:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 10. 18:11

Letölthető a majdnem végleges Internet Explorer 9

Megjelent az internet Explorer 9 kiadásra jelölt verziója, amely képességeit tekintve megegyezik a végleges verzióval. A HWSW olvasói exkluzív lehetőséget kaptak és a Microsoft amerikai és magyar szakértőit kérdezhetik a böngészőről és a HTML5-ről.

Befutott az Internet Explorer 9 kiadásra jelölt (RC) változata, amely magyar nyelven is elérhető a Windows Vistát és Windows 7-et használók számára.

Otthonra, de főleg webfejlesztőknek

Az IE9 bétát több mint 25 millióan töltötték le világszerte és a tesztelők 17 ezernél is több visszajelzést juttattak el a Microsofthoz, amelyeket a cég az RC fejlesztéséhez, csiszolásához használt fel. A kiadásra jelölt verzióval a redmondiak célja, hogy az utolsó simítások elvégzése előtt további véleményeket gyűjtsenek be, illetve hogy a webfejlesztők kezébe egy olyan szoftvert adjanak, amelyet használva elkezdhetik oldalaik tesztelését. Ők az RC-vel ellenőrizhetik, az oldal hogyan jelenik majd meg a Microsoft új böngészőjében.

"Az Internet Explorer 9 RC minden olyan funkciót tartalmaz, amely a végleges IE9-ben meg fog jelenni" - mondta a megjelenés kapcsán Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának vezetője. "Habár otthoni felhasználók is nyugodtan használhatják, mi most elsősorban a honlapszerkesztők és webhely-tulajdonosok figyelmét szeretnénk felhívni, hogy ellenőrizzék, látogatóik számára vajon megfelelően jelenik-e meg az oldaluk, illetve beépítsék az IE9 új képességeit weboldalukba."

Gyorsabb, szebb, jobb, ígéri a Microsoft

Ahogy arról már a HWSW hasábjain beszámoltunk, az IE9 számos újítást vonultat fel, amelyek részben a sebességet, részben a szabványokkal való kompatibilitást érintik, illetve kényelmesebbé teszik a használatot. A böngésző felhasználói felülete gyökeresen megváltozott az elődökhöz képest. Az új Internet Explorer megjelenésében is felzárkózott a Microsoft kurrens asztali operációs rendszeréhez, a Windows 7-hez és szépen integrálódik annak felületébe. Az Internet Explorer 9 kiadásra jelölt verziójában a felhasználói interfészt is átalakították, megváltozott például az értesítések kezelése

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IE9 kapcsán a Microsoft által leggyakrabban hangoztatott képességek egyike a HTML5 szabvány támogatása - a vállalatot korábban jogosan kritizálták amiatt, hogy az Internet Explorer nem volt maradéktalanul kompatibilis a webes szabványokkal, elvileg ennek mostantól vége. Az Internet Explorer 9 ráadásul egy weboldal minden elemét képes hardveres gyorsítással megjeleníteni, beleértve a szövegeket, bittérképeket, vektoros ábrákat és videókat - a kiadásra jelölt verzióban már támogatott a Google-féle nyílt forrású WebM videoformátum is.

Az RC gyorsabb és stabilabb lett a bétáknál, a Microsoft azt állítja, a közkedvelt JavaScript-benchmakrkban, a SunSpiderben több mint harmadával nőtt a teljesítmény.  Új biztonsági képességekkel is bővült.a böngésző, a Tracking Protection révén a felhasználók elrejthetik tevékenységüket, hogy az általuk nem megbízhatónak ítélt weboldalak ne tudják követni internetezési szokásaikat. Az Internet Explorer 9 kiadásra jelölt verziója letölthető a Microsoft "Beauty of the web" weboldaláról akár magyar nyelven is. A végleges verzió a HWSW információi szerint március-április környékén esedékes.

Kérdezz a Microsofttól!

A HWSW olvasói számára emellett nyitva áll a lehetőség, hogy a redmondi cég amerikai és hazai szakértőitől kérdezzenek az Internet Explorer 9-cel, annak újdonságaival, működésével vagy használatával, valamint a HTML5 szabvánnyal kapcsolatban. A kérdésekre a Microsoft Magyarország részéről Bátorfi Zsolt fejlesztési szakértő, Tóth Andrád Mihály, az Internet Explorer termékmenedzsere és a Windows-üzletág vezetője válaszol, az anyavállalattól pedig a HWSW-nek korábban nyilatkozó John Hrvatin, az IE motor fejlesztési vezetője, illetve Roger Capriotti, az Internet Explorer termékigazgatója. A szakmai beszélgetésbe bekapcsolódik Dávid Zoltán és Albert Istán a BME Alkalmazott Informatika Csoportjától.

A témába vágó kérdéseket a cikkel kapcsolatos hozzászólások közé várjuk bárkitől, akár otthoni felhasználóktól, akár webre fejlesztőktől, akár rendszergazdáktól - utóbbiakat az Internet Explorer biztonsági újdonságai vagy a korábbi verziókról való átállással kapcsolatos részletek érdekelhetik. A feltett kérdésekre február 16-án megjelenő cikkünkben olvashatók el a válaszok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.