Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 7. 11:50

Szabad levegős adatközpont-hűtés az APC-től

Az adatközpontokba telepített berendezések energiafogyasztásának növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb problémát jelent a hűtés is. Az APC ecoBreeze megoldása a külső levegőt használja amikor csak lehet, így rendkívül energiatakarékos.

Az informatika az elmúlt évtizedek során tömegessé és sztenderdizálttá vált, az árak is hatalmasat zuhantak, miközben az energiaellátás költségei folyamatosan emelkednek - ma már egy belépő kategóriás szerver működtetésére fordított energia a teljes életciklus alatt többe kerül magánál a gépnél. Az adatközpontokban elhelyezett berendezések számára a megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú levegő előállítására pedig néha ugyanakkora energiát kell fordítani mint maguknak az IT-eszközöknek a működtetésére.

Az iparban számos technika terjedt el arra nézve, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban hűteni az IT-berendezéseket, ezek közül talán a legolcsóbb a külső levegővel történő hűtés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adatközpontban a megfelelő hőmérsékletet a belső és külső levegő közti hőmérsékletkülönbség segítségével érik el - a technika persze csak akkor alkalmazható, ha a külső levegő legalább olyan hideg mint amit az IT-eszközök számára biztosítani kell. Ez azonban a Föld legnagyobb részén szerencsére így van, még a legmelegebb, sivatagi éghajlatokon is több ezer órát üzemelhet egy adatközpont évente, tisztán külső levegős hűtéssel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ma már világszerte számos levegő-levegős hűtésű szerverterem működik, azonban ezek általában egyedileg tervezett és gyártott hűtőrendszerrel rendelkeznek, amely viszonylag drágává teszi a kialakítást. Az APC nemrég olyan moduláris adatközpont-hűtési megoldást mutatott be, amely sorozatban gyártott, sztenderdizált elemekből épül fel.

Az ecoBreeze nevű rendszer legfontosabb jellemzője, hogy automatikusan át tud kapcsolni a levegő-levegős- és a közvetett elpárologtatású hőcserélő között. A modulok elektronikusan szabályozott ventilátorai beszívják az informatika meleg levegőjét az adatközpontból, ami ezután keresztülmegy a levegő-levegő hőcserélőn. Miután az informatika levegője lehűlt, átmegy még egy hűtőtekercsen, és visszatér az adatközpontba. Amikor a kültéri levegő hőmérséklete túl magas a levegő-levegő hőcserélős hűtéshez, akkor a hűtést a közvetett elpárologtatású hűtő szolgáltatja, amelyik víz párologtatásával vonja el a hőt el a hőcserélő csatornáinak külső oldalán.

Az EcoBreeze 50 kW kapacitású modulokban lesz kapható 2011-től, amelyekből (8 modul csoportosításával) akár 400 kW-os hűtési kapacitású rendszer építhető. A skálázható konstrukció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csak akkora hűtési kapacitást vásároljanak meg, amekkorára éppen szükségük van, illetve az adatközpontjuk növekedésével együtt bővíthessék a hűtési kapacitást. A megoldást elsősorban újonnan kialakított, nagy méretű adatközpontokhoz ajánlja az APC, a berendezések nagy mérete miatt, az ecoBreeze azonban kombinálható más hűtési rendszerekkel is, amennyiben azt például a nagy teljesítménysűrűség indokolja.

Az APC állítása szerint az ecoBreeze alkalmazásával rendkívül alacsony, 1,09 körüli PUE (Power Usage Effectiveness) mutató is elérhető, amely a Green Gird által kidolgozott sztenderd metrika az adatközpontok energiafelhasználásának mérésére. Az 1,09-es PUE érték azt jelenti, hogy az adatközpont által felvett energiának csak kevesebb mint 10 százaléka kell a hűtés működtetésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról