Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 11. 14:32

Életjelet adott magáról a Chrome OS

Frissítést kapott a Google Chrome OS, a kimondottan webes operációs rendszer mostantól ablakkezelőt, tálcát és programindító menüt is tartalmaz, magyarán teljes értékű desktop operációs rendszerré vált - igaz, alkalmazások egyelőre nemigen vannak hozzá.

Feladta egyetlen megkülönböztető jegyét a kimondottan webalkalmazások futtatására tervezett, jelentős késéssel piacra dobott, majd teljes érdektelenségbe fulladt Chrome OS. A Google a hivatalos blogjában a héten adta hírül, hogy letölthető legújabb frissítése, amely már ablakkezelőt, indítómenüt és egy tálcát is tartalmaz, megjelenésében és használatában lényegében asztali operációs rendszerré változott.

Desktop operációs rendszerré vált a Chrome OS

A Google a Chrome OS fejlesztésekor abból indult ki, hogy az emberek jelentős része éli életét tisztán a weben, webes levelezőt (Gmail), webes médialejátszót (YouTube), webes irodai szoftvert (Google Docs, Microsoft Office Web Apps) használnak, ehhez viszont nincs szükségük teljes értékű operációs rendszerre és nagy helyi tárkapacitásra. Ezért megfelelő lenne számukra egy olyan operációs rendszer, amelynek egyetlen helyben futó alkalmazása egy böngésző, minden mást úgyis a webről érnek el és adataikat is ott tárolják.

E koncepció mentén született meg a Chrome OS, amely egy testre szabott Linux kernelen egy Chrome böngészőt futtat. Az első Chrome OS-alapú készülék a Google CR-48 volt, amelyet a HWSW is kipróbált: az operációs rendszer valóban csak egy Chrome böngésző egy bejelentkező képernyővel, ahol felhasználót lehet váltani. Időközben a Chrome OS-be bekerült egy médalejátszó és egy fájlkezelő - utóbbihoz a Google fejlesztett egy API-t is, amin keresztül a webalkalmazások képesek elérni a gépen tárolt fájlokat, így könnyen fel lehet tölteni őket a megfelelő webtárhelyre, a képeket például a Picasára, a szöveges dokumentumokat vagy táblázatokat pedig a Google Docs-ba  A legfontosabb alkalmazások (Gmail, Google Calendar, Google Docs) Internetkapcsolat nélkül is működnek.

Az új frissítéssel a Chrome OS megkapta a Google által egy ideje már fejlesztett, végül Aura névre keresztelt ablakkezelőt, amivel igazi desktop operációs rendszerré változott - van alkalmazásindító menüje és tálcája ("taskbar") is, és több ablak is nyitva lehet egyszerre. Igaz, alkalmazások egyelőre nemigen érhetők el a Chrome OS-re, továbbra is csak a böngészőt, a fájlkezelőt és médialejátszót lehet csak használni, de feltehetően a jövőben ez változni fog. Az Aura projekt weboldalának tanúsága szerint a cél egy modern desktop ablakkezelő és shell környezet kifejlesztése volt, amely látványos animációkat vonultat fel és erőteljesen támaszkodik a hardveres gyorsításra. A célkitűzések között szerepel még, hogy az Aura legyen a Chrome és a Chrome OS alapja, skálázható legyen és sokféle hardveren működjön, valamint keresztplatformos legyen és akár Windowson is fusson.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ablakkezelővel a Google láthatóan feladta a Chrome OS eredeti célját, a tisztán webes operációs rendszer létrehozását és elindult a desktop OS-ek irányába. A nagyszabású elképzelése láthatóan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Chrome OS hosszas késés után 2011 nyarán jelent meg összesen két, korlátozottan elérhető gépen (Acer AC700, Samsung Series 5), amelyek a cég minden erőfeszítése ellenére sem arattak sikert - leginkább azért, mert a platform érkezésekor mindenki a tabletekkel volt elfoglalva. A kiskereskedelmi forgalmazás beindítása mellett a Google tervei szerint a nagyobb szervezeteket célozta volna be a Chromebookokkal, oktatási intézmények és kormányzati szervek havi 20 dollárért bérelhetik a gépeket, amiben benne van a támogatás és a meghibásodó gépek cseréje is - azonban egyelőre kevés ilyen megállapodásról adott hírt a cég.

Nem mindenki élvezheti

A frissítés az ablakkezelő mellett számos kisebb-nagyobb módosítást tartalmaz, javult a többmonitoros támogatás, fejlődött a zene- és a videolejátszó, támogatottá vált néhány tömörített fájlformátum (tar, gz, bzip), emellett hibajavítások is bekerültek a rendszerbe. Érdemes megjegyezni, hogy a frissítés épp a Chrome OS referenciakészüléken, a Google CR-48 notebookon nem fut, a vállalat ígérete szerint azonban a támogatás nem szűnt meg, a következő frissítéssel kezdve a CR-48 felhasználók ugyanazt a verziót tölthetik és használhatják mint az Acer és a Samsung gépet megvásárlók. A Google homályos magyarázatot adott a lépésre.

Egyre többen spekulálnak arról, hogy a Chrome OS és az Android végül összeolvadnak, erre azonban rácáfolni látszik a most kiadott frissítés, ami még inkább a desktop operációs rendszerek felé tolja el a Chrome OS-t, miközben az Android továbbra is a mobil gépekre, okostelefonokra és tabletekre fókuszál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról