Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 25. 09:04

Kipróbáltuk az egyik legolcsóbb androidos tabletet

Nem voltak illúzióink, amikor rászántuk magunkat, hogy kipróbáljuk az itthon kapható egyik legolcsóbb androidos tabletet, az Eken Tablet PC iRobot KS07MID Apad fantázianevű eszközt. A negyvenezer forintos ár éppen a negyede a Samsung Galaxy Tab listaárának, de a különbség látszik is.

Az iRobot a kínai klónipar egy remek példája, a tablet alapértékei hasonlóak a nívósabb gyártók modelljeiéhez, de a megvalósításról üvölt az olcsóság. Egy kifinomult és tudatos felhasználó soha nem vásárolna ilyet, viszont a trendeket követni vágyó, de szerényebb anyagi háttérrel rendelkező vevők számára csábító lehet az ajánlat. Az olcsó tablet alapjában véve működik, lehet rajta internetezni, fut rajta az Angry Birds, lehet vele filmeket nézni, zenét hallgatni, sőt sok kínai utánzattal ellentétben itt megtalálható és működik az Android Market, illetve a többi Google-szolgáltatás is.

Minek nevezzelek?

Kézbe véve az iRobot tabletet egy egyszerű ipari dizájnnal találkozunk. A hátlap világosszürke és domború, kicsit duci, míg az előlap kávája fekete és vastag, amin belül a 800x480 felbontású, 7 hüvelyk átlójú TFT LCD rejtőzik. Egy iPadhez vagy egy Galaxy Tabhoz képest az iRobot vaskos, az illesztések többnyire pontatlanok, sőt az előlapot megnyomkodva észlelhető, hogy a felület besüllyed és nem is egyenletes. Gombokból kettőt találunk, amik kissé lötyögnek, megrázva a készüléket csörgő hangot hallunk, amit az oldalsó hardvergomb mozgása generál.

A dizájn alapvetően az iPad gyenge másolata, ezért is került egyetlen nagy kerek gomb a kijelző alá, viszont ez nem a visszalépés funkciót kapta, mint az Apple-termékek esetén, hanem a kijelző ki-be kapcsolást lehet vele elérni, ami kissé zavaró lehet mindenkinek, aki használt már bármilyen androidos eszközt és ezt a gombot mondjuk a készülék szélén keresné. A másik hardvergomb (a csörgős) a home és visszalépés funkciót látja el, de hangerő-szabályozó gomb már nincs. A szoftverben egyébként az androidos készülékektől megszokott gombok helyett a felső menüsávban megtaláljuk azok virtuális másait, s akár fekvő, akár álló módban ezek használata kényelmesebbnek is bizonyul, mint a dedikált hardveres.

Közepes képességek

Az előlapon találunk még egy 1,3 megapixeles mini kamerát, a hátlapon viszont nincs egy másik, így Skype-ra alkalmas az eszköz, de fotózni elég fura lenne vele. A felvétel minősége egyébként sem túl jó, videochatre viszont teljesen használható. A kijelző WVGA felbontású, a fényereje közepesnek mondható, szobában még elmegy, közvetlen napsütésben viszont szinte semmit nem látni rajta, ezért tényleg csak beltérbe ajánlott. Az érintőképernyő használatához határozott húzások kellenek, az érzékenysége csak közepes. A legnagyobb probléma, hogy a kijelző függőleges betekintési szöge (ami álló módban a vízszintesnek felel meg) nagyon kicsi, tehát ha nem épp szemből nézzük a kijelzőt, hanem kissé elfordítva, akkor egyszerűen eltűnik a kép.

A hangszóró képességei "az iparági átlaghoz" sokkal közelebb vannak. Fülhallgatón kivezetve teljesen vállalható hangzást ad az iRobot, a beépített dupla hangszórónak pedig ugyan kicsit dobozos, a magasakat kiemelő hangja van, de játékokhoz elmegy. Játszani pedig éppenséggel lehet rajta, főleg, hogy a 3000 mAh-s akkumulátor egészen sokáig képes hajtani a 600 MHz-es órajelű ARMv9 architektúrájú Rockchip 2818 processzort. Az viszont kellemetlen, hogy a nagy szürke gomb megnyomása csak a kijelzőt kapcsolja ki és tovább merül az eszköz, csakúgy, mint egy mobiltelefon, így ha nem kapcsoljuk ki a külön erre a célra fenntartott kétállású kapcsolóval, akkor másnap lemerült állapotban találjuk.

Nem értem

Csatlakozás szempontjából is érdekes kombináció született, ugyanis az iRobot töltője nem a szabványos microUSB, hanem egy saját, leginkább Nokia-töltőre hasonlító vékony csatlakozó, amit nem tudunk bármivel pótolni. USB-portból valamiért kettő is helyet kapott a készüléken, de nem a mára végre elterjedt microUSB, hanem a korábbi szabvány, a miniUSB - legalább a feleslegessé vált kábelekkel lesz mit kezdeni. Memóriakártya-foglalat is van a tableten, de meglepő módon nem a teljes méretű SD, sem a manapság a mobilokban elterjedt microSD formátumú, hanem a kettő közti miniSD. Átalakítóval a microSD kártyákat persze használhatjuk.

Szoftver szempontjából az iRobot a klónipar remekének számít, ugyanis találunk rajta egy gyári 2.1-es Androidot, kiegészítve néhány extra alkalmazással. A legviccesebb (figyelembe véve, hogy Magyarországon is értékesítik) a kínai VoD és webTV alkalmazás, amikkel különböző kínai online mozgóképes és audiotartalmat érhetnénk el, de az IP-korlátozás miatt sajnos csak a csatornaválasztó képernyőig jutunk. Ha valakinek van egy kínai proxy szervere vagy egy VPN-je, az viszont élvezheti a keleti kultúrát. Kínai hibaüzenetekkel és értesítésekkel egyébként többször találkoztunk a menüben, úgy fest, nem sikerült teljesen lokalizálni az eszközt.

Android Eclair

További szoftverként szerepel a listában még egy AppInstaller, amivel a letöltött .apk fájlokat telepíthetjük, rendszerezhetjük, illetve van egy egészen vállalható fájlmenedzser alkalmazás is. Természetesen van zene- és videolejátszó, illetve a Marketből minden olyan programot telepíthetünk, ami fut Android 2.1 alatt. A teljesítménnyel kapcsolatban viszont óvatosnak kell lenni, a modernebb és komolyabb játékok a 600 MHz-es processzor miatt lassúak lehetnek, illetve a multitasking is csak bizonyos keretek közt ajánlott.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ha valaki szeret barkácsolni, akkor beruházhat egy Eken tabletre, s a vásárlás után nekiláthat keresni egyedi ROM-ot, amivel felturbózhatja a képességeit - az XDA-developers adatbázisában ugyan szerepelnek Eken gépek, de ez a modell (még) nem. Az alacsony ár miatt lebeszélni nem érdemes senkit a vásárlásról, viszont azt be kell látni, hogy ez az eszköz nem fogja jó hírét vinni sem az Androidnak, sem a tableteknek.

Türelem

Az Eken Tablet PC iRobot KS07MID Apad a pár évvel ezelőtt divatos olcsó hordozható DVD-lejátszók hangulatát idézi, s leginkább laikus környezetben lehet elképzelni. Másrészt érdekes lehet mondjuk egy autóba beépíteni, vagy valamilyen célfeladatra felhasználni. Ugyan a kijelzője nem épp a legjobb, de sok esetben elképzelhető, hogy elég ennyi. Aki nem akarja ennek az árnak a többszörösét megfizetni, de nem szívesen maradna le a tabletkorszak hajnaláról sem, az mindenképp vegye meg. Akinek van türelme, az viszont várjon néhány hónapot, az év második felére alighanem  Dunát lehet majd rekeszteni az 50-70 ezer forintos, de korrekt minőségű tabletekkel.

A terméket a Users Rendszerháztól kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról