Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 8. 14:14

CloudFS: meglevő tárolók is egyszerűbben kezelhetők

Az Oracle kombinálta a Cluster File Systemet és a Dynamic Volume Managert egy felhőalapú tárolóknak szánt megoldásba. A jelszó a rugalmasság és a skálázhatóság.

Új, tárolókat egységesen kezelő rendszert mutatott be az Oracle február 7-én. A Cloud File System névre keresztelt megoldás a tárolók közös, egységes kezelését és használatát segíti elő. A rendszerek fölé egy virtualizált ernyőt emelve az erőforrások hatékonyabban és rugalmasabban kezelhetőek, így akár a régebbi tárolókba is új életet tud lehelni a Cloud FS. Az új fájlrendszer segítségével automatizálható a tárolórendszerek kezelésének legnagyobb része és csoportosított, egységes tárolók hozhatóak létre fájlok, köztesszoftverek és alkalmazások számára.

A CloudFS két alegysége az Automatic Storage Management Cluster File System (ACFS) és az Automatic Storage Management Dynamic Volume Manager (ADVM), ezek együtt alkotják a most bemutatott integrált megoldást. Az előbbi egy magas rendelkezésre állásra optimalizált általános célú fájlrendszer, az utóbbi  az Oracle automatizált kötetkezelője a ClusterFS-hez és más fájlrendszerekhez. A programcsomag összegyűjti az előző verziók során fokozatosan bevezetett felhőszerű jellemzőket és egyszerre elérhetővé teszi azokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A rendszer lehetővé teszi a tárolók csoportosítását az alkalmazások és fájlok számára is, miközben azok elérhetőek maradnak a tárolóhálózaton és hagyományos hálózatokon is. Az automatizáltságnak köszönhetően gyorsan lehet növelni, zsugorítani vagy költöztetni a tárhelyet, a CloudFS segítségével könnyebb az adatreplikáció és a biztonsági mentések készítése, az eléréskorlátozás és a titkosítás pedig a biztonságot növeli - állítja az Oracle.

"A [CloudFS segítségével a] szervezetek túl tudnak lépni a drága, nehezen kezelhető és nehezen skálázható adatsilókon a jobban skálázható és magas rendelkezésre állással bíró felhő-alapú rendszerek felé" - mondta Angelo Pruscino, az Oracle termékfejlesztésért felelős vezetője. A Cloud File System február 7-től érhető el, processzoronkénti 5 ezer dolláros listaáron, az Oracle szoftverek (bináris állományok, metaadatok és diagnosztikai fájlok) tárolására azonban ingyenesen használható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról