Szerző: Koi Tamás

2011. január 18. 12:52

A hazai vonatokon is lesz vezeték nélküli szélessávú internet

Tavasztól nem csak buszokon, hanem egyes vonatszerelvényeken is használhatják majd a vezeték nélküli internetet noteszgépükkel vagy telefonjukkal az utasok.

Az MTI-től származó információk szerint a Telenor Magyarország és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) a Közbeszerzési Értesítőben megjelent paraméterek szerint január elején internetszolgáltatás üzemeltetéséről szóló szerződést kötött. A megállapodás értelmében a GYSEV egyes szerelvényein az utasok ingyen használhatják majd a vezeték nélküli internetet, melyhez a teljes alapinfrastruktúrát a mobilszolgáltató nyújtja, a rendszer természetesen a Telenor mobilinternet-szolgáltatására épül majd.

A Telenor a megállapodás szerint kezdetben 17 vasúti kocsiban helyez el a szolgáltatás nyújtásához szükséges speciális eszközöket (router, antennák, stb.) - az internetkapcsolattal ellátott szerelvények elsősorban a GYSEV Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalain közlekednek majd, emellett a Sopron és Szombathely, valamint Szombathely és Szentgotthárd közti vonal egyes járatait is érinti a fejlesztés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vasúttársaság és a mobilszolgáltató egyelőre két évre szóló üzemeltetési szerződést kötött, de nem zárták ki sem az időtartam meghosszabbítását, sem pedig az internettel felszerelt vasúti kocsik számának a bővítését. A Telenor a teljes kiépítésért és az üzemeltetésért 6,4 millió forintot kért két évre, ami csaknem ötöde annak az összegnek, melyet a Magyar Telekom ajánlott a közbeszerzési tenderen (a kiírásban eredetileg nyolcmillió forintra becsülték a költségeket).

A kiírásból és az MTI beszámolójából nem derül ki, szempont volt-e a pályázatnál, hogy a szolgáltatók a vasútvonalak mentén milyen 3G-s lefedettséget biztosítanak, emellett az sem világos, hogy a két ajánlat tartalmában miben tért el egymástól. Mobilinternet-alapú elérést a buszos tömegközlekedésben egyébként hónapok óta lehet használni Magyarországon, a Volánbusz egyes járatain, valamint a reptéri minibuszokon a Vodafone Magyarország üzemelteti a speciális routereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról