:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 4. 09:31

Finisben a Microsoft két új Windows szerverének fejlesztése

Két Microsoft szervertermék is elérte a Release Candidate, azaz kiadásra jelölt állapotot. A Windows Home Server 2011 és a Small Business Server 2011 Essentials azonos technológiai alapokon nyugszik. A végleges verziók megjelenésére az év első felében lehet számítani.

Elkészült a Windows Home Server 2011 és a Windows Small Business Server 2011 Essentials kiadásra jelölt változata. Az időzítés nem véletlen, a két termék közös technológiát használ, a megcélzott piacuk azonban más.

Ahogy a neve is mutatja, a Windows Home Servert kimondottan otthoni használatra szánja a Microsoft, hogy a több PC-vel és hálózatra kapcsolható szórakoztatóelektronikai berendezéssel rendelkező háztartások egy helyen tudják tárolni médiaállományaikat, meg tudják osztani azokat a PC-k és berendezések között, a fájlokat elérhetik akár a neten keresztül, valamint automatikus biztonsági mentéseket készíthetnek a gépeikről. A Small Business Server 2011 Essentials a 25-nél kevesebb PC-vel rendelkező kisvállalatokat célozza.

Windows Server otthonra

Az első Home Server még a Windows Server 2003 technológiai alapjaira épült, a 2011-es verzióhoz már a Windows Server2008 R2-t gyúrták át a Microsoft mérnökei. A fontosabb újdonságok között olyan képességeket találni mint a média streaming az interneten át, azaz a Home Server 2011-en található tartalmakat nem csak a lakásban, helyi hálózaton lehet megtekinteni, hanem bárhol a világon, ahol megfelelő sávszélességű hozzáférés elérhető. Az otthoni streaming is javult, a képek, zenék, videók már nem csak PC-ről vagy Xbox 360-ról, hanem bármilyen, DLNA szabványnak megfelelő készülékről elérhetők, például tévékről, médialejátszókról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új verzióban még tovább fejlesztették az otthoni PC-k mentését és visszaállítását is, emellett nagy figyelmet szenteltek annak, hogy könnyebb legyen használatba venni a Home Servert, egyszerűbb, átláthatóbb lett a beállítás és konfigurálás, illetve magának a szoftvernek a kezelőfelülete is. Mivel a szoftver a Windows 7 távoli rokonának tekinthető, támogatja a "Home group" funkciót, így a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét futtató PC-kről könnyen elérhetők a szerveren tárolt állományok.

A Vail kódnéven fejlesztett termék egy ponton némi visszalépést képvisel az elődhöz képest. A korábbi Home Server maga kezelte a merevlemezeket és osztotta szét rajtuk az adatokat, így egy készüléken belül akár eltérő interfészre csatlakozó (SATA, USB, stb.) és tetszőleges kapacitású meghajtókat is lehetett használni. A Home Server 2011-ből a felhasználók tiltakozása ellenére kikerült a Drive Extender, a redundanciáról a készülékekbe épített RAID-vezérlő gondoskodik.

Szerver a legkisebb cégeknek

A Windows Home Server 2011 leszármazottjának tekinthető a Small Business Server 2011 Essentials (kódnevén Aurora), amely képes Active Directory tartományvezérlőként is működni, így számos azonosságkezelésen alapuló szolgáltatás építhető rá - cserébe nem támogatja a kimondottan otthoni használatra kifejlesztett Home Group funkciót és nem használható médiaszerverként sem. A vállalat elképzelése szerint a Small Business Server Essentialst használó cégek a fájl- és nyomtatómegosztásra, illetve a biztonsági mentések tárolására használják majd a helyi szervert, a cég működéséhez szükséges további szolgáltatásokat (pl. e-mail, csoportmunka) pedig cloud-szolgáltatásokon keresztül vesznek igénybe.

Mivel mindkét termék a Windows Server 2008 R2-re épül, ezért kizárólag 64 bites verzióban készülnek. A Home Server csak előre telepítve, otthoni szerverkészülékkel együtt lesz elérhető, az Acer idén tavaszra ígéri Aspire easyStore Home Server berendezését. Mivel a két szoftver fejlesztése együtt halad, feltehetően a Small Business Server 2011 Essentials is megjelenik még 2011 első felében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.