Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 11. 08:47

A Globalfoundries nagyban akar játszani

Az AMD chipgyártási tevékenységének leválasztásából létrehozott, később a szingapúri Chartered Semiconductort felvásárló Globalfoundries megduplázza tőkeberuházási keretét, befejezi drezdai üzemének korszerűsítését, új gyárat épít az Egyesült Államokban, New York közelében, valamint "otthon", Abu Dhabiban.

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a Globalfoundries, mint hogy a legnagyobb szerződéses félvezetőgyártók egyikévé váljon. Robert Krakauer, a vállalat pénzügyi vezetője a Financial Times Deutschlandnak elmondta, idén megduplázzák a tőkeberuházási keretet, amely így elérheti az 5,4 milliárd dollárt. Ennyit csak a legnagyobb chipgyártók költenek, a TSMC, az Intel, illetve a Samsung, ami jól mutatja a Globalfoundries, és a mögötte álló arab Advanced Technology Investment Company (ATIC) elkötelezettségét.

Felértékelődik a szerződéses gyártók szerepe

A félvezetőgyártás egyre koncentrálódik, a technológiai fejlesztések tőkeigényét mind kevesebb és kevesebb vállalat tudja kigazdálkodni - egy 2009 végi Intel-jóslat szerint a 22 nanométeres chipgeneráció jövőre várható beköszöntével mindössze két vagy három olyan félvezetőgyártó marad piacon, amely házon belül végzi majd logikai chipek termelését: az Intel, a Samsung és talán az STMicroelectronics. Egy modern felépítése mintegy 4 milliárd dollárt emészt fel és a költségek a gyártástechnológia fejlődésével együtt rohamosan nőnek. Az évezred elején egy korszerű félvezetőüzem még 1,5-2 milliárd dollárba került "mindössze".

A szerződéses gyártók, mint a TSMC, a UMC vagy éppen a Globalfoundries számára tehát jelentős növekedési potenciált rejtenek a következő évek, mivel a félvezetők iránti igény nem hogy lankadna, de egyre emelkedik. "Lassan egyre több chipgyártó bízza az előállítást szerződéses gyártókra, amilyenek mi is vagyunk. A növekedési terveinket az ügyfelek oldaláról ébredő igény erősödése hajtja" - fejtette ki Krakauer. "Nem kell a piaci részesedésért harcolnunk ahhoz, hogy nőjünk."

Az iSuppli becslése szerint 2010-ben a szerződéses félvezetőgyártás 29,8 milliárd dolláros piac volt, míg egy évvel korábban még 22,1 milliárd dollár, vagyis több mint 35 százalékos volt a szegmens növekedése, ami teljes félvezetőpiac bővülésének közel kétszerese. A legnagyobb szerződéses chipgyártó a TSMC, amely a piac közel felét tartja a kezében. Ezt a hegemóniát készül megtörni a Globalfoundries, mégpedig agresszív tőkeberuházási tervvel és a gyártási kapacitás kibővítésével - ennek az üzletnek is a méretgazdaságosság az alapja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AMD-ből "kiszervezett" Globalfoundries első és sokáig egyetlen ügyfele az AMD volt, azonban mára a cég utat talált magának a piacon más "fabless" chipgyártók, például a Qualcomm megrendeléseihez. A Qualcomm az okostelefonokba, tabletekbe és más mobil eszközökbe szánt chipek egyik legnagyobb gyártója, éves forgalma meghaladja a 10 milliárd dollárt. A Globalfoundriesnak már több mint 100 ügyfele van, és még az idén legalább egy "nagy hal" kifogását várja, miközben arra számít, hogy termelésének közel 40 százalékát mobil chipek adják. "Sok ügyfelünk az Intellel versenyez" - mondta Krakauer.

Drezda, New York, Abu Dhabi, Szingapúr

Ahhoz, hogy a megnövekedő igényeket költséghatékonyan ki tudja szolgálni, a cégnek folyamatosan fejleszteni kell gyártókapacitását. Drezdában két gyárral (Fab 36, Fab 38) rendelkezik a cég, amelyeket az AMD-től "örökölt" meg, ezekhez egy harmadikat épít hamarosan. A 10 ezer négyzetméteres tiszta területtel rendelkező új gyár havi 80 ezer szilíciumszeletre növeli Drezda kibocsátását. A már meglévő infrastruktúra kihasználásával a Globalfoundries gyorsan termelésbe kívánja vonni az új üzemet, ahol 45, 40 és 28 nanométeres félvezetőtechnológiával szolgálnák ki az ügyfeleket. A helyi tartományi kormányzat által támogatott beruházás, amely német és európai jóváhagyásra vár, az elképzelések szerint már 2011-ben megkezdheti a termelést. A drezdai komplexum kibocsátását ezzel havi 80 ezer 300 milliméteres waferre növeli a vállalat.

A gyártókapacitás várható bővülése (a dia még az AMD-korszakból származik)

A Globalfoundries New York-i üzemét 2009 nyarán kezdték építeni, a létesítmény várhatóan 2012-re készül el, és 2013-ban indul meg benne a chipek sorozatgyártása. Az üzem kapacitását  havi 60 ezer 300 milliméteres waferre tervezik, ehhez 28 ezer négyzetméternyi tiszta terem áll majd rendelkezésre -  a beruházás értéke 5,2 milliárd dollár körül alakulhat. A teszttermelés valószínűleg 28 nanométeren folyik majd, míg a kereskedelmi tömegtermelés 22 nanométeren indulhat meg, nem sokkal ezután pedig már a 20 nanométeres félgeneráció következhet.

Amint az ismert, a Globalfoundries mögött az Abu Dhabi-i Advanced Technology Investment Company áll, az Egyesült Arab Emirátusoknak pedig kinyilvánított célja, hogy gazdaságát mind nagyobb mértékben függetlenítse az olajtól, ezért már évek óta lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Közel-Kelet gazdasági és csúcstechnológiai központjává váljon, afféle helyi Szilícium-völgyként - ebbe a tervbe illeszkedik egy új félvezetőgyár felépítése, amelyről egyelőre keveset tudni. A Globalfoundries eközben a beolvasztott Chartered szingapúri üzemének kapacitását is másfélszeresére bővíti, ami havi 50 ezer szilíciumszeletet jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról