:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 11. 13:57

Elhagyja a Microsoftot a szerverrészleg vezetője

Nyáron távozik a Microsofttól Bob Muglia, a szerverekért és fejlesztői eszközökért felelős divízió vezetője. Döntése nem önkéntes, Steve Ballmer elnök-vezérigazgató mást keres a helyére, mivel elégedetlen a részleg teljesítményével.

A 23 évet a vállalatnál töltő Muglia távozását Ballmer jelentette be a Microsoft dolgozóinak küldött körlevélben, ahol leírja, a kettejük között zajlott beszélgetés után úgy döntött, ideje új vezetőt kinevezni a Servers and Tools Business (STB) élére."Bob Muglia és én beszélgettünk az üzletről és arról, mi kell a növekedés gyorsításához. Ebben a kontextusban úgy döntöttem, most van jó alkalom arra, hogy új vezetés kerüljön az STB-hez. "Minden üzlet ciklusokon megy keresztül és minden ciklusban más és más képességekre van szükség a sikerhez" - írta Ballmer, hozzátéve, hogy a vezércserére jó lehetőség kínálkozik most, amikor a divízió ereje teljében van. A Microsoft elnök-vezérigazgatója alapján leírtakból egyértelműnek tűnik, komoly nézetkülönbségről lehet szó, amelyet végül nem sikerült elsimítani.

Muglia távozásának pontos okai nem világosak: az üzletág az utóbbi időben jól teljesített, a termékek zöme időre elkészült, a legutóbbi negyedévben a forgalom 12 százalékkal növekedett éves összehasonlításban. A Servers and Tools Business  felelős a Microsoft különféle szervertermékeiért, beleértve a Windows Servert és a SQL Servert, a fejlesztői eszközökért (Visual Studio család), valamint az Azure cloudszolgáltatásért. A Servers and Tools Business éves árbevétele mintegy 15 milliárd dollár, ami a vállalat összbevételének 24 százaléka, ezzel a harmadik legnagyobb bevételi forrás a Windows kliensüzletág és az üzleti szoftverekért (pl. Office) felelős részleg mögött.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szakma nagyra tartja azt, amit Muglia művelt a Microsoftnál: 2005-ben vette át a részleg irányítását, az azóta eltelt évek során a Microsoft sikeresen verte vissza a Linux támadását a szerverpiacon, a relációs adatbázisok terén komoly konkurenciája lett az Oracle-nek és az IBM-nek, illetve a világon az elsők között indított cloud-szolgáltatásként teljes alkalmazás-platformot. Piaci elemzők szerint nem lesz egyszerű olyan utódot találni a helyére, aki hozzá hasonlóan ismeri és átlátja a vállalat termékeit, szolgáltatásait.

Tavaly május óta Muglia a negyedik Microsoft-vezető, aki elhagyja a céget. A távozók között van Robbie Bach, aki az Xbox-divíziót vezette, Ray Ozzie vezető szoftvertervező, valamint Stephen Elop, aki a Microsoft üzleti szoftvereiért felelős részleget irányította és ősszel a Nokia elnök-vezérigazgatójává nevezték ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.