Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 8. 14:04

Peremre került a szerverpiacon az AMD

Január végén nyilvánosságra hozta az x86 processzorok piacáról szóló jelentését a Mercury Research elemzőcég. Az AMD egyik szegmensben sem tudott kiemelkedőt alkotni, a szerverpiacon pedig látványosan rosszul szerepelt.

Jó rajtot vett a Fusion

2010 vége nem volt erős a PC-piacon, a vásárlók inkább tabletekre, okostelefonokra és okostévékre költötték el a pénzüket, ezért a desktop és notebook gépek egyáltalán nem fogytak úgy, ahogy azt korábban várták az elemzők. Az Intel és az AMD PC-processzorainak szállítási volumene közel változatlan volt a harmadik negyedévhez képest, vagyis semmi jele nem volt a piac szokásos szezonális erősödésének - erősítik meg a Mercury Research adatai.

A jelentés kiemeli, hogy az AMD megkezdte az integrált DX11-es GPU-t tartalmazó Ontario és Zacate chipek szállítását, azonban egyelőre nem sikerült számottevő részesedést elvennie az Inteltől, inkább az AMD többi mobil platformjának kárára tört előre a Brazos. Az AMD "nem-Fusion" mobil processzorainak eladásai 19 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévhez képest, ez nagyjából megfelelt az 1,3 millió leszállított Brazosnak. Így a cég összességében közel ugyanannyi mobil chipet adott el mint egy negyedévvel előtte. A legjobban a desktop szegmensben áll az AMD, bár a részesedése itt is enyhén csökkent 2010 során az első negyedéves 26,3 százalékról a negyedik negyedévben már csak 25,4 százalékot tudott megtartani.

Senkit nem érdekelt az Opteron

A szerverpiacon az év végén tovább folytatódott a bővülés, főszerepben az x86-os gépekkel, amelyek a nagy RISC/UNIX rendszereknél jóval olcsóbban adnak hasonló teljesítményt és megbízhatósági mutatókat. A trendet azonban az Intel tudta jobban meglovagolni, az AMD minden erőfeszítése ellenére látványosan teret vesztett tavaly, hiába adja jóval olcsóbban az Opteronjait a hasonló kategóriás Xeonoknál, derül ki a Mercury adataiból. A vállalat negyedéves eredményeinek bejelentésekor is téma volt a gyászos szerverpiaci szereplés, amelyről Thomas Seifert megbízott elnök-vezérigazgató is beismerte, csalódást keltett.

A HWSW korábban már írt arról, hogy az AMD részesedése 2010-ben lejtmenetbe kezdett a szerverpiacon, ezt a tendenciát a "Magny-Cours" Opteron piacra dobása sem tudta megállítani. A Mercury Research adatai szerint 2010 elején a második számú processzorgyártó még 10,8 százalékos részesedéssel rendelkezett volumen alapján a szerverpiacon, az év végére ez 6,6 százalékra esett. Ha szerverchipek értékesítéséből származó bevételt nézzük, még ennél is kedvezőtlenebb képet festenek a számok, az AMD részesedése 5 százalékra csökkent, miközben az Intelé az év eleji 91,9 százalékról 95-re nőtt..

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Mercury adataiból kiviláglik, hogy a tavalyi második negyedévben elrajtolt  "Magny-Cours" Opteron kezdetben viszonylag nagy érdeklődést tudott kiváltani és látványosan megemelte az egy chipre jutó átlagos eladási árat, azonban a szervergyártók kezdeti lelkesedése hamar megcsappant és a negyedik negyedéves ASP az első negyedéves közelébe esett vissza. Eközben az Intel növelni tudta ezt a mutatót és az utolsó negyedévben 10 százalékkal többet kasszírozott egy Xeon eladásán mint az elsőben.

Az AMD-t továbbra is sújtja az Intel termékeinek műszaki fölénye, amelyet a legnagyobb chipgyártó az árazásban is érvényesít, másképp fogalmazva az AMD kénytelen jelentősen az Intel alá árazni, hogy ellensúlyozza a termékfejlesztési lemaradásait. A Mercury számai alapján a szerverpiacon az Intel a negyedik negyedévben harmadával többért adhatott egy Xeont mint az AMD egy Opteront, a desktop szegmensben a különbség már 60 százalék feletti volt, a notebookok terén pedig több mint kétszeres.A cég számára megszokott teher, hogy gyártástechnológia terén is lemaradásban van az Intellel szemben, vagyis a gyártási költségei magasabbak, miközben olcsóbban kell adnia termékeit.

Jöjjön már a Bulldozer

A vállalat sokat vár az idén érkező, vadonatúj architektúrára épülő Bulldozertől, amelynek megtervezésénél a legfőbb szempont a gyártástechnológiai versenyhátrány ledolgozása volt az egységnyi szilíciumterületre jutó teljesítmény maximalizálásával. Az AMD már megkezdte az első Bulldozer-mintapéldányok kiszállítását a szervergyártókhoz. Az első Bulldozer-alapú processzor, a desktopokba és munkaállomásokba szánt nyolcmagos Orochi szállítása a nyár elején kezdődik, a szerverváltozat pedig a nyár végén érkezhet. A legnagyobb teljesítményű, 16 magos Interlagos (Opteron 6000 sorozat) valamikor a harmadik negyedévben debütálhat, a nyolcmagos Valencia (Opteron 4000) pedig ezt követően, vagyis várhatóan az év végéhez közeledve jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról