Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 31. 15:11

Átvette a vezetést az Android

Tíz év után vesztette el piacvezető pozícióját a Symbian, miután az Android a karácsonyi szezonban a legnépszerűbb mobiltelefonos platformmá vált. Azért a Nokia operációs rendszere is nőtt, korai még temetni.

A táblagépek és a teljes mobiltelefon-piac után az okostelefonok között is nagyot dobbantott az Android, a Canalys felmérése szerint globálisan a Google operációs rendszere vitte a pálmát az utolsó negyedévben. A Symbian a második helyre csúszott vissza, az iOS, a RIM és a Windows  követi.

Az Androidot futtató telefonokból 2010 utolsó negyedévében 33,3 millió darab fogyott, ez a 2009-es negyedik negyedévhez képes több mint hatszoros növekedés. A Google platformjának piaci részesedése ezzel 4,7 százalékról 32,9 százalékra nőtt, vagyis minden harmadik új okostelefon már az Android valamelyik verzióját futtatja. A keresőóriás hatalmas növekedéshez segítette partnereit, az LG negyvenegyszeresére, a Samsung és az Acer tizennégy illetve hétszeresére növelte okostelefon-eladásait, de még a HTC is 371 százalékkal teljesítette túl az egy évvel ezelőtti szintet.

A Nokia is növelte eladásait 30 százalékkal, ezzel azonban mélyen a piac 88,6 százalékos növekedése alatt maradt. Ennek következtében a Symbian piaci részesedése 44,4 százalékról 30,6 százalékra esett, miközben a szállítások 23,9 millióról 31 millióra nőttek. Öröm az ürömben, hogy a finnek továbbra is a legnagyobb okostelefon-gyártónak számítanak, az Android részesedése ugyanis rengeteg gyártó között oszlik meg. A Nokia növekedésének köszönhetően az európai és az ázsiai (Kína nélkül) régióban megtartotta az elsőségét, a dél-amerikai pedig átengedte a RIM-nek.

Az Apple iOS együtt nőtt a piaccal, a cupertinói cég 85,9 százalékos gyarapodást mutatott be az év folyamán, a piaci részesedése így érdemben nem változott, 16,3 százalékról 16 százalékra csökkent. Az eladott iPhone-ok száma eközben 8,7 millióról 16,2 millióra emelkedett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Nokia mellett a másik nagy vesztes a RIM volt, a BlackBerry-k gyártója csak 36 százalékkal tudta növelni okostelefon-eladásait, így a BlackBerry OS piaci részesedése 20 százalékról 14,4 százalékkal esett. A kanadai cég a tavalyi 10,7 millió helyett idén 14,6 millió telefont mozgatott meg. A cég eladásait segítette a középkategóriás BlackBerry-k sikere, de még ez sem volt elegendő az erőteljes növekedéshez.

A top ötöt a Windows zárja, a több éves szenvedés után valószínűleg ez a negyedév volt a redmondiak mélypontja: az eladások 20 százalékkal visszaestek, 3,9 millió helyett csak 3,1 windowsos készülék fogyott. A Microsoft platformjának piaci részesedése is megfeleződött, 7,2 százalék helyet már csak 3,1 százalék volt. A visszaesés hátterében a Windows Phone 7 állt, az új operációs rendszerrel ellátott telefonok csak novemberben érkeztek, egyelőre csak kevés gyártó kínálatában érhetők el és csak prémium modellekre korlátozódik a paletta, így a negyedéves eredményeket nem tudták jelentősen javítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról