Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 20. 09:25

Elrajtoltak a HP és a Microsoft üzleti célgépei

A nagyvállalati informatika egyik uralkodó trendje az appliance-ek, vagyis integrált célgépek térnyerése. Ez a megközelítés először az IT-biztonság terén honosodott meg, de ma már az üzleti megoldásokban is meghatározóvá vált, elég a különféle adattárházakra gondolni, vagy az Oracle-féle Exadata OLTP-rendszerre.

A legnagyobb vállalati hardvergyártóként a HP sem akart kimaradni ebből a lehetőségből, saját üzleti szoftverek híján legnagyobb szövetségesével, a Microsottal állt össze, amely rendelkezik üzleti szoftverekkel, híján van viszont saját hardvereknek. A két vállalat 2010 januárjában kötött nagyszabású megállapodást, amelynek keretében közösen fejlesztenek előre integrált üzleti megoldásokat és ennek érdekében három év alatt 250 millió dollárt fordítanak kutatás-fejlesztésre.

A munka most hozta meg gyümölcsét, a HP és a Microsoft több új appliance-et jelentett be tegnap, amelyek hamarosan hozzáférhetők lesznek. A termékek közös jellemzője, hogy HP hardverre és Microsoft szoftverekre épülnek, előre integráltak és konfiguráltak, vagyis leveszik az ügyfél válláról a beüzemeléssel járó legfontosabb feladatokat, egyben csökkentve a tanácsadásra és szolgáltatásra fordítandó kiadásokat is, amelyek egy ilyen projekt esetében jellemzően a legnagyobb tételnek számítanak.

Üzleti intelligencia a dobozban

Ahogy azt a neve is mutatja, a HP Business Decision Appliance egy üzleti intelligenciára hangolt megoldás, amely Windows Server 2008 R2 operációs rendszerre és SQL Server 2008 R2 adatbázisra épül és könnyen integrálható a SharePointtal és a PowerPivottal. Utóbbi lényegében egy önkiszolgáló üzleti intelligencia-eszközzé teszi az Office-t, az Excel-felhasználóknak többé nem kell az informatikusok nyakára járnia ha elemzéseket szeretnének, ugyanis ebben a szoftverben megkapják a szükséges eszközöket hozzá, és a műveletekhez el sem kell hagyniuk az Excelt.

A készülék teljesen "önálló", működéséhez csupán annyi szükséges, hogy Active Directory tartományba legyen léptetve, emellett beépített mentési és helyreállítási funkciókkal is szolgál. A Business Decision Appliance hardveres alapja egy HP ProLiant DL360 G7 szerver redundáns tápokkal, hűtőkkel és több gigabites Ethernet-interfésszel. A szerverben összesen 8 diszk kapott helyet, ezek közül kettő (tükrözve) tartalmazza az operációs rendszert és a recovery partíciót, a többi hat pedig RAID5 konfigurációban az adat- és backup-partíciókat.

Adattárház

Szintén üzleti intelligencia funkcionalitást valósít meg, de már jóval nagyobb léptékben a HP Enterprise Data Warehouse Appliance adattárházgép, amelyen a SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse (PDW) fut. A PDW technológiájához a DATAllegro felvásárlásával jutott a Microsoft, a DATAllegro korábban Linuxra építkezve fejlesztette ki  adattárház-architektúrákát, amelyet az akvizíció után Windows Serverre portoltak. A rendszer ProLiant DL360 és DL380 G7 szerverekre, HP StorageWorks P2000 G3 tárolókra és HP hálózati eszközökre épül, előre integrált, konfigurált, optimalizált, valamint egyetlen felületről felügyelhető.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A HP és a Microsoft fő üzenete, hogy egy ilyen rendszer megvásárlásával egy adattárház beüzemelése hónapok helyett néhány napra rövidül. A cégek szerint ez vonzóvá teszi olyan vállalatok számára, akik új adattárházban gondolkodnak, de akár meglevő, "legacy" adattárházak kiváltására is használható, mivel a korábbi generációs termékekkel összehasonlítva jelentős teljesítménynövekedés érhető el, miközben a kommersz hardverek használata miatt az ár-teljesítmény arány is kedvezőbb.

A HP Enterprise Data Warehouse Appliance képességek terén azért érezhető lemaradásban van például analitika vagy az in-memory végrehajtás terén a versenytársakhoz képest, a Microsoft oldalán áll azonban a SQL Server széles körű elterjedtsége, illetve az, hogy a Parallel Data Warehouse-t több gyártó is forgalmazhatja, amelyek egymással versenyezve valószínűleg egy idő után le fogják szorítani az árat. A Parallel Data Warehouse elsőként a HP hardverein érhető el, de a jövőben várhatóan más szervergyártók, például az IBM és a Bull is kínálni fogják előre csomagolt megoldásként,

Exchange-gép

A harmadik appliance gyakorlatilag egy Exchange Server 2010 gép, amely a HP E5000 Messaging System for Microsoft Exchange nevet kapta. Nevéből nem nehéz kitalálni, hogy egy Exchange Server 2010-et futtató előre integrált megoldásról van szó, amely szervereket, tárolókat, hálózati berendezéseket, valamint Windows Server operációs rendszert és Exchange Servert tartalmazó platformról van szó, amelyet előre konfiguráltak, telepítettek és teszteltek - a felhasználónak jószerével csak be kell kapcsolnia.

Ahhoz, hogy az Exchange üzleti kritikus kommunikációs platformként működhessen, a HP E5000 redundáns architektúrát kapott és az Exchange Server 2010 beépített fürtözési funkciója révén akár nagyobb telepítések is létrehozhatók. A rendszerek előre konfigurált beállításokat tartalmaznak 1 vagy 2,5 gigabájtos postafiókokhoz, de természetesen ezek mérete az üzleti elvárásoktól függően módosítható.

Szoftverlicenc nélkül adják

A Business Decision Appliance ára 28 ezer dollár, az Enterprise Data Warehouse 2 millió dollárba kerül, a Messaging Systemért pedig 36 ezer dollárt kérnek, az árak a szoftverlicenceket nem tartalmazzák - ennek oka, hogy a Microsoft operációs rendszere, adatbázisa, valamint kommunikációs szerverterméke a legtöbb nagyvállalatnál egyébként is megtalálható, gyakran mennyiségi licenckonstrukcióban, ezekben az esetekben felesleges lenne a hardverekhez új licenceket is vásárolni. A HP hardverekből és Microsoft szoftverekből álló integrált megoldásokat mindkét vállalat forgalmazni fogja - hogy melyik jár sikerrel, az valószínűleg azon múlik majd, hogy az adott ügyfélnél melyikben bízik jobban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról