Szerző: Folyó Gergely

2011. január 24. 12:40

Generációváltás előtt a kézikonzolok

A Nintendo bejelentette a 3DS pontos érkezési dátumát és árát, és úgy tűnik, a Sony sem hagyja válasz nélkül a konkurens törekvéseit. A gyártók láthatóan igyekeznek igazodni a legújabb trendekhez, a következő generációs kézikonzolok már sokkal többre képesek, mint egy egyszerű játékgép, miközben az okostelefonok is egyre inkább teret hódítanak a játékpiacon.

Még ha nem is megy azonnal nyugdíjba a Nintendo DS és a Sony PSP, az idő már eljárt felettük. A DS hardvere öreg, a Nintendo az évek során az új modellek funkcióinak bővítésével próbálta ellensúlyozni a gyengeségét, a PSP pedig idő előtt kifulladt: az eladásai messze elmaradnak a DS-étől, és a Sony PSP Go is erőtlen kísérlet volt a konzol életpályájának meghosszabbítására.

A Nintendo DS és a Sony PSP nagyjából egyszerre, 2004 végén mutatkozott be, Európába 2005 márciusában, illetve szeptemberében érkeztek meg. Tavaly szeptemberi eredmények alapján a Nintendo gépéből 135,58 millió darab talált gazdára, míg a PSP-ből csupán 62 millió. Bár az eladások folyamatos csökkenést mutatnak, a Nintendo DS még mindig az egyik legkeresettebb konzol, és valószínűleg az abszolút csúcstartó PlayStation 2-t is meg fogja előzni. A DS most 6 éves, a PS2-ből ennyi idős korában, 2006 márciusában még csak 105 millió darabot adtak el.

A Nintendo már bejelentette

A Nintendo január 19-én, egy amszterdami sajtókonferencia keretében jelentette be, hogy következő generációs kézikonzolja, a Nintendo 3DS március 25-én kerül majd az európai boltok polcaira, 250 eurós áron. A konzol debütálása utáni hetekben legalább 25 3DS-játék jelenik meg, s nem csak a Nintendo saját sorozatai térnek vissza, de a külsős cégek is igyekeznek nagyot dobni: a Konami például Metal Gear Soliddal, a Capcom Street Fighterrel, a Ubisoft Splinter Cell-lel és Ghost Reconnal, az EA pedig Simsszel erősít majd a platformon.

Nintendo 3DS

A 3DS egyik legfontosabb jellemzője a felső, 3,53 hüvelyk átmérőjű 3D-s képernyő, amely úgy képes a térbeli megjelenítés érzékeltetésére, hogy a felhasználónak nem kell speciális szemüveget viselnie hozzá. Reggie Fils-Aime, a Nintendo amerikai részlegének elnöke egyenesen az első olyan eszköznek nevezte a 3DS-t, amely tömegpiacra tudja vinni a 3D-t, és mindezt annyira komolyan gondolja a gyártó, hogy a játékok mellett egy sor külső szolgáltatással is elhalmozza majd a vásárlókat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Eurosport és a Sky 3D-s médiatartalmakat fog szállítani, a Shaun the Sheep című animációs rajzfilm készítői egyperces rövidfilmekkel jelentkeznek a konzolon, és természetesen 3D-s filmeket is nézhetünk majd rajta. A térbeli megjelenítés ereje szabályozható, s akár ki is kapcsolható ez a funkció - a 3DS-re egyébként is érkeznek majd 2D-s tartalmak, hiszen a konzol Virtual Console rendszerén keresztül a klasszikus Game Boy játékok is beszerezhetők lesznek, illetve a korábbi DS-címekkel is játszhatunk majd.

A 3DS-re már három kamera került: az egyik közvetlenül a felső képernyő felett, a többi a konzol hátoldalán helyezkedik el. A kamerák képesek az arc felismerésére, kiterjesztett valóság alkalmazások is készülhetnek hozzájuk, sőt a fedőlapon elhelyezkedő párossal még 3D-s fotókat is készíthetünk. Az irányítást minden tekintetben sikerült korszerűsíteni: végre a 3DS-en is megjelent az analóg karként funkcionáló korong, illetve gyorsulásmérőt és giroszkópot is kapott a konzol. A 3DS újdonságai közé tartoznak továbbá az úgynevezett SpotPass és StreetPass funkciók, amelyek révén a konzol alvó állapotban is képes adatokat fogadni és küldeni, s míg előbbi a vezeték nélküli hálózatokra csatlakozik automatikusan, addig utóbbi a többi 3DS-szel kommunikál.

A Sony be fogja jelenteni

A Sony egyelőre csöndben van, szokásához híven felemás sikerrel titkolózik a PSP jövőjét illetően. Hivatalosan ugyan még nem jelentett be semmit, a találgatásokat és pletykákat pedig nem hajlandó kommentálni, azonban több forrás - köztük neves kiadók munkatársai - is megerősíti, hogy a PSP 2 létezik, várhatóan már az idén megjelenik, és a bejelentésére január 27-én kerül sor, Japánban.

A kiszivárgott információk szerint a PSP 2 megmarad hardcore játékkonzolnak; teljesítményre sokkal többet tud, mint a Nintendo 3DS, a kijelzője pedig még az iPhone 4 Retina Displayénél is jobb, ami egyértelműen arra utalhat, hogy a Sony csúcscímeknek - mint például a sokat pletykált PSP-s Unchartednek - szánja a konzolt. Érdekesség, hogy a kütyü hátulján egy touchpad kapott helyet, így játék közben nem a képernyőn kell matatnunk, és szintén az irányítás korszerűsítését jelenti, hogy a PSP 2-re két analóg kart szereltek, valamint a konzol a mozgatásra is reagálni fog. A PSP 2 elől és hátul is fel lesz szerelve kamerával, ez szintén lehetőséget biztosít a kiterjesztett valóság alkalmazások elterjedésének.

Ilyen lesz a Sony PSP2?

A dizájn kapcsán már kevésbé voltak egyetértőek az információkat kiszivárogtató források, ami részben abból fakad, hogy a Sony valószínűleg több formatervet is kipróbált az elmúlt hónapokban. A végleges változat külseje állítólag inkább az eredeti PSP-re fog hajazni, részben azért is, mert a gyártó nem szeretné, hogy a játékosokat a PSP Go-ra emlékeztesse az új gép. Az UMD-meghajtó viszont kimarad, a játékokat flash memóriát használó kártyákon tárolják majd, ami a gyártást is lényegesen leegyszerűsíti a kiadók számára.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Sony az egyik legfőbb zászlóvivője a 3D-őrületnek, a PSP 2 valószínűleg nem támogatja majd a térbeli megjelenítést. A fent leírtak persze nincsenek hivatalosan megerősítve, ezért kész tényként sem kezelhetjük őket - még az sem biztos, hogy a jelenleg VITA kódnevet viselő konzol végül a “PSP 2” elnevezést fogja kapni.

PlayStationből telefont, vagy telefonból PlayStationt?

Valószínűleg a februári Mobile World Congressen belül fogja bejelenteni a Sony Ericsson a PlayStation Phone ragadványnevet viselő okostelefonját. A készülékkel kapcsolatban mostanra számos információ kiderült, valósággal dúskálunk az összehasonlító fotókban és videókban, így gyakorlatilag csak a gyártó bemutatójára várunk. A korábban Zeus Z1 kódnéven is ismert mobil végleges neve Xperia Play, és nem kapja meg a PlayStation elnevezést - ez utal arra is, hogy a  még mindig egy telefonról van szó, amivel "mellesleg" játszani is lehet, és nem pedig fordítva.

Február elején jöhet az Xperia Play

Az Xperia Play a PSP Go dizájnját idézi, más telefonokkal ellentétben a 4 hüvelykes, 854x480 pixel megjelenítésére képes érintőkijelző alól nem QWERTY-billentyűzetet, hanem egy analóg karokat imitáló érintőfelületet is tartalmazó irányítópadot csúsztathatunk elő. A telefon lelke egy 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon QSD8255 processzor lesz, amely egy Qualcomm Adreno 205 GPU, 512 MB RAM és 512 MB ROM társaságát élvezi. A rendelkezésre álló tárhely microSD-kártyával bővíthető, illetve érdemes megemlíteni, hogy a készülék 5 megapixeles, autofókuszt használó kamerát is kapott, LED-vakuval.

Érdekes módon egyelőre pont az esetleges PlayStation-tartalmakról tudunk a legkevesebbet: a hírek szerint egy PlayStation Pocket nevű alkalmazással a PSOne játékai futtathatók lesznek az androidos készüléken, de nem tudni pontosan például, hogy a PSP-n is futtatható címeket kapjuk-e meg, vagy esetleg teljesen új, a telefon képességeihez igazított átiratokat. Miután a készüléken Android fog futni (a pletykák szerint a 3.0-s verzió, de eddig mindegyik kiszivárgott képen valamelyik korábbi változat látható), a rendelkezésre álló játékokból biztosan nem szenvedünk majd hiányt, s bizonyos PlayStation-emulátorok már most is futtathatók a telefonon.

Az okostelefonok játszótere

"Az alkalmi játékosok, akik PC-n, és a hardcore játékosok, akik hordozható konzolokon játszottak, most az okostelefonjaikat használják erre a célra" - vélekedik a Capcom Interactive elnöke, Midori Yuasa, és valóban egyre inkább úgy tűnik, hogy a kézikonzolok teret veszítenek az iPhone-nal és az androidos telefonokkal szemben. Míg a hardcore címek piacán valamennyire védve vannak, addig a casual játékosokat viszonylag könnyű megtéríteni: nehéz őket kézikonzol megvásárlására rávenni, ha majdnem ugyanazokkal a játékokkal játszhatnak egy okostelefonon, olcsóbban vagy akár ingyen is. A Plants vs. Zombies most megjelent DS-változata például 20 dollárt kóstál: ugyanez a játék iPhone-ra, az App Store-ból (igaz, némileg kevesebb tartalommal) 3 dollárért letölthető.

A nyomást érzik a konzolgyártók is. A Microsoft nem lépett be a kézikonzolok piacára, de a Windows Phone 7 játékos funkcióival és Xbox Live-integrációjával gyakorlatilag két legyet üt egy csapásra. A Sony-Ericsson Xperia Play válaszként és egyfajta biztosítékként is felfogható a Sony számára, míg a Nintendo - amit az iOS és Android előtörése egyértelműen a legérzékenyebben érintett - tőle szokatlan lépéssel, a 3DS külsős játékfelhozatalának erősítésével próbálja marasztalni a hardcore játékosokat. Mégis korai lenne temetni a kézikonzol-piacot, az elemzők hisznek az új jövevényekben, a 3DS és a PSP 2 még segíthetnek megállítani az Apple és társaik előretörését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról