Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 7. 11:39

Itt a JBoss alkalmazásszerver 6-os verziója

Megérkezett a JBoss nyílt forrású alkalmazásszerver 6.0 verziója, amely a 2009 végén publikált Java Enterprise Edition 6 specifikációt implementálja.

Java EE 6

2010 utolsó napjaiban elkészült a JBoss Application Server 6 közösségi változata, amely bárki számára letölthető. Az új alkalmazásszerver átmegy a Java EE 6 kompatibilitási teszteken (TCK), vagyis a teljes EE 6 funkciókészletet megvalósítja, de egyelőre csak a Web Profile minősítése van meg. Ahogy azt a neve is mutatja, a web profilt kimondottan a webes alkalmazásokhoz optimalizálták és nélkülözi a teljes vállalati alkalmazásszerver esetlegesen szükségtelen moduljait. A Java-közösség reményei szerint a web profil segítségével sikerül visszacsábítania azokat a webfejlesztőket, akik a Java EE monumentalitása és terjengőssége miatt váltottak más platformokra, például PHP-re vagy Springre.

A JBoss AS 6-on kívül egyelőre a Sun GlassFish v3 rendelkezik Java EE 6 Web Profile minősítéssel (és teljes Java EE6 minősítéssel is), sem az IBM WebSphere, sem az Oracle WebLogic, sem az SAP NetWeaver nem támogatja egyelőre a Java EE 6 specifikációt. A moduláris felépítés magában a JBoss AS 6-ban is tetten érhető: annak érdekében, hogy a szoftver gyorsabban induljon és kevesebb erőforrással is beérje mint a JBoss 5.1, a fejlesztők úgy alakították át, hogy az egyes moduljai csak akkor töltődjenek be amikor valóban szükség van rájuk.

Népszerű a JBoss AS

A Zero Turnaround által 1000 Java-fejlesztő bevonásával elvégzett felmérés szerint a JBoss a második legnépszerűbb alkalmazásszerver a Tomcat mögött, megelőzve a WebLogicot, a Jettyt, a GlassFisht, illetve a WebSphere-t. A 2009-es eredményekkel összevetve látszik, hogy növekedett a nyílt forrású alkalmazásszerverek népszerűsége a fejlesztők körében.

Az új JBoss alkalmazásszerver már fürtözhető, ami kulcsfontosságú a nagy, akár több tízezer felhasználós terhelések alatt. A JBoss AS 6 esetében szinkron replikációról van szó, aminek eredményeképp egy csomópont kiesésekor a felhasználói sessionök nem vesznek el, mivel az adatok a többi csomóponton is megtalálhatók.

A cél a nagy teljesítmény

A fejlesztők a JBoss AS cache-elésén is változtattak és a JBossCache helyett bevezették az Infinispant. Az Inifinispan egy Javában készült, teljesen nyílt forrású rendszer, amivel akár több száz gigabájtos vagy megabájtos virtuális heap hozható létre a szerverek memóriájában, amely bármelyik gépről elérhető. Ezzel rendkívüli módon felgyorsíthatók azok a vállalati alkalmazások, amelyek folyamatosan az adatbázisra, adatbetöltésekre várnak.

Az Infinispan peer-to-peer szerveződésű, így rendkívül jól skálázódik. Az Infinispan a Jcache interfészen át érhető el, vagyis nincs szükség az alkalmazások kódjának újraírására ahhoz, hogy a teljesítménynövekedésből profitáljanak a felhasználók. A távolabbi tervek között szerepel a technológia elválasztása a Javától, hogy akár PHP, Python, Ruby, C vagy más nyelvekből is lehessen használni. Fontos kiemelni, hogy az Infinispan használható szinkron és aszinkron módon is, utóbbi esetben egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményt nyújt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Érdemes lehet még kiemelni az AS 6 kapcsán, hogy az alapértelmezett üzenetkezelő rendszere a JBoss Messaging helyett már a HornetQ (2.1.2), amely egy kimondottan nagy teljesítményre optimalizált, fürtözhető megoldás - jelenleg a legnagyobb teljesítményű JMS a SPECjsm2007 teszt alapján. A rendszer elérhető a szabványos JMS 1.1 API-n keresztül, de a legnagyobb sebesség eléréséhez saját API-k is rendelkezésre állnak. Maga a HornetQ egyébként független a JBoss AS-tól, így akár önállóan vagy más termékbe beágyazva is használható, Apache licenc alatt elérhető. Mind a HornetQ, mind az Infinispan bevethető tranzakcionális környezetben, Java Transaction API-n át elérhető.

Letölthető

"A most megjelent 6-os verzió teljesen a scale out jegyében készült, számos olyan modern kulcstechnológiát használ, amelyek segítségével nagy megbízhatóságú és nagy teljesítményű alkalmazásrendszerek építhetők csupán szokványos, költséghatékony hardverelemek igény szerinti hozzáadásával. Másrészt olyan teljesítményt biztosít, amit klasszikus szoftvereszközökkel egyáltalán nem, vagy csak irtózatos költségek árán lehetne megvalósítani" - mondta a HWSW-nek Szentiványi Gábor, a Red Hat és JBoss hazai disztribúcióját végző ULX Kft. ügyvezetője.

A JBoss Application Server 6 letölthető a projekt weboldaláról. A szoftver a 2011-ben érkező, vállalati szintű támogatást élvező JBoss Enterprise Platform, Web Platform és SOA Platform egyik alapja is lesz. Az Enterprise Platform kapcsán említésre érdemes, hogy a Red Hat Enterprise Linux 6 megjelenésével egy időben ennek az előfizetési konstrukciója is megváltozott és már a szerverben levő processzorok számától is függ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról