Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 15. 16:04

A tabletekre várt a mobil üzleti intelligencia

Életre kelnek a táblagépek nagyobb kijelzőjén az üzleti intelligencia megoldások - állítja a Forrester. Sok cég úgy találta, hogy az okostelefonok és PDA-k kis képernyőjére nem volt érdemes BI-klienseket fejleszteni, a táblagépek azonban megtörték a jeget.

A mobil üzletiintelligencia-megoldások adoptálása és érettsége mesze elmarad az egyéb mobilalkalmazásoktól - áll a Forrester kutatásában. Az üzleti szoftverek felhasználási modelljeit követő cég szerint a cégek egyszerűen nem látnak megfelelő üzleti indokot a BI-megoldások mobilissá tételére. A kutatócég által megkérdezett vezetők nem láttak kézzelfogható megtérülést egy ilyen befektetés esetén, az eddig elérhető mobil eszközök pedig egyszerűen nem voltak eléggé nagyok egy sikeres implementációhoz.

A jég azonban megtörni látszik, a tabletek ugyanis pontosan azt a méretkategóriát célozzák, ahol az ilyen szoftverek már működőképesek lehetnek. Az iPad vagy a Samsung Galaxy Tab mérete és kijelzője is alkalmas lehet üzleti felhasználásra - fogalmazza meg a Forrester. Valószínűleg ez a gondolatmenet áll több piaci szereplő lépésének hátterében is: a Samsung és az SAP közösen androidos üzleti intelligencia megoldásokat mutatott be Barcelonában, miközben itthon a MultiSoft demózta a Microsoft Dynamics NAV-hoz készített (szintén androidos) alkalmazását.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Samsung és a SAP közös fejlesztése, a Mobile Business Intelligence Dashboard minden androidos készülékre elérhető - a két vállalat értelemszerűen a Galaxy S-et és a Tabet emelte ki, de a megoldás nem korlátozódik csak erre a két készülékre. A bejelentés örömére az SAP és a Samsung hosszútávú fejlesztési megállapodást is kötött, így a páros a jövőben további androidos alkalmazásokat tesz le az asztalra. Az SAP azonban nem csak az Androidra koncentrál, a cég pár hónapon belül kiad egy, a SAP és a Sybase technológiákat összefogó teljes fejlesztői platformot is.

A magyarországi MultiSoft hasonló megoldásokon töri a fejét. A rendszerintegrálással és egyedi megoldások kifejlesztésével egyaránt foglalkozó cég a Microsoft Dynamics NAV-hoz készített androidos alkalmazást, amely egyelőre csak demonstrációs célokat szolgál, az ügyfelek igényeinek megfelelően azonban bármikor éledben is bevethető. A MultiSoft megoldása a NAV-rendszerhez a webszolgáltatásokon keresztül kapcsolódik és elérhetővé teszi a legfontosabb funkciókat, mint eszköznyilvántartás, ajánlatadás vagy munkalapok. Az alkalmazás Javában, az Android SDK segítségével készült, az offline működéshez pedig az adatokat képes lokálisan is tárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról