Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 21. 10:14

Egy helyben áll az AMD

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az AMD. A vállalat az elemzői várakozásoknál nagyobb számokat tett az asztalra, de nincs oka az ünneplésre. 2009 végéhez képest a PC-piac enyhén, a szerverpiac pedig erőteljesen növekedett, ezalatt az AMD bevétele változatlan maradt, miközben profitja csökkent.

Bulldozerre várva

Az AMD processzorokért felelős részlege, a Computing Solutions 1,22 milliárd dollár bevételt ért el a negyedik negyedévben, ami lényegében változatlan éves összehasonlításban, az üzemi eredménye pedig 91 millió dollár volt, jóval kevesebb mint a 2009 végén elkönyvelt 161 millió dollár. Az AMD vezetői szerint az átlagos eladási árak csökkenését a termékmix kedvezőtlen alakulása okozta, a szerverpiacon még inkább háttérbe szorultak az Opteronok a Xeonokkal szemben, és a notebook-szegmensben sem szerepelt fényesen az AMD.

Thomas Seifert"Nem titok, nagyon nagy csalódást okozott a szerverpiaci teljesítményünk" - kommentálta az eredményeket Thomas Seifert, aki a január elején távozott Dirk Meyer utódának megtalálásáig ideiglenesen betölti az AMD elnök-vezérigazgatói pozícióját. A vállalat az erőteljesen növekedő x86-os szerverpiacon csökkenő bevételt ért el, ami leginkább termékeinek versenyképtelenségével magyarázható a konkurenciával összevetve - az Intel szerverprocesszorokért felelős részlege éves összehasonlításban 25 százalékkal növelte bevételét. Az AMD 2011 második felére ígéri Bulldozer mikroarchitektúrára épülő új szerverchipjeit, amelytől sorsának jobbra fordulását várja.

Az AMD már megkezdte az első Bulldozer-mintapéldányok kiszállítását a szervergyártókhoz. Az első Bulldozer-alapú processzor a nyolcmagos Orochi lesz, egy desktopokba és munkaállomásokba szánt chip, ennek a szállításai a nyár elején kezdődik meg, a szerverváltozat pedig a nyár végén érkezhet. A legnagyobb teljesítményű, 16 magos Interlagos (Opteron 6000 sorozat) valamikor a harmadik negyedévben debütálhat, a nyolcmagos Valencia (Opteron 4000) pedig ezt követően, vagyis várhatóan az év végéhez közeledve jelenik meg.

A vállalat a januári CES-en mutatta be első Fusion chipjeit, amelyeket netbookokba, valamint könnyű és vékony notebookokba szán. Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elhangzott, hogy ezekből már több mint 1 milliót szállított le az AMD a partnereinek. A következő Fusion chip a Llano lesz, a 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott mintapéldányokat már szállítja az AMD, a piacon a második negyedévben mutatkozik be az új, GPU-t is integráló processzor, a Sandy Bridge ellenfele. Seifert elmondása szerint a legfontosabb cél nem a piaci részesedés növelése, hanem a nyereségtermelés, a Llano teljesítménye a cég reményei szerint elég magas lesz ahhoz, hogy nagy nyereséggel lehessen értékesíteni.

Kevesebb, de drágább Radeon fogyott mint egy éve

A grafikus üzletág 424 millió dollár forgalmat bonyolított, ami szintén változatlan 2009 végéhez képest. A cég az utolsó negyedévben kezdte meg új csúcskategóriás Radeonjainak (HD 6970, HD 6950) szállítását, amelyeket kedvezően fogadott a piac, ennek ellenére éves összehasonlításban a GPU-eladások visszaestek, amely a fogyasztói PC-piac gyengélkedésével magyarázható leginkább. A Radeonokért felelős divízió 68 millió dolláros üzemi eredményt tudott felmutatni, némileg többet mint egy éve, amikor 50 milliós pluszt mutatott a mérleg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Összességében 1,65 milliárd dollár volt az AMD negyedéves bevétele, változatlan az egy évvel korábbihoz képest, miközben nettó eredménye 1,19 milliárd dollárról 375 millió dollárra esett - 2009 végén az Intellel kötött jogi megállapodás keretén belül befolyó 1,25 milliárd dollár húzta fel az AMD profitját, most szintén egy jogvitában kapott 236 millió dollárt az AMD, a pletykák szerint a Samsungtól. A forgalom és az egy részvényegységre jutó eredmény magasabb volt az elemzői várakozásoknál, a cég papírjai azonban a bejelentést követően vesztettek az értékükből.

A pénzügyi mutatók kapcsán Seifert elmondta, idén 10-11 százalékos növekedésre számít a PC-k piacán, a különféle ultramobil termékek, például okostelefonok és tabletek terjedése ellenére, amelyek zömmel ARM-alapú chipekre épülnek. Patrick Wang, a Wedbush Securities elemzője felvetette, hogy az AMD korábban rendelkezett ARM üzletággal amit értékesített, vajon ma mit gondolnak  erről az AMD vezetői? Válaszában Seifert kifejtette, az AMD jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az x86 processzorok és GPU-k terén és ezeket más platformokon is kamatoztatni tudja.

Több kérdés is elhangzott Dirk Meyer január eleji távozásával kapcsolatban, de Seifert ezekre nem reagált, az új vezető keresésével kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy a folyamat prioritást élvez a vállalaton belül, javában zajlik, de az AMD addig nem kommunikál erről, amíg nincs mit mondania. Seifert átmeneti vezérigazgatói kinevezésekor jelezte, nem kívánja megtartani a tisztséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról