Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 20. 08:48

A bevétel közel harmada az AMD vesztesége

Nyilvánosságra hozta első negyedéves pénzügyi eredményeit az AMD. A számok riasztóak, mögéjük nézve azonban pozitív tendenciák rajzolódnak ki. A második negyedévben masszív termékfrissítésre lehet számítani.

Enyhén csökkent az AMD bevétele az első negyedévben, tavalyhoz képest 2 százalékkal kevesebb, 1,59 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a cég, amihez óriási, 590 millió dolláros veszteség társult - a tavalyi első negyedévben 510 millió dolláros pozitívumot mutatott a mérleg. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számított eredmények összehasonlítását nehezíti, hogy tavaly a Globalfoundries leválasztásából befolyó 492 millió dollár tőkejövedelem növelte a nyereséget, most pedig a Globalfoundries-zal márciusban kötött megállapodással kapcsolatos, 703 milliós tétel rontotta. Az egyszeri tételek kiszűrésével számított "non-GAAP" eredmény 92 millió dollár volt a most lezárt negyedévben, 60 százalékkal több mint tavaly.

Pozitív tendenciák

A számok mögé nézve pozitív tendenciák rajzolódnak ki az AMD-nél. A vállalat által értékesített mobil processzorok száma 30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, a leszállított notebook-chipeknek ma már gyakorlatilag mindegyike "APU", vagyis grafikus magot is integráló Llano vagy Brazos családba tartozó lapka. A vállalat tegnapi tájékoztatóján elhangzottak szerint jól halad a következő generációs mainstream APU, a Trinity termelésének felfuttatásával és a Brazos 2.0 is jó állapotban van, mindkettő a jelenlegi negyedévben jelenik meg a piacon - a laptopgyártó partnerek már készen állnak, mondta el Thomas Seifert pénzügyi vezető.

Vegyes eredményekkel versenyez a cég a szerverprocesszorok piacán. A leszállított Opteronoknak ma már fele a Bulldozer-családba tartozik és értékben is 50 százalék körüli a Bulldozer-alapú chipek részesedése az AMD szerverchip-eladásaiból, az egy processzorra jutó átlagos eladási ár csökkenést mutat, ami a Bulldozerek relatív versenyképtelenségét mutatja - ahogy a HWSW korábban már megírta, a cég kénytelen olcsóbban adni őket előző generációs Opteronjainál is. Így eshetett, hogy a processszorgyártó részleg, a Computing Solutions bevétele lényegében változatlan maradt a tavalyi első negyedévhez képest, az 1,2 milliárd dolláros forgalomhoz 124 milliós üzemi eredmény társult, ami 24 százalékkal magasabb mint 2011 azonos időszakában.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Március elején rajtoltak az AMD 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott grafikus chipjei asztali gépek számára. A cég elismeri, hogy szűkös az elérhető 28 nanométeres gyártókapacitás,  azonban a Radeon 7000-es családra vonatkozó erőteljes igényeket ki tudja elégíteni, és még a második negyedévben megérkeznek a cég 28 nanométeres mobil GPU-i, hangzott el a tájékoztatón. A Radeonokért felelős részleg bevétele egy év alatt 8 százalékot csökkent, üzemi eredménye azonban közel duplájára nőtt, de így is csak 34 millió dollárt tett ki.

Jövőre jönnek a 28 nanométeres APU-k

A jelenleg is zajló második negyedévre nagyjából az elsőhöz hasonló bevételt vár a cég - a piac szokásos szezonális csökkenését várhatóan ellensúlyozni fogják az új termékbejelentések, a Trinity, a Brazos 2.0 és a 28 nanométeres mobil GPU-k rajtja. A társaság az év második felében kezdi meg első 28 nanométeres processzorainak gyártatását (immár a Globalfoundries mellett más partnerekkel is), hangzott el a konferenciahíváson, ezek kereskedelmi rajtja azonban csak 2013-ban lesz esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról