Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 14. 13:20

Végre magára talált az SAP

Nyilvánosságra hozta előzetes negyedik negyedéves eredményeit az SAP, amelyek messze felülmúlták a várakozásokat. Egyelőre nem tudni, ehhez mennyiben járult hozzá a Sybase felvásárlása és pontosan milyen hatása lesz az TomorrowNow-ügyben megítélt 1,3 milliárd dolláros kártérítésnek.

"Örömmel jelentjük be a legjobb szoftverértékesítési negyedévet az SAP történetében. Minden régióban és ügyfélszegmensben kiemelkedő növekedést értünk el" - mondta az eredmények kapcsán Bill McDermott elnök-vezérigazgató, aki Leo Aoptheker februári távozása óta áll a cég élén. A német vállalat hosszú idő után először tudott egészséges növekedést produkálni, szoftverértékesítésből származó forgalma rekordot döntött, bár ehhez az árfolyamhatás is hozzájárult, valamint a Sybase beolvasztása . Az SAP nem közölte, Sybase nélkül mennyi lett volna szoftverértékesítési árbevétele, 2009 negyedik negyedévében egyébként a Sybase 331 milliós bevételt ért el.

A szoftverértékesítési árbevétel 1,5 milliárd eurót tett ki az SAP negyedik negyedévében, ami 34 százalékos növekedés a 2009 negyedik negyedévében elkönyvelt 1,12 milliárd euróhoz képest - árfolyamhatás kiszűrésével csak 24 százalék lett volna a bővülés. Piaci elemzők elsősorban azt emelik ki, hogy az SAP gyorsabb ütemben tudta növelni szoftverbevételeit mint legutóbbi negyedévben az Oracle, amely 21 százalékos bővülést tudott felmutatni. A  teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az SAP negyedik pénzügyi negyedévét zárta, ilyenkor jellemző a "sales push", hogy az értékesítők minél nagyobb bónuszt tudjanak kicsikarni az év végén.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 2010. december 31-én véget ért negyedévben 4,04 milliárd euró bevételt ért el az SAP, ami 27 százalékos növekedés éves összehasonlításban. Eközben az üzemi eredményhányad nem IFRS (International Financial Reporting Standards) szerint számolva 39 százalékra bővült, ami 3 százalékpontos növekedésnek felel meg éves összehasonlításban. Az SAP még nem hozta nyilvánosságra IFRS  szerinti üzemi és nettó eredményét, mivel az Oracle által megnyert perben megítélt kártérítés megfizetésétől függ.

Amint azt a HWSW is megírta, november végén Oaklandi Kerületi Bíróság bíróság megállapította, hogy az SAP tulajdonában levő, azóta már megszűnt TomorrowNow 2006 végén jogtalanul töltött le Oracle szoftvereket és dokumentációkat, ezzel 120 esetben sértette meg az Oracle szerzői jogait és összesen 1,3 milliárd dollárt (971 millió eurót) köteles fizetni. Hogy ez mekkora érvágás azt jól mutatja, hogy az SAP 2009-es nettó profitja összesen 1,7 milliárd euró volt. A vállalat január 26-án teszi közzé végleges negyedik negyedéves pénzügyi mutatóit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról