngészőfejlesztő cégek várják lélegzetvisszafojtva, hanem jószerével az egész informatikai és konzumelektronikai piac. Az elmúlt évek alatt a PC-k és a rajtuk futó böngészők mellett egyre több készülék vált alkalmassá az internet elérésére, beleértve például az okostelefonokat, a játékkonzolokat a tévéket vagy akár az autók fedélzeti rendszereit. Mivel a szabvány egyes részei még kidolgozás alatt állnak és nem véglegesek, sokan bele se fognak az implementációba mert nem lehetnek biztosak abban, milyen változások lesznek még.

Az utolsó simítások sokáig tartanak

A W3C tagjainak idén májusig el kell juttatniuk észrevételeiket és javaslataikat a HTML munkacsoporthoz a HTML5 fejlesztésével kapcsolatban, ezeknek a felhasználásával születik meg a végleges szabvány - az ezt követő három évben várhatóan még sokat változik a HTML5, ahogy a javaslatokat beépítik. Ezzel párhuzamosan zajlik majd azoknak a teszteknek a kidolgozása, amelyek segítségével ellenőrizni lehet egy-egy alkalmazás HTML5-kompatibilitását.

A májusban kezdődő és 2014 nyaráig tartó szakasz a HTML5 fejlődésének legalább olyan fontos szakasza lesz mint az ezt megelőző, amely főleg a fejlesztéssel telt: a W3C szerint több ezer javaslat és komment várható a szabvánnyal kapcsolatban és a meglevő képességek finomítása során "jelentős változások" is várhatóak. 2011 második felében lesz egy újabb kör, amikor javaslatokat lehet tenni a módosításokkal kapcsolatban, majd 2012 tavaszán elkezdődik a szabványosítás következő lépése, amely során a HTML5 implementátorok, leginkább a böngészőket fejlesztő cégek is eljuttatják visszajelzéseiket a W3C-hez

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ekkor alakul majd ki az a több ezer tesztből álló csomag, amelyet felhasználva bárki ellenőrizheti, megfelelően használja-e a szabványos eszközöket. Ez a folyamat egészen 2014-ig tarthat és a végeredménye a 2014 nyarára ígért végleges szabvány. A W3C 2007-ben kezdett el a HTML5-ön dolgozni, vagyis a szabványosítás hét évet vesz igénybe. Ez lesz az első HTML-szabvány 1998 és a HTML 4.01 megjelenése óta.

Senki többet!

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy 2011, május 22. után a HTML5 funkcionalitását már nem bővítik tovább, ez eztán beadott bővítési javaslatokat csak a következő szabványban használják majd fel, amelyet egyelőre HTML.next kódnéven emlegetnek és kétséges hogy valaha kap-e verziószámot, hivatkoznak-e rá hivatalosan HTML5.1 vagy HTML6 néven.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról