Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 14. 15:04

Többfrontos támadás indult a Google WebM ellen

Többfrontos támadást készít elő a VP8 megnyitásával létrejött Google-féle WebM ellen az MPEG LA. A szervezet egyfelől jogászcsapatait veti be, hogy ellenőrizze, nem sért-e szabadalmakat a kodek, másrészt egy új, jogdíjmentesen használható saját kodek létrehozásával kacérkodik.

Minden az Apple-lel kezdődött: miután Steve Jobs száműzte a Flash-t az iOS-t futtató készülékekről, az érdeklődés homlokterébe került a HTML5 és a video címke, valamint a különféle böngészők által támogatott formátumok és kodekek kérdése. A HTML5 video címke lényege, hogy a weboldalakba anélkül lehessen videókat ágyazni, hogy annak a megjelenítéséhez a felhasználó oldalán külön lejátszóprogramot vagy böngészőbe épülő bővítmény kelljen telepíteni, így a videók bármelyik készüléken megjelenhetnek, amely HTML5-öt támogat.

Annak érdekében, hogy saját megoldással válthassa ki a jogvédett H.264 (AVC) technológiát, a Google megvásárolta az On2 Technologies vállalatot és megnyitotta a VP8 forrását, kombinálta a Matroska konténerrel és az Ogg Vorbis audióval, ebből jött létre a WebM, amely mögé beállt az Opera és a Mozilla Foundation is, de utólag telepített kodekkel az Internet Explorer 9 is alkalmas a WebM videók megjelenítésére. A Google nemrég közölte, kiszedi a Chrome-ból a H.264 támogatását, mert szerinte a WebM a webes videó jövője.

Jogászcsapataink harcban állnak

A széles körben elterjedt H.264 mögött álló MPEG LA két fronton támad vissza. A szervezet azt kérte a tagjaitól, 2011. március 18-ig gyűjtsék össze azokat a szabadalmaikat, amelyek a WebM alapjául szolgáló VP8 implementálása szempontjából relevánsak lehetnek. Az MPEG LA vélhetően azt szeretné elérni, hogy kiderüljön, a Google által megnyitott és szabadon felhasználhatónak definiált VP8/WebM szabadalmakat sért. Ezt követően vagy korlátozni lehetne a VP8/WebM felhasználását, vagy pedig licencdíj megfizetésére lehetne kötelezni azokat a cégeket amelyek termékeikben a WebM-et használják, vagy magát a Google-t.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ahhoz, hogy a WebM támogatói ezt elkerüljék, vagy azt kell bebizonyítaniuk, hogy a kodek nem sért semmiféle szabadalmat, vagy pedig a szóban forgó szabadalmakat érvényteleníttetniük kell egy bírósági eljárás során. Amennyiben az MPEG LA talál releváns szabadalmakat, a Google jogi csapataira kemény időszak várhat. Ha nem sikerül biztosítani a VP8/WebM szabad használhatóságát, az akár a kodek halálát is jelentheti, hiszen jelenleg ez az egyetlen nyomós érv, amely mellette szól a H.264-gyel szemben.

Új szabvány is jöhet

Az MPEG (Motion Picture Expert Group) emellett egy jogdíj nélkül használható szabványos kodek fejlesztését is tervez. "Azt felismerve, hogy az internet mekkora jelentőséggel bír a videotartalmak létrehozásában és fogyasztásában, az MPEG egy új videotömörítési szabvány létrehozását tervezi, amely az internethasználati szokásokhoz igazodik. Az új szabvány célja, hogy jelentősen jobb tömörítési teljesítményt érjen el az MPEG2-nél és lehetőség szerint felvegye a versenyt az AVC Baseline Profile-lal" - szól az MPEG felhívása.

A cél az, hogy egy "ISO/IEC Type-1", azaz jogdíj nélkül használható videotömörítési szabvány jöjjön létre az MPEG berkein belül, amely sikeresen veheti fel a harcot a VP8/WebM ellen. Egy jogdíjmentes videokodekhez az MPEG olyan szabadalmazott technológiákat használhat fel, amelyek védettsége már lejárt (az Egyesült Államokban ez 20 év), illetve olyanokat, amelyek tulajdonosai hajlandóak lemondani a rövid távú előnyökről a hosszabb távú előnyök, azaz a WebM legyőzése kedvéért.

A jogi és technológiai össztűzbe került Google számára kicsit sem egyszerű a helyzet, a vállalatnak az MPEG LA által okozott bizonytalan jogi környezetben a lehető leggyorsabban kellene elterjesztenie a WebM-et, hogy mire megérkezik az MPEG-féle új szabvány, addira megfelelő támogatottsággal rendelkezzen. A böngészők közül a Chrome-on kívül az Opera és a Firefox támogatja egyelőre a WebM-et. a Google pedig megkezdte a YouTube HTML5-ös tesztverziójának átállítását az új kodekre - más jelentős WebM-es oldalról vagy szoftverről egyelőre nincs hír.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról