Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 12. 12:07

Újabb szöget ütött a H.264 koporsójába a Google

Meglepő döntésre szánta el magát a Google, tegnapi bejelentése szerint a Chrome böngészőből eltávolítja a H.264 kodeket. A lépés kis részben kellemetlen lesz a felhasználóknak, de nagyban segítheti a Google által erőltetett WebM szabvány elterjesztését.

A Google Chrome jelenleg 10 százalékos piaci részesedéssel bír a böngészők világpiacán, a fejlett piacokon azonban ennél nagyobb, akár a 20 százalékot is elérheti, ráadásul az automata frissítési mechanizmusnak köszönhetően egy új verzió 2-3 nap alatt elterjed, s a felhasználók szinte mindegyike a legfrissebb verziót használja. Ennek köszönhetően az első olyan verzió megjelenésével, amiből hiányzik majd a H.264, hirtelen százmilliós nagyságrendű felhasználó nem tudja majd lejátszani böngészőben a jelenleg legelterjedtebb videoformátumot. Ez a nagy tartalomszolgáltatókat arra kényszeríti majd, hogy nagyon gyorsan kezdjék el támogatni a WebM-et is.

Nagyon elterjedt a H.264

A H.264 többek közt a Blu-ray lemezekről lehet ismerős, de számos konzumelektronikai eszköz, ami videót játszik le vagy vesz fel, szintén ezt használja. A kodeknek számos technológiai előnye van, például a kiváló skálázhatóság, ennek ellenére a webes szabványosításért küzdő szereplők nem támogatják a használatát a sztenderd HTML5 videotag esetében. Ennek oka viszont már nem technikai, hanem jogi, mégpedig az, hogy a H.264 tömörítési eljárása szabadalmi oltalom alatt áll, a web nyitottságra szavazó része (Google, Mozilla, Opera) szerint ez pedig kerülendő és nem kívánatos.

A Google éppen emiatt indított hadjáratot egy alternatív technológia meghonosítására, s még tavaly megvásárolta a videótechnológiát fejlesztő On2 céget, s megnyitotta az általa kifejlesztett VP8 kodeket, létrehozva ezzel egy modern, a weben is megfelelően működő, de jogdíjmentes médiaformátumot, amit WebM-nek neveztek el. Azóta a Firefox, az Opera és a Chrome is támogatja már ezt a formátumot, igaz a Microsoft és az Apple megtadadta ugyanezt, s továbbra is a H.264-re esküsznek. Az Apple esetében érthető is, szerintük a H.264 minősége meggyőző, ráadásul jelentős hardveres gyorsítási támogatottsága van az Apple eszközein. A böngészőpiacon természetesen az Apple nincs meghatározó helyzetben, hiszen a Safari használók aránya nem jelentős.

Erőszakos Chrome stratégia

A Chrome ezidáig mindkét formátumot támogatta, a Chromium blogon megjelent bejegyzés alapján a cég elmozdul a teljesen nyílt megközelítés irányába, ami a Google szerint nagyobb súllyal szerepel a képletben, mint a H.264 jelenleg meglévő gyakorlati előnyei. Az innováció szempontjából hosszú távon a legjobb megoldás egy teljesen szabad, nyílt technológiai környezet kialakítása a vállalat szerint.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A váltás fontos mozzanat a "HTML5 videóháborúban", de nem egyszerűsíti le az összképet. A szakadás leginkább a tartalomszolgáltatók számára lesz kényelmetlen. Azon szolgáltatók, akik HTML5 video címkében szeretnék megjeleníteni a filmeket, kénytelenek lesznek mindkét kodeket támogatni, hogy maximálisan elérjék közönségüket. A Microsoft még mindig jelentős szereplő a böngészőpiacon, az Apple mobil eszközök népszerűsége, s itt főleg az iPad-re érdemes most gondolni, pedig nem hagyható ki a számításból. A szakértők szerint a leggyakoribb választás ennek ellenére az lesz, hogy a tartalomszolgáltatók nem HTML5, hanem Flash lejátszókat használnak majd, amin keresztül ugyanúgy tudják majd H.264 formátumban adni a videókat.

A Google lépése látványos és sokak szerint hasznos, de egyelőre az nem derült még ki, hogy ez az erőszakos attitűd átgyűrűzik-e a Google webes stratégiáinak más szintjeire is. Ha a Google igazán nyomást akar gyakorolni, akkor a YouTube H.264 felhasználását is át kell gondolnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról