Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 17. 11:44

Veszprém is okos város lesz

IBM informatikai kutatólabor jön létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán, ingyenes szoftverekkel, tananyagokkal és hallgatói ösztöndíj-programmal.

Az IBM és a Pannon Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá informatikai kutatóközpont létrehozásáról. A szoftvertechnikai központot az IBM rendezi be eszközeivel, amelyekhez a megállapodásban rögzített módon hozzáférést, használati lehetőséget biztosít. Az Egyetem oktatói, kutatói az IBM Academic Initiative feltételei szerint oktatási felhasználásra ingyenes szoftvereket, tananyagokat, továbbképzési lehetőségeket is kapnak, a hallgatók pedig ösztöndíj programokra, szakmai gyakorlati helyekre pályázhatnak. Az egyetem biztosítja a központ működéséhez szükséges irodákat, oktatási termeket, laborokat, illetve a Műszaki Informatikai Kar oktatóin és kutatóin keresztül a szakmai működést.

A Pannon Egyetemen induló központ olyan projektekhez, fejlesztésekhez szeretne hátteret biztosítani, amelyek hasznosulása a Pannon Egyetem, Veszprém és az IBM közös sikerét jelentheti. "A központ IBM támogatásával történt megalapítása a kar tudományos tevékenységének elismerését is jelenti, ami egyúttal nagymértékben hozzájárul fő célunk megvalósításához, hogy megalapozzuk hallgatóink hosszú távú sikeres szakmai pályáját" - mondta Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IBM néhány éve indította el Smarter Cities programját, amely keretében városok számára kínál feladataik stratégiai szintű tervezését és megvalósítását támogató szolgáltatásokat - a programot Veszprémre is kiterjesztik. Az informatikai vállalat először számos indikátor alapján értékeli a várost,  majd a 2 hónapos folyamat után javaslatokat tesz arra, intelligens megoldások miként segíthetik a városfejlesztési stratégiája megvalósulását. Hazánkban Veszprém az elsők között vesz részt az IBM Smarter Cities kezdeményezésében, a stratégiai tervezésért a cég nem kér ellenszolgáltatást.

A megállapodást az IBM részéről Pongrácz Ferenc megbízott vezérigazgató és David Stokes, közép-európai igazgató írta alá. Az informatikai vállalat regionális vezetője  szerint „az együttműködés kiváló lehetőség a város számára, hogy követendő példaként az innováció élvonalába kerüljön. Minderre további garanciát jelent a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán folyó kiemelkedő színvonalú oktatói és kutatói tevékenység.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról