Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 25. 13:18

Gartner: változóban az IT-vel szemben támasztott elvárások

Stabilizálódó büdzsé, új kihívások, új megoldások, a felhő és a virtualizáció segítségével remélnek megfelelni az agresszívan terjeszkedő vállalatok igényeinek, állítja a Gartner.

Nem csökkennek tovább az IT-költségvetések - állítja a Gartner szeptember és december között, több mint 2000 informatikai vezető megkérdezésével készült felmérésében. A válaszadók 34 ágazatot és 50 országot képviseltek, összesen mintegy 160 milliárd dolláros IT-költségvetéssel. Az informatikai kiadások csökkenése megállt a válaszadók szerint, sőt, óvatos, 1 százalékos emelkedéssel lehet számolni az összkiadások terén. A javuló tendenciákat mutatja, hogy a növekedésről beszámoló válaszadók háromszor többen vannak, mint akik csökkenést regisztráltak.

Még mindig a cloud és a virtualizáció a sláger

A "Reimagining IT: The 2011 CIO Agenda" néven futó kutatás vezetője, Mark McDonald szerint az adatokból kitűnik, az ipar az új technológiák felé tolódik el. "Az informatikai igazgatók és az általuk vezetett osztályok a lassan növekedő költségvetések és a növekvő örökölt kívánalmak között őrlődnek. Az új, könnyűsúlyú technológiák, mint a felhő-alapú rendszerek, a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS) beindítják az IT feladatkörének újradefiniálását, nagyobb hangsúlyt fektetve a növekedésre és a stratégiai hatásra. Ez utóbbi két elem ugyanis sok szervezetből hiányzik ma."

Az adatokból kitűnik, hogy a legfontosabb két technológia a következő évben a cloud és a virtualizáció. Ez meg is felel a szűkös vállalati költségvetések keltette realitásnak, ugyanis ezek alkalmazásával kiadáscsökkentés érhető el már középtávon is. Érdekesség, hogy a döntéshozók a vártnál sokkal gyorsabban bevethetőeknek érzik a felhőalapú megoldásokat: jelenleg ugyan csak a válaszadók 3 százaléka felügyel ilyen szolgáltatást alkalmazó rendszereket, a következő három évben arányuk 43 százalékra is nőhet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A felmérés tanúsága szerint a költségcsökkentés során megspórolt pénzek jórészt az IT-osztályon maradnak és nem kerülnek vissza a központi költségvetésbe, mint az eddigi években. A spórolt pénzből pedig végre sor kerülhet az olyan halogatott beruházások finanszírozására mint az infrastruktúra felújítása, valamint új projektek indulhatnak a pénzből.

Más prioritások

Az informatikai rendszerekkel kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy támogassák a vállalat növekedését, majd ezt követi az ügyfelek megszerzése és megtartása. Az eddigi legfontosabb funkció, a vállalati szintű költségcsökkentés most csak harmadik helyre volt jó. A prioritások változása összhangban van a vállalati szféra gazdasági kilátásaival: a válság hatásai jórészt elmúltak, inkább a növekedési lehetőségek maximális kiaknázására törekednek a költségek tovább faragása helyett.

A vállalati IT-osztályok költségstruktúráiban is változást jósolnak a megkérdezett döntéshozók. Míg az előző években a kiadások kétharmadát a működési költségek emésztették fel, a jövőben az Internet-alapú szolgáltatások segítségével ezt harmadával-felével csökkenteni szándékoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról