Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 1. 11:16

Hatalmas kapacitású szalagos egység az Oracle-től

Az Oracle tegnap bemutatta az iparág legnagyobb kapacitású szalagos egységét: a StorageTek T10000C nem kevesebb mint 5 terabájt natív kapacitást nyújt, amely az ötszöröse a 2008 nyarán elrajtolt elődnek. A kapacitás mellett a sebesség is nőtt, mégpedig duplájára.

Natív kapacitás: 5 terabájt

A Sun által 2005-ben felvásárolt StorageTek a szalagos tárolók egyik legnagyobb gyártója, amely az Oracle hardverportfólióban is kiemelt figyelmet élvez. A vállalat tegnap este mutatta be legújabb fejlesztésű szalagos meghajtóját, amely lelépi a konkurenciát, mind az LTO-5, mind az IBM TS1130 technológiánál jóval nagyobb kapacitást kínál. Emlékeztetőül, az LTO-5 kazetták jelenleg 1,4 terabájtos, a TS1130 pedig 1 terabájtos natív kapacitást kínálnak, az LTO-val szemben az előny tartós lehet, a 2012-re ígért LTO-6 kazetták is csak 3,2 terabájtos natív kapacitásúak lesznek, a 6,4 terabájtos LTO-7 legkorábban három év múlva esedékes.

Az Oracle a FujiFilm által kifejlesztett bárium-ferrit részecskéket használja a szalagokon a nagy kapacitás elérése érdekében, a hatalmas adatsűrűséget pedig a merevlemezeknél már régóta alkalmazott merőleges adatrögzítéshez hasonló eljárással érik el - a technika lényege, hogy a mágneses mező orientációja a médiára merőleges, ezáltal az adatbitek sűrűbben helyezhetők el a szalagon. Az IBM nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a FujiFilmmel közösen egy 29,5 gigabites négyzethüvelykenkénti bitsűrűségű szalagon dolgozik, amivel akár 35 terabájtos LTO Ultrium kazetták is gyárthatók így valószínűleg a közeljövőben az IBM-től is várható egy, a T10000C-hez hasonló kapacitású szalagos egység.

Kétszer gyorsabb az elődnél

A Fibre Channel vagy FICON interfésszel ellátott StorageTek T10000C szalagos egységek az 5 terabájt natív kapacitás mellett másodpercenként 240 megabájtos I/O sebességgel dolgoznak, tömörítéssel ez 360 megabájtra növelhető vagyis használatukkal jelentősen csökkenthető a mentésekhez szükséges időt, hívja fel a figyelmet az Oracle. A magnók visszamenőleges kompatibilitást kínálnak, olvassák a korábbi generációs T10000A és T10000B egységekkel rögzített kazettákat is, valamint a T10000B-ben is használt AES-256 adattitkosítási technológiát is tartalmazzák, amely független a rögzített adatoktól, az alkalmazástól vagy operációs rendszertől, mivel az eszköz szintjén megy végbe.

A nagy adatsűrűségű média mellett a T10000C két író-olvasó fejet és egyidejűleg 32 sávos rögzítést alkalmaz, miközben a versenytárs megoldások 16 sávos fejjel két menetben tudnak 32 sávot rögzíteni. Az Oracle a meghajtó és a kazetta kialakításánál is egyedi megoldásokat vetett be, hogy biztosítsa a szalagvezetés pontosságát még alacsony továbbítási sebesség mellett is. A szalagvezetők csak a média "hátoldalához" érnek hozzá, vagyis az adatokat tároló réteget nem érintik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Annak érdekében, hogy a szalagot a lehető legkevesebbszer kelljen elindítani, megállítani és visszatekerni, vagyis csökkenjen a fizikai terhelés és növekedjen a várható élettartam, a T10000C egység 2 gigabájtos cache memóriát tartalmaz. A File Sync Acceleratornak nevezett technológia optimalizálja a kis blokkok felírását, a Tape Application Accelerator pedig puffereli a szalag végét jelző "tape mark"-okat.

Az új szalagos egységek elérhetők az Oracle szalagkönyvtáraiban, a középkategóriás SL3000-ben és a legfelső kategóriás StorageTek SL8500-ban is, amelynek kapacitása ezzel meghaladhatja az 1 exabájtot, vagyis egymillió terabájtot.

A szalagok ideje még nem ért véget

Noha a szalagos tárolás teljesítményben nem tudja felvenni a versenyt a merevlemezekkel, továbbra is a legkedvezőbb ár/kapacitás mutatót kínálja, valamint a legkisebb energiafogyasztást is, mivel a megírt és eltárolt kazetták egyáltalán nem igényelnek áramot. Kazettával bővíteni a tárolókapacitást jóval olcsóbb mint merevlemezeket vásárolni, a szalagok akár 30 évig megőrzik a tartalmukat és tipikusan 150 ezer betöltést viselnek el.

Általános vélekedés a piacon, hogy a tárolórendszerek hagyományosan nagy vásárlóin, azaz a pénzintézeteken és távközlési szolgáltatókon túl a médiaipar az ilyen berendezések és megoldások legnagyobb növekedést produkáló felvevőpiaca. Ma már a műsorok készítésre szinte a kezdetektől fogva digitális technológia felhasználásával történik, beleértve a rögzítést, vágást, az utómunkát, a tárolást, illetve a sugárzást is. A nagy felbontású videók, adások megjelenésével és terjedésével a tárolókapacitás iránti igény hatványozottan nő. Magyarországon a publikus referenciák közül az OTP mellett többek között az RTL Klub használ StorageTek SL8500 szalagkönyvtárat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról