Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 12. 11:24

Kikerül az Oracle ernyője alól a Hudson

Újabb nyílt forrású projekt kerül ki az Oracle fennhatósága alól: a Hudson közösség úgy határozott, a szoftvert átnevezi Jenkinsre, hogy a szoftveróriástól függetlenül tudjon működni.

A Hudson, azaz Jenkins egy nyílt forrású, Java-alapú megoldás a szoftverek rendszeres fordítására, a "nightly buildek" elkészítésére és azok megosztására, amelyet a Sun vezetésével fejlesztett egy  közösség. Az Oracle a Sun megszerzésével a Hudsont is megszerezte, és tavaly decemberben már jelezte a Hudson projekt tagjainak, hogy szabadon elvihetik a terméket házon kívüli szerverekre, de a Hudson nevet megtartja.

"A Hudson név további használata miatt a projektnek fel kellett volna adnia a függetlenséget. Ha a projektet irányító testület olyan irányba akart volna indulni, ami az Oracle nézeteivel ellentétes, az Oracle elvehette volna a névhasználat jogát. Vagy egy kevéssé drámai esetben az Oracle a Hudson közösség beleegyezése ellenére ragaszkodhatott volna bizonyos kódváltoztatásokhoz, infrastrukturális döntésekhez vagy folyamatokhoz, hogy engedélyezze a név használatát" - írja blogjában Andrew Bayer, a Hudson-közösség vezetője.

"Röviden, Damoklész kardja függne felettünk [...]. A Hudson mint projekt ki lenne szolgáltatva az Oracle hóbortjainak a név használatáért cserébe, és ez szerintünk nem járható út." Bayer szerint az egyetlen lehetséges megoldás a teljes függetlenség megőrzése érdekében a Hudson név elhagyása. A projekt azért választotta a Jenkins nevet, mert a Hudsonhoz hasonlóan ennek is "brit lakáj" hangulata van.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Hudson projekt vezetői (Andrew Bayer, Kohsuke Kawaguchi és Sacha Labourey) még a héten elmozgatják a projektet az Oracle szervereiről a GitHubra, és a kódból is eltávolítanak minden, Hudsonra utaló részletet. Ettől függetlenül továbbra is örülnének neki, ha az Oracle részt venne a fejlesztésekben, hogy ez meg fog-e történni, a héten kiderül. A korábbiak alapján erre nem sok esély van, az Oracle a Sun összes nyílt forrású projektjéből kivonult.

Amint arról a HWSW is beszámolt, az OpenOffice.org közösség meghatározó tagjai tavaly ősszel úgy döntöttek, elszakadnak az Oracle-től és nemrég létrehozták a Document Foundation szervezetet, amelynek égisze alatt LibreOffice néven fejlesztik tovább az OpenOffice.org kódjának felhasználásával a népszerű irodai programcsomagot. Az okok hasonlóak mint a Hudson esetében, az Oracle ragaszkodott az OpenOffice.org névhez és az irányításhoz. Fontos különbség ugyanakkor, hogy az OpenOffice.org-ot a LibreOffice-ban "forkolták", míg a Hudson esetében csak átnevezték a projektet - persze nem kizárt, hogy az Oracle házon belül folytatja, és a Jenkins mellett újraéled a Hudson is, bár a Hudson kulcsfigurái a Jenkins projektben vannak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról