:

Szerző: Koi Tamás

2011. január 17. 11:17

Itthon is elérhető a BlackBerryk alkalmazás-piactere

Újabb okostelefon-márka készülékeihez érhetők el itthon legálisan alkalmazások: január elején megnyitotta kapuit Magyarországon a BlackBerry App World.

Az elsősorban üzleti felhasználásra szánt BlackBerryk alkalmazás-piactere, az App World az előző héten vált elérhetővé a hazai BlackBerry-tulajdonosok számára. A beszámolók szerint a piactér a készülék típusától és a szolgáltatótól függetlenül nyitva áll mindenkinek, aki telepíti a telefonra az App World alkalmazást, valamint létrehozza saját felhasználói fiókját (BlackBerry ID) a Research in Motionnél. A gyártó eddig meglehetősen mostohán bánt a magyar felhasználókkal, így a piactérről korábban még az ingyenes alkalmazásokat sem lehetett letölteni itthonról. A rajt egyelőre félhivatalos, a RIM weboldalán szereplő információk szerint Magyarország még nem szerepel az App World országok listáján.

Az App Worldhöz a mobilos alkalmazás mellett webes felület is tartozik, ez a két platform többféleképpen képes együttműködni. A piactér böngészőbeépülő-modulja révén ha a BlackBerryt egy USB-kábelen keresztül összekötik a PC-vel, a letöltéseket azonnal szinkronizálja a rendszer a készülékkel. Az App World kliens tavaly év végén megjelent 2.0-s verziójával emellett lehetővé vált az is, hogy a letölteni kívánt alkalmazást a PC-s böngészőben kiválassza a felhasználó, majd a felületbe ágyazott QR-kódot a telefonra telepített programmal beszkennelve megkezdhesse a letöltést.

A BlackBerry App World alkalmazás-piactér más mobilos szoftverboltokhoz hasonlóan különböző tematikák alapján kategorizálja az alkalmazásokat, témákat. A nagyjából 15 ezer letölthető tartalom jó része elérhető Magyarországról, a teljes listából csak egyes régióspecifikus, vagy tartalomdisztribúciós alkalmazások hiányoznak. A felület és az alkalmazások leírásai egyelőre csak angol, francia, német, olasz, spanyol és portugál nyelveken érhetők el, és fizetni sem lehet még forintban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fizetős alkalmazások ellenértékét vagy PayPal-lel, vagy bankkártyás fizetéssel lehet kiegyenlíteni, a rendszer utóbbiak közül csak a dombornyomott plasztikokat (VISA, MasterCard, AMEX) fogadja el. A vásárlási tranzakciókat az amerikai székhelyű Digital River e-kereskedelmi konszern bonyolítja Magyarországon is.

A BlackBerry App World tartalomdisztribúciós platform 2009. április 1-jén állt üzembe, eleinte három országban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában. A piactér mostanra a világ több mint 70 országában érhető el. A RIM a fizetős alkalmazások bevételei után a szokásos, 70-30 százalékos részesedésmegosztásnál kedvezőbb, 80-20 százalékos elosztást végez (vagyis a bevétel 80 százaléka a fejlesztő markát üti, igaz, ehhez egyszeri, 200 dolláros "beugrót" kell fizetnie). További egyedi jellemző, hogy bizonyos országokban az alkalmazásokért a szolgáltató számláz az ügyfélnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.