Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 4. 12:31

Jöhetnek az olcsó SSD-k, de tényleg

A világon elsőként mutatott be 25 nanométeres csíkszélességű NAND flash memóriachipekből álló SSD-ket a Micron Technology. A RealSSD C400 márkanéven boltokba kerülő, notebookokba szánt meghajtók akár 512 gigabájtos kivitelben is elérhetők lesznek.

25 nanométeres chipek tömegtermelésben

Öles lépést tett az elérhetőbb árú SSD-k felé a Micron, amely a világon először prezentált 25 nanométeres csíkszélességű memóriachipekből álló szilárdtest-meghajtót. A bejelentés némileg később jött a vártnál, az Intel és a Micron vegyesvállalata már tavaly februárban megkezdték a próbagyártást, de a jelek szerint a technológia tömegtermelésbe vonása nem ment egyszerűen. A Micron 2011 februárjában kezdi meg az új SSD-k sorozatgyártását, de ugyanezekre a chipekre építve hamarosan az Intel is frissítheti X25-M és X18-M meghajtóit.

Az új, 25 nanométeres csíkszélességű eljárás optikailag 45 százalékos miniatürizációt tesz lehetővé az előző generációs, 34 nanométeres gyártástechnológiához képest. Ez azt jelenti, hogy egy adott áramkör 25 nanométeren valamivel több mint a felét, 55 százalékát foglalja el szilíciumon annak a területnek, amelyhez 34 nanométeren volt szükség. A NAND flash cellák áramköri áttervezésével azonban a mérnököknek látványosan sikerült ezt az optikai határt túlszárnyalniuk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Miközben a mikroprocesszorok esetében a teljes chipek zsugorodásának mértéke jelentősen, 20-40 százalékkal is elmaradhat a tranzisztorokétól, amit a hőfejlődés és fémhuzalozás problematikája magyaráz, addig az Intel és a Micron mérnökeinek mintegy 10 százalékkal sikerült túlszárnyalniuk azt: egy 25 nanométeres, 64 gigabites NAND chip valamivel kisebb, mint a 34 nanométeren előállított, 32 gigabites chip.

Olcsóbb és nagyobb

Ez végeredményben a korábbinál sokkal nagyobb kapacitású és olcsóbb SSD-k gyártását teszi lehetővé - nem véletlen, hogy a Micron RealSSD C400-as sorozat csúcsmodellje 512 gigabájtos, de 64, 128 és 256 gigabájtos kivitel is elérhető lesz. A listaárak 110 és 825 dollár között alakulnak, ami mai árfolyamon 23 és 171 ezer forintot jelent.

A meghajtók 1,8" és 2,5" kivitelben lesznek elérhetők és 6 Gbps sebességű SATA interfészt kapnak. A Micron adatai szerint az új SSD-k 415 MBps olvasási sebességre képesek, ami 17 százalékos növekedést jelent az előző generációhoz képest, miközben az írási sebesség az 512 gigabájtos csúcsmodell esetében 260 MBps-re emelkedett, ami 20 százalékos előny a C300-zal összehasonlítva (a kisebb kapacitású modellek esetében az írási sebesség alacsonyabb). A jelek szerint a tartóssággal sem lesz baj, a Micron 72 terabájt írást engedélyez az 512 gigabájtos modellre, vagyis 5 éven keresztül napi 40 gigabájtot lehet fáradás nélkül írni rá, ami sokszorosan meghaladja az átlagos terhelést.

A Micron mellett a Toshiba és a Samsung is közölte tavaly, hogy már közel jár a 20 nanométeres osztályú NAND flash chipek tömeggyártásához, azonban azóta is hallgatnak - valószínűleg hasonló problémákba futottak bele mint az IM Flash. Valószínűleg ezek a vállalatok is rövidesen legyőzik az akadályokat és 2011 valóban meghozhatja az áttörést az SSD-k ára terén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról