Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 20. 12:47

Már infrastruktúrát is lehet bérelni a Microsofttól

Infrastruktúra-szolgáltatással bővült a Microsoft felhője, az Azure. A múlt héten elindult a Virtual Machine szerepkör, amely a felhasználók által létrehozott és konfigurált virtuális gépeket futtatja a Microsoft által menedzselt infrastruktúrán.

A múlt héten elérhetővé vált a VM szerepkör a Microsoft Windows Azure cloudban, ezzel elindult az infrastruktúra-szolgáltatás is. A felhasználók saját virtuális gépeiket is futtathatják a MIcrosoft adatközpontjában, amely felett ugyanolyan kontrollt kapnak mintha csak a szomszéd szobában lenne a szerver.

A vállalat az októberi Professional Developers Conference-en mutatta be az Azure újdonságait, köztük a Virtual Machine szerepkört, amely a múlt héten élesedett, egyelőre béta állapotban. A Virtual Machine szerepkör lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Windows Server 2008 R2-re épülő virtuális gépeiket változtatás nélkül átvihessék az Azure felhőbe. A Microsoft infrastruktúráján futó virtuális gép ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik mint egy helyi szerveren virtualizált Windows Server, ezt Mark Russinovich kernelguru RDP-kapcsolat felépítésével és a Process Explorer futtatásával demózta a PDC-n. 2011-ben egy frissítés után Windows Server 2003 és Windows Server 2008 SP2 lemezképek is támogatottak lesznek.

A felhőbe költözést egyszerűsíti, hogy virtuális lemezképet is létrehozhatók lesznek a felhőben. A felhasználó a helyi Windows Serverén telepített rendszert egy segédprogram az inkrementális mentéshez hasonlóan, a különbségek másolásával az Azure-re költözteti, ahol aztán egy egyedi virtuális lemezkép formájában a rendszer elérhető lesz. A helyi és a cloudban működő erőforrások összekapcsolását segíti a Windows Azure Virtual Network, amelynek első komponense, a Connect IP-alapú hálózatba képes kapcsolni a helyben telepített és a cloudban hosztolt rendszereket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Azure kapcsán elsősorban olyan vállalatok érdeklődésére számít a Microsoft, akik megbízható, nagy sávszélességű, globális lefedettséget nyújtó szolgáltatást fejlesztenek, és ennek üzemeltetésére nem akarnak saját infrastruktúrát létrehozni. Az Azure platformszolgáltatásként rajtolt el még az év elején, amely felé a VM szerepkör egyfajta köztes lépcső szerepét tölti be - a felhasználók már meglevő virtuális gépeiket egy az egyben átmigrálhatják anélkül hogy az alkalmazásokat módosítaniuk kellene.

Ezzel megszabadulhatnak a fizikai infrastruktúra üzemeltetésétől, amelyet a Microsoft végez el - a virtuális gépek karbantartásáról azonban már maguknak kell gondoskodniuk, beleértve a patchelést is. Ennek kapcsán fontos észben tartani, hogy a változtatásokat, frissítéseket a "golden image"-en is el kell végezni, ugyanis leállás vagy más probléma esetén ezt indítja újra az Azure.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról