Szerző: Koi Tamás

2011. február 11. 14:43

PR-háború dúl a leggyorsabb mobilhálózat címért

A hazai piacon meglehetősen szokatlan módon feszül egymásnak két mobilszolgáltató, a T-Mobile és a Vodafone. A két cég egyaránt úgy tartja, hogy az ő hálózata a leggyorsabb.

A hazai 3G-s mobilhálózatok földrajzi és lakossági lefedettségüket tekintve ma már alig bővülnek, a szolgáltatók saját bevallásuk szerint elérték, amit a jelenlegi körülmények közt gazdaságilag megtérülően nyújtani lehet. Míg a T-Mobile, a Vodafone és a Telenor évekkel ezelőtt abban vetélkedett, melyikük tud több települést ellátni szélessávú mobilnettel, ma már inkább a hálózaton elérhető sávszélesség, vagyis a le- és feltöltési sebesség a mérvadó. Ebből a versenyből a Telenor láthatóan kiszállt, vagy soha nem is szállt be, a T-Mobile és a Vodafone viszont egyre élénkebb csatát vív egymással marketingkommunikációs és PR-eszközök segítségével.

Felbőszítették az oroszlánt

A hálózat átviteli sebességét először a Vodafone mérette meg megbízásos szerződés alapján egy külföldi céggel, a P3 Communications GmbH-val. A tavaly áprilisban publikált eredmények szerint három kulcsfontosságú mérés alapján kettőben a Vodafone hálózata teljesített a legjobban, egyben pedig csak hajszállal maradt el konkurensétől. A szolgáltató tavaly novemberben ismételten megbízta az említett céget a hazai hálózatok "független" auditálásával, itt viszont már mind letöltési, mind feltöltési sebességben, mind pedig a hálózat reakcióidejét tekintve a piros szolgáltató lett az első.

A Vodafone ez utóbbi felmérést marketingcélokra is felhasználta és elhelyezett az oldalán egy ismertetőt az eredményekről, és a mérés bizonyos körülményeiről, jóllehet a teljes jelentés nem publikus. A szolgáltató emellett reklámkampányában is felhasználta a mérést, valószínűleg ez vezetett oda, hogy a T-Mobile ma kiadott sajtóközleményében Király István marketing vezérigazgató-helyettes külön kiemelte: meglepetésként érte a céget, hogy egy "versenytárs" a hirdetéseiben igyekszik magához kötni a "leggyorsabb mobil adathálózat" címet.

A cég közleményében utalt rá, nem tartja pontosnak és hitelesnek a P3 Communications méréseit, helyette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által rendszeresen közzétett, a szolgáltatók részéről önkéntes alapon benyújtott, konszenzusos statisztikáit tartja mérvadónak. A szolgáltató szerint ebből világosan kiderül, hogy a T-Mobile szélessávú mobil adathálózatán átlagosan 2,45 Mbps le- és 818 kbps feltöltési sebességet biztosít, 1 Mbps-mal nagyobb letöltési sebességet nyújtva előfizetőinek, mint a második helyezett mobilszolgáltató - bár a cég nem nevezi meg konkurensét, nyilvánvaló, hogy a Vodafone-ról van szó.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Emellett a cég sajtóközleménye felhívja a figyelmet, hogy a hazai mobilszolgáltatók közül csak a T-Mobile vállal garantált le- és feltöltési sebességként 2 Mbps és 800 kbps értékeket vonatkozó általános szerződési feltételeiben (letöltés esetén pl. tízszer annyit, mint más hazai mobilszolgáltatók). Ez minőségi kifogás esetén lehet mérvadó, azaz ha egy ügyfél HSxPA-lefedettséget nyújtó területeken nem tapasztalja ezeket az értékeket az esetek és a helyszínek nyolcvan százalékában, reklamálhat a szolgáltatónál.

Presztízskérdést csinálnak belőle

A T-Mobile-nak egyébként kevés félnivalója van a Vodafone-tól, bár tény, hogy a piros szolgáltató tavaly jelentős mértékben megerősödött, és előrelépett a második piaci pozícióba. A Vodafone ettől függetlenül egyelőre legfeljebb távolról üldözheti a T-Mobile-t, hiszen a magenta szolgáltatónak több mint kétszázezerrel több aktív ügyfele volt 2010 végén mint riválisának. Tavaly olyan hónapja is volt az évnek, amikor a T-Mobile-nál több mobilnet-ügyfél volt, mint a Telenornál és a Vodafone-nál együttvéve.


A magyar mobilnet-piac tavaly december végén.
HWSW-grafika. Forrás: NMHH

A hazai mobilszolgáltatók hálózatának átviteli paramétereiről eddig szakmai alapon nem készült független, összehasonlító mérés, noha az index.hu többször végzett felhasználói szintű méréseket, a legutóbb éppen tavaly októberben (3G túra III). Az újságírók mérései szerint a legtöbb helyen a Vodafone vagy a T-Mobile hálózata bizonyult a leggyorsabbnak, igaz, az értékelést egyelőre nem tette közzé a lap, így nem tudni, a több száz mérésből hány esetben volt gyorsabb a Vodafone vagy a T-Mobile.

Az összképhez hozzátartozik, hogy a Vodafone tavaly tavasszal több 21 Mbps letöltési kapacitást nyújtó HSPA+ cellát is üzembe helyezett Budapest belvárosában - ezen a hálózaton a HWSW saját mérései szerint akár 15 Mbps valós letöltési sávszélesség is elérhető. A T-Mobile szintén kísérletezik a HSPA+ technológiával, tavaly ősztől elszórtan Budapest egyes kerületeiben, illetve az agglomerációban működnek az átlagosnál gyorsabb cellák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról