:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 14. 10:54

Három új Xperia rajtolt el: Play, Neo, Pro

Három új okostelefonnal jelentkezett a Sony Ericsson. Az Xperia Play a kiszivárgott információknak megfelelően egy okostelefon és a PSP keresztezése, a Neo pedig a csúcskategóriás Arc olcsóbb változata. A meglepetés az Xperia Pro, amely teljes billentyűzetet kapott.

Teljesen megújította okostelefon-arzenálját a Sony Ericsson. A barcelonai Mobile World Congressen bemutatott három új telefon és a még januárban leleplezett Arc visszahelyezi a gyártót az első számú mobilgyártók közé. A termékfejlesztési csúszások és az elhúzódó szoftverfrissítési problémák után végre a japán-svéd vegyesvállalat is az Android legutolsó generációját, a Gingerbreadet használja, hardveresen pedig a cégnek sikerült hoznia a tőle megszokott egyedi, innovatív megoldásokat.

Xperia Play

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A minden kétséget kizáróan legjobban várt telefon az Xperia Play a Sony Ericssonnál. Az Android és Playstation Portable keresztezéséből született készüléket maga Kaz Hirai, minden Playstationök atyja mutatta be személyesen - az anyacég Sony valószínűleg ezzel is akarta mutatni, kiáll a most bemutatott platform mellett. A támogatásra szükség is lesz, hiszen egy játékra kihegyezett készülék játékok nélkül sokat nem fog érni. A bemutatón elhangzottak szerint azonban ez a veszély nem fenyeget, a telefon piacra kerülésekor, márciusban legalább 50 cím lesz elérhető - olyan kiadóktól mint az EA, az Activision, a Gameloft, a Trendy és a Fish Labs. A bejelentés szerint a Sony a teljes PlayStation játékgyűjteményt elérhetővé fogja tenni a Play-re, így az indulás után hetente fognak majd új játékok érkezni a telefonra.

Az Xperia Play hardveresen meglehetősen közepes, 1 GHz-es Snapdragon Scorpion hajtja, a GPU pedig az Adreno 205. A Sony szerint azonban ez a páros is bőven elegendő a megfelelő játékélményhez, nem a PSP2 szintje a cél. A kijelző 4 hüvelykes 854 x 480 pixel felbontású valódi multitouch-os darab. A 16 milliméteres vastagságba belefért a PSP Go módjára kihúzható gamepad, amely a hagyományos PlayStation-kiosztást mutatja, néhány változással: az analóg irányítókarok helyét két kör alakú touchpad vette át, a váll-gombokból pedig csak egy-egy található a telefonon, a PSP-hez hasonlóan. A Sony marketinggépezete láthatólag alaposan alányúlt a készüléknek, így a kamera az Exmor R, a kijelző pedig a Bravia brandet fényezheti tovább. A telefon induláskor fekete és fehér színben lesz elérhető, a fedélzeten a Crash Bandicoot PSOne-ra kiadott verziójával.

Xperia Neo és Pro

Xperia NeoAz Xperia Neo lesz a Sony Ericsson mainstream telefonja a jövőben - az Arc alá pozicionált termék várhatóan jóval olcsóbb lesz a nagytestvérnél, miközben annak gyakorlatilag minden funkcióját tudja, a szintén most bemutatott Pro pedig a Neo kihúzható billentyűzettel ellátott testvére lesz. Hardveres szinten a két telefon megegyezik, mindkettő 3,7 hüvelykes, 854x480 pixeles karcálló kijelzőt és Qualcomm Snapdragon MSM8255 processzort kaptak, 1 GHz-es verzióban. A gingerbreades páros között csak fél milliméter vastagság (13 illetve 13,5 mm), illetve 14 gramm (126 illetve 140 g) a különbség. A hírek szerint a két telefon szoftveresen is megegyezik, az egyetlen különbség így valóban csak a billentyűzet. A Neo kék, piros és ezüst színben, a Pro fekete, ezüst és piros változatban lesz kapható.

Bár nem lehet elmenni a tény mellett, hogy a Sony Ericssonnak még mindig nincs kétmagos processzorral hajtott csúcsgépe, és tabletet sem siet bemutatni, üdítő látni, hogy végre tudott valami újat mutatni a vállalat. A PlayStation-telefon kombót már régóta várta a szakma, nem hiába: ez a Sony legerősebb brandje, amellyel ki tud emelkedni az androidos versenytársak közül. A Neo és a Pro a középkategóriában erősíti majd a céget, az X8 és az öregedő X10 minik után szükség is volt erre a vérfrissítésre.

Valamit jelez ugyanakkor a Sony Ericsson jövőképéről, hogy a 2011 egyik legfontosabb mobilos technológiájának ígérkező NFC (Near Field Communication) teljesen kimaradt a telefonos felhozatalból. Hogy a döntés hátterében pontosan mi áll - mérnöki problémák, vagy tisztán üzleti megfontolások - egyelőre nem tudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.