:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 8. 10:52

2011 közepén jön a Google Chrome OS

A Google tegnap egy nagyszabású eseményen mutatta meg, hol tart a Chrome OS fejlesztése. A szoftver még nincs kész, a végleges verzió 2011 közepén érkezik, elsőként a Samsung és az Acer készülékein.

A Chrome OS egy éve mutatkozott be a nagyközönség előtt, akkor még 2010 végi megjelenési dátumot ígért a Google. Ezt azonban a cég nem tudta tartani, 2011 közepe előtt nem számíthatunk Chrome OS-szel telepített gépekre, de hogy mennyibe fognak kerülni, arról nem esett szó.

Az emberek jelentős része éli életét tisztán a weben, webes levelezőt (Gmail), webes médialejátszót (YouTube), webes irodai szoftvert (Google Docs, Microsoft Office Web Apps) használnak, ehhez viszon nincs szükségük teljes értékű operációs rendszerre és nagy helyi tárkapacitásra, mondja a Google - a Chrome OS lényegében egy minimalizált kernel és a rajta futó Chrome böngésző, néhány apró módosítással. Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója elismerte, a vékony kliens koncepció nem új, azonban a technológiai fejlődés most ért el odáig, hogy valóban használható megoldás szülessen. "A megérzéseink jók voltak tíz éve, húsz éve, de nem volt meg a technológiánk" - mondta Schmidt, aki a vékonykliens-technológiában is utazó Sun Microsystemstől érkezett a Google-hoz.

Gyorsul a Chrome

A tegnapi esemény első részében a Chrome böngésző fejlesztései kapták a főszerepet. Bár a vállalat alig néhány napja adta ki a 8-as verziót, itt már a következő változatban várható újdonságokról volt szó. Ezek közül a két legfontosabb az Instant megjelenése az Omniboxban, vagyis a keresővel kombinált címsorban, valamint a Crankshaft kódnevű, továbbfejlesztett JavScript-motor, amely kétszer gyorsabb elődjénél. Mind a két fejlesztés a nagyobb sebességet célozza, amely a Google-hoz beérkezett visszajelzések szerint a böngésző legnagyobb vonzereje. A vállalat szerint egy év alatt a Chrome-felhasználók száma 40 millióról 120 millióra emelkedett.

Sundar Pichai

Az újdonságok egyelőre a Chrome korai, fejlesztőknek szánt változatában érhetők el, de mivel a böngészőből hat hetente érkezik friss kiadás, ezért legkésőbb január közepére minden Chrome-felhasználó megkapja őket a 9-es főverzióban. Nem a sebességet, hanem a biztonságot hivatott fokozni a plug-inek izolálása (sandbox), amely az integrált PDF-olvasó mellett hamarosan kiterjed az Adobe Flash-re is. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Flash hibáját kihasználó támadások a Chrome-on keresztül nem férhetnek majd hozzá más folyamatokhoz vagy a rendszerfájlokhoz.

Webalkalmazást a webalkalmazás-boltból

A Google elindította a Chrome Web Store-t is tegnap, amely egy piactér webalkalmazások számára. A vállalat szerint erre azért van szükség, hogy a felhasználók könnyen megtalálják és megvásárolhassák a nekik tetsző alkalmazásokat. A Chrome Web Store egyelőre csak az Egyesült Államokban működik, vagyis az itt élő felhasználók tudnak csak webalkalmazásokat vásárolni, de az ingyenesek mindenki számára elérhetők - a fejlesztők már számos alkalmazást töltöttek fel, ezek közül sok látványos, ingyenes szoftver is van, például a New York Times hírolvasója

A Web Store részben a Chrome képességeire támaszkodik (vásárolni és telepíteni csak ezen keresztül lehet), de az itt elérhető alkalmazások egy része más böngészőkben is működhet, hangzott el újságírói kérdésre válaszolva tegnap. Ahogy a HWSW korábban már megírta, a Google nem teszi el a befolyó bevétel 30 százalékát mint például az Apple, csupán 5 százalékos "feldolgozási díjat" kér a fejlesztőktől az eladások után. Ez egyben azt is jelenti, a Web Store-ból ilyen formában nem számíthat nagy bevételre a vállalat, a pontos üzleti modellt egyébként most dolgozza ki a Google. "A Web Store-ral a célunk hogy könnyen megtalálhatók legyenek az alkalmazások. Ha ez működik, kitaláljuk, hogyan lehet ebből pénz" - mondta Sundar Pichai termékmenedzser.

Chrome OS csak 2011-ben

Az esemény hátralevő részében a Chrome OS volt terítéken, amely 2011 közepén érkezik a piacra, elsőként a Samsung és az Acer gépein. Az operációs rendszerről sok újdonságot a Google nem árult el tegnap, demózták a telepítést és beállítást, amely lényegében egy perc alatt megtörténik, valamint azt is, hogy a Chrome OS-t futtató gép villámgyorsan feléled alvó állapotból. Az operációs rendszert tároló partíció egyáltalán nem írható, a felhasználói adatokat titkosítva tárolják a készülékek és rendszeresen szinkronizálják az adatokat a felhővel, az alkalmazások egymástól és a rendszertől elkülönítve, sandboxban futnak, így semmilyen kárt nem tudnak tenni. Az operációs rendszer kódját a Google a Chrome-hoz hasonlóan a weben keresztül "észrevétlenül" frissíti.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tegnapi bemutató során az egyetlen újdonságot a Citrix Receiver demó jelentette, amikor látni lehetett, hogy a Chrome OS képes nem webes alkalmazások futtatására is, ezt az Excellel és egy SolidWorks-szel demonstrálta a Citrix. A Chrome OS a Citrix Receiverrel alkalmas lehet akár nagyvállalati használatra is.

A Google elindított egy Pilot programot, amelyre bárki jelentkezhet, aki tesztelni szeretné a Chrome OS-t. A program kiválasztott résztvevői számára a vállalat elküldi a CR-48 névre hallgató fejlesztői rendszert, amely egy Chrome OS-szel telepített 12,1 hüvelykes, Atom processzoros noteszgép 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlővel, beépített 3G-modemmel és webkamerával, a Google szerint akár 8 órán át használható egy töltéssel, standby állapotban pedig akár 8 napot is kibír. Ezek a gépek kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, csak a tesztelők kapnak belőle, meg a Google alkalmazottai.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.