Szerző: Koi Tamás

2011. január 6. 15:26

Elmossa a médiafogyasztás technológia határait a Cisco

Új, minden eddiginél hatékonyabb eszközt ad a fogyasztók kiszolgálásához a tartalomszolgáltatók kezébe a Cisco. Jön a Videoscape, mely egy interfész alatt fog össze több kommunikációs platformot, eszközöktől függetlenül.

A hálózati infrastruktúra-elemek és szoftverek révén a tartalomszolgáltatóknál régóta jelen lévő Cisco a ma kezdődött Consumer Electronic Show alkalmával rántotta le a leplet legújabb konvergens médiaplatformjáról, a Videoscape-ről. Az internetre csatlakoztatott televíziókészüléke és fejlett beltéri egységek világában a cég egy olyan újdonsággal igyekezett előrukkolni, mely megkönnyíti a távközlési cégek számára, hogy a különböző tartalmaikat (tévéadás, internet stb.) és kommunikációs szolgáltatásaikat egy platformon keresztül, minden eszközre uniformizáltan nyújtsák ügyfeleiknek.

A rendszer pontos működésének hátteréről egyelőre meglehetősen keveset tudni, az ugyanakkor biztos, hogy a Cisco technológiája a Google TV-hez, vagy a UPC Horizon projektjéhez hasonlóan elsősorban a tévés tartalomfogyasztásra összpontosít, vagyis a hagyományos, lineáris tévéadások mellett a televíziók kijelzőjére viszi az internetes tartalmakat (például online videók), a video on demand szolgáltatásokat, valamint az IP-hálózatokon keresztül működő kommunikációs platformokat (VoIP-hívás, IP-alapú videohívás stb). A platformba a közösségi hálózatokat is integrálni lehet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Videoscape lelke egy speciális set-top box, mely egyben otthoni médiaközpontként is szolgálna a fejlesztők elképzelései szerint. A Cisco rendszerében a beltéri egység a hagyományos hálózati topológiát követve egy media gateway-hez, vagyis lényegében egy routerhez csatlakozna - hasonló rendszerben működnek az itthon is elérhető IPTV-berendezések, ráadásul ezek egy részét, illetve a hálózati infrastruktúra-elemek közül többet szintén a Cisco szállít.

A technológia sajátossága, hogy a Videoscape segítségével a tartalmak nem kizárólag a televízión fogyaszthatók, a cél az, hogy az előfizető a tévén, a mobiltelefonon, valamint a számítógépének a kijelzőjén is ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz juthasson hozzá, ugyanazt a felületet használva. A rendszer implementálása ezért értelemszerűen olyan szolgáltatók számára lehet kifizetődő, melyek tévészolgáltatás mellett internetelérést és mobiltelefon-szolgáltatást is nyújtanak (ilyen cég itthon a Magyar Telekom).

A rendszert működtető szoftver a Videoscape Media Suite, mely a tartalmak megfelelő eszközökre történő célba juttatásáról és lejátszásáról gondoskodik, míg a Cisco Conductor for Videoscape segítségével az ügyfélmenedzsment-funkciókat láthatják el a szolgáltatók. A Cisco Videoscape-et jelenleg az ausztrál Telstra használja pilot projektjében - azt egyelőre nem tudni, hogy más szolgáltatóknál mikor tűnhet fel a rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról