Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 18. 14:36

Frissültek a Cisco UCS szerverei

A Xeon E5-2600 processzorok márciusi rajtja után az összes nagy szervergyártó frissítette portfólióját, köztük a Cisco is. A Unified Computing System azonban túlmutat a szervereken, új hálózati eszközök és szoftverek is érkeztek.

Pontosan három éve lépett be a Cisco a szerverpiacra Unified Computing System (UCS) koncepciójával, amely egységesített hálózati infrastruktúrára épül, kimondottan virtualizált környezetek igényeit tartja szem előtt és központilag menedzselhető. Ahogy a vállalat legnagyobb viszonteladói partnerei, a nagy szervergyártók egyre inkább a Cisco ellen fordultak, a cégnek nem volt más választása, mint betörni a szerverpiacra, mégpedig a hálózatok oldaláról közelítve, hiszen a Cisco itt tud differenciáló tényezőket felsorakoztatni a többi blade-gyártóval szemben.

A koncepció életképességét, mi több, sikerességét jól mutatja, hogy három év alatt a UCS platformot világszerte több mint 11 ezer ügyfél vezette be, a Cisco pedig az Egyesült Államokban a második legnagyobb, világszerte pedig a harmadik legnagyobb gyártóvá vált a blade szerverek szegmensében, messze leszakadva a HP-től, de nagyon közel az IBM-hez. Magyarországon is több tucat UCS-ügyfél van már, az egyik legjelentősebb a pénzügyi tranzakciós szolgáltatásokat nyújtó Euronet.

Új szerverek

A Magyarországon egy mai sajtótájékoztatón bemutatott, harmadik generációs, M3 jelű szerverek az Intel márciusban bemutatott Xeon E5-2600 sorozatú processzoraira épülnek, azonban a Cisco nem csupán a gépek platformját cseréle, hanem egyéb fejlesztéseket is végrehajtott annak érdekében, hogy meg tudja különböztetni magát a versenytársaktól (pl. HP, IBM, Dell).

A kínálatban két új rack kivitelű gép és egy blade került be. Az 1U kivitelű C220 M3 két processzorfoglalattal rendelkezik, legfeljebb 256 gigabájt memória építhető bele és 8 belső diszk, a gigabit Ethernet portjainak a száma 2, opcionálisan pedig 10 gigabit Ethernet portokkal is rendelhető. A nagyobbik testvér, a C240 M3 már 2U kivitelű, szintén két Xeont fogad, maximális memóriakapacitása azonban 384 gigabájt, a beépíthető diszkek száma 24-re nőtt, a GbE-csatlakozók száma pedig kétszer több mint a C220 M3 esetében. A két gép PCI Express bővítőhelyek számában is eltér, a nagyobb modell értelemszerűen több és nagyobb kártyát képes fogadni.

A három évvel ezelőtt bemutatott, és a Cisco tervei szerint a következő évtized végéig szolgálatban maradó UCS blade keretbe passzol a B200 M3 jelű blade, amely szintén az Intel új Xeon E5-2600 lapkáit állítja csatasorba. Ennek a gépnek az érdekessége, hogy a Cisco saját fejlesztésű memóriavezérlő ASIC-je révén nem kevesebb mint 24 DIMM foglalattal rendelkezik, így maximális memóriakapacitása 384 gigabájt - és még így is maradt hely rajta két SFF diszknek vagy SSD-nek. A B200 M3 mérete nem változott elődjéhez képest, továbbira is nyolcat lehet beépíteni belőle egy 6U magas keretbe, ugyanakkor az egy szerverre jutó sávszélesség megnőtt, 80 Gbps a felső határ, ami négyszeres növekedés a B200 M2 generációhoz képest.

Hálózati eszközök

A UCS koncepció azonban nem csak szerverekből áll, hanem hálózati eszközökből és menedzsment-szoftverekből. A UCS részei még a 10 gigbites Ethernetet támogató hálózati kapcsolók ("fabric controller") , amelyek lehetővé teszik a gépek közötti hálózati kommunikáció, a storage-hálózat (FCoE, iSCSI) és a menedzsment-hálózat egységesítését (és a kábelezés látványos egyszerűsítését). Ezek a berendezések leginkább abban különböznek a "hagyományos" Cisco switchektől, hogy a csomagok méretétől és a szolgáltatásoktól függetlenül garantáltan alacsony (2 us körül) késleltetéssel és csomagvesztés nélkül működnek - ez teszi lehetővé az Ethernet használatát akár adattárolási interfészként is, felváltva a Fibre Channelt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezek sorába érkezett a 9296UP modell, amely nem kevesebb mint 96 porttal és 2 Tbps sávszélességgel rendelkezik - ezzel úgy hozhatók létre nagyobb UCS telepítések, hogy az egyes szerverek továbbra is egy "hop" távolságban legyenek egymástól, ami késleltetésben kevesebb mint 2 mikrosecundumot jelent. Hálózati fronton újdonság még a 4 hálózati és 16 blade csatlakozással rendelkező UCS 2204 I/O modul, valamint a 4 darab 10 gigabites porttal rendelkező 1240 VIC (Virtual Interface Card) is.

Szoftverek

A Cisco módosította a UCS Manager szoftvert is. Korábban a segítségével legfeljebb 40 blade-et lehetett egyszerre menedzselni, most már a rackbe építhető C-sorozatú gépek is bevonhatók az egységes felügyeleti ernyőbe, az egy felületről kezelhető gépek száma pedig több ezerre emelkedett - a vállalat feltehetően a hatalmas adatközpontokat üzemeltető hoszting- és cloudszolgáltatók kedvében igyekezett járni ezzel a fejlesztéssel. A UCS Managernek XML-alapú API-ja is van, így más felügyeleti termékkel (pl. CA, BMC, stb) is integrálható. A Cisco bejelentette emellett a Multi-UCS nevű szoftver érkezését, a második félévre ígért felügyeleti termékkel több UCS domaint együtt lehet kezelni, akár kontinenseken átnyúlva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról