:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 19. 08:20

Új tárolók érkeztek az EMC-től

Az EMC egy nagyszabású bejelentés keretében bemutatta a Clariion és Celerra modelleket leváltó VNX tárolóit, valamint a szoftverfrissítéssel gyorsított és okosított Symmetrix VMAX rendszereket.

Clariion és Celerra helyett itt a VNX

Az EMC nagyszabású keddi rendezvényén összesen 41 új termékről rántotta le a leplet, a ténylegesen új termékek száma azonban ennél kevesebb, hiszen a Symmetrix VMAX "csak" új szoftvert kapott. A legnagyobb durranásnak a VNX család ígérkezik, amely a népszerű Clariion SAN-ok és Celerra NAS-ok képességeit és szolgáltatásait egyesítő "unified", azaz egységes tároló.

A VNX család tagjai egyformán bevethetők fájl- és blokkszintű adattárolóként, vagyis NAS-ként és SAN-ként is működhetnek, de egy cloudban EMC Atmos VE közbeiktatásával akár objektumtárolóként is használhatók REST, SOAP és XAM protokollokon keresztül. A támogatott blokkinterfészek között megtalálható a Fibre Channel az FCoE és az iSCSI is, a fájlok pedig CIFS, NFS, pNFS és MPFS megosztásként érhetők el. A VNX egy teljesen új platformot kapott, amelynél a fő tervezési szempont a kompaktság volt. A tárolók hardvere négymagos Intel Xeon 5600-as sorozatú (Westmere-EP) processzorokra épül, az architektúra pedig 6 Gbps SAS interfészen alapul. A VNX termékvonal legkisebb tagjába (VNX5100) 75 meghajtó építhető, ezek lehetnek SAS és NL-SAS diszkek, valamint SSD-k is, a csúcsmodell (VNX7500) már nem kevesebb mint ezer diszket vagy SSD-t képes fogadni.

A tároló az adatelérési mintázat függvényében az adatokat automatikusan képes rétegezni, hogy a legsűrűbben elért adatok kerülhessenek a legnagyobb teljesítményű tárolókra, az SSD-kre. Emellett számos szoftveres "trükk" áll még rendelkezésre, például a viszonylag ritkán használt LUN-ok blokkszintű tömörítése, a fájlszintű deduplikáció, valamint a thin provisioning, amely révén a tárolóeszköz az alkalmazások és a felhasználók számára a tényleges fizikai kapacitásánál nagyobb köteteket is tud láttatni.

Felhasználói oldalról a VNX termékcsalád legfontosabb újdonsága, hogy az egységesített tárolók egységes felületen is menedzselhetők, a Unisphere szoftveren keresztül, amely alá az EMC más tárolói (Clariion, Celerra) és RecoverPoint SE telepítése is bevonhatók. Emellett érdemes még kiemelni, hogy a VNX tárolókhoz a szoftverek kedvező árú csomagokban érhetők el, egy-egy csomagba (Fast Suite, Security and Compliance Suite, Local Protection Suite, Remote Procection Suite) adott területet érintő szoftverek kerültek be.

Egyszerű felügyelet

A kis- és középvállalatok számára a VNXe családot ajánlja az EMC, amelyek hardverüket tekintve a VNX kistestvérének tekinthetők, a VNX-hez képest olyan különbségek vannak mint a Fibre Channel mellőzése és az SSD-támogatás hiánya (egyelőre). A megbízhatóságot és rendelkezésre állást azonban nem áldozta fel a költségcsökkentés oltárán az EMC, itt is redundánsak a tápok, a hűtőventilátorok és a storage processzorok, illetve elérhetők olyan képességek mint a dinamikus failover és failback, valamint az üzem közbeni szoftverfrissítés. Megmaradtak a VNX olyan szolgáltatásai is mint a thin provisioning, a replikáció, a snapshot-készítés, a deduplikáció és a tömörítés.

A VNXe tárolókat olyan cégeknek szánja az EMC, amelyek nem rendelkeznek tárolóspecialistával, így elsősorban a felügyelet egyszerűsítésére került a hangsúly. A VNXe menedzsment-felületén az alkalmazások igényeihez igazodva lehet elvégezni a szükséges beállításokat, a népszerű szoftverekhez és gyakori feladatokhoz (pl. Exchange, VMware, Hyper-V, fájlmegosztás, iSCSI kötetek kezelése) pedig "varázslók" állnak rendelkezésre. A VNXe két konfigurációban kapható, 96 vagy 120 diszkhellyel, akár 240 terabájtos kapacitással - a berendezések árait a megcélzott piachoz igazította az EMC, az alapmodell már 10 ezer dollár alatti áron megvásárolható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Noha a vállalat ezt nem mondja ki, de a VNX gyakorlatilag a Clariion és Celerra termékvonalak végét is jelenti egyben. A népszerű tárolókat ugyan egy darabig még meg lehet vásárolni, de valószínűleg új termékmodellek már nem lesznek, a helyüket a VNX különféle változatai veszik át - szoftverfejlesztések azonban még várhatók. A VNX-ek már Magyarországon is rendelhetők, a szállítások februárban kezdődnek. Annak érdekében, hogy a kis- és középvállalati szektorban sikeres legyen, az EMC külön partnerprogramot indított a VNXe forgalmazására.

VMAX 2011

A vállalat több mint két éve, 2009 tavaszán mutatta be csúcskategóriás Symmetrix VMAX tárolóit, amelyekhez most új szoftver érkezett. Az Enginuity új változatának (5875) telepítésével a felhasználók akár meg is duplázhatják az online tranzakciókezelés alatt mutatott teljesítményt, állítja az EMC. Hogy az új operációs rendszer pontosan milyen fejlesztések révén éri el a nagyobb teljesítményt, azt nem kommunikálta az EMC, de alighanem a belső adatmozgatások optimalizálásáról lehet szó.

Az új operációs rendszerrel együtt új képességek is érkeztek a VMAX-ba, ezek közül a leginkább figyelemre méltó a továbbfejlesztett adatrétegezési algoritmus, a FAST VP (Fully Automated Storage Tiering for Virtual Pools). A FAST VP már a LUN-oknál jóval kisebb adatmennyiségen, 8 megabájtos csomagokon végez tárolórétegezést, vagyis a sűrűn használt adatokat a nagy teljesítményű, a ritkán használt adatokat pedig a lassabb de olcsóbb diszkekre mozgatja.

A felhasználók akár házirendeket segítségével különféle szempontokhoz optimalizálhatják a tároló működését (pl. legnagyobb teljesítmény, legkisebb fogyasztás, legkevesebb felhasznált diszk, egy I/O műveletre eső legkisebb költség, legkedvezőbb kapacitás/költség). Az EMC az ügyfeleinél rengeteg adatot gyűjtött be adatelérési mintákról és ezek felhasználásával alakította ki a FAST VP algoritmusát. A vállalat azt állítja, hogy ennek segítségével hatékonyan meg tudja tippelni, melyek lesznek a leggyakrabban használt adatok a tárolón és akár még az első elérés előtt a megfelelő rétegre tudja mozgatni őket.

A korábbi generációs Symmetrix tömbök felhasználói számára lehet érdekes a Federated Live Migration (FLM), amely segítségével a DMX1-DMX4 sorozatú Symmetrix rendszerek is bevonhatók a VMAX virtualizációs ernyője alá és a LUN-ok leállítás nélkül migrálhatók az új tárolóra. Az FLM peer-to-peer alapon működik, ezért a virtualizációs réteg beiktatásakor sem kell a korábbi tárolókat leállítani.A Symmetrix VMAX az új operációs rendszerrel már teljes VMware VAAI és VSI integrációs is kínál, vagyis még szorosabban együttműködik VMware környezetekkel és akár Vcenterből is kezelhető. A VMAX-tulajdonosok számára már elérhető Enginuity 5875 további fejlesztéseiről az EMC Storage Anarchist blogban lehet olvasni.

A kulcsszó a migráció

Az EMC számára a mai bejelentés nem csak termékekről, hanem stratégiaváltásról is szól, amelyet az IT-beszerzések és az IT-használat terén végbement vagy küszöbön álló változások magyaráznak - a kulcsszó természetesen a cloud. Az új évtizedben várhatóan megindulnak a nagyszabású adatmigrációk a cloudok felé, legyen szó akár privát, akár nyilvános felhőkről, az EMC célja pedig az, hogy a lehető legtöbbet profitáljon ebből a folyamatból. Ezt pedig azzal kívánja elérni, hogy a változásnak katalizátorává válik és olyan megoldásokat kínál, amelyek segítségével létrehozhatók és működtethetők a cloudok, valamint migrálhatók rájuk a különféle rendszerek.

Az EMC láthatóan nem akar cloud-szolgáltatóvá válni vagy saját cloud-szolgáltatást indítani, a cél az, hogy az ügyfelei számára megfelelő építőköveket kínáljon egy cloud létrehozásához, legyen szó adattárolókról, felügyeleti eszközökről, biztonsági megoldásokról, vagy akár a VCE (VMware, Cisco EMC) szövetség keretein belül virtualizációs szoftverről, hálózati berendezésekről és szerverekről. A vállalat dedikált értékesítési csapatot is létrehoz, amely kimondottan a telkókra és internetszolgáltatókra összpontosítva igyekszik ezeket a cloudok felé terelni.

Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy az EMC csak cloudokban gondolkodik, a cégnél úgy vélekednek, hogy a jövőben a legtöbb felhasználó valamiféle hibrid architektúrát alakít ki, ahol részben saját "legacy" tárolóira és szervereire, részben egy saját belső cloudra, valamint egy nyilvános cloudra is támaszkodik. A cél, hogy bármelyik irányba is mozogjon, adatait lehetőleg EMC berendezésen tárolja és EMC szoftvereket használjon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.