Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 29. 16:00

Hitelből fejleszt a Magyar Telekom

150 millió eurós hitelt vesz fel a Magyar Telekom, amelyet vezetékes és mobil szélessávú infrastruktúrájának fejlesztésére fordít. A vállalat vezetője, Christopher Mattheisen még nem tudja, hol lehet megspórolni a válságadót: nem biztos hogy nem lesz leépítés.

A Magyar Telekom a Deutsche Telekom International Finance B.V. közvetítésével hosszú lejáratú hitelmegállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal (EIB) a vezetékes és mobil
szélessávú projektjeinek finanszírozására. A szolgáltató 150 millió eurós, azaz mai árfolyamon 42 milliárd forintos kölcsönt vesz fel, amely forintban denominált, futamideje 6 év, kamatozása fix.

Christopher Mattheisen, a vállalat elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta, a válságadó miatt a Telekomnak erőteljesen vissza kell fognia beruházásait, azonban a mobiil szélessáv azok közé a területek közé tartozik, amelyek komoly növekedési lehetőségeket rejt. "A távközlésben 2011 az okos telefonok esztendeje lesz, amelyekből tucatnyi típus kerül majd a piacra. Arra számítok, hogy jövőre Magyarországon is megjelenik az első száz euró alatti ilyen készülék, emellett több táblagép is kapható lesz. Mindezek nagy hatással lesznek a mobil-szélessávú piacra. Erre pedig fel kell készülnünk" - fogalmazott Mattheisen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ahogy a HWSW arról már korábban beszámolt, a távközlési piacra kivetett extra adó a beruházási kedv csökkentése révén a hazai kis- és középvállalatokra is jelentős hatással lesz. "Több ezer kis- és középvállalat tartozik hazai beszállítóink közé, velük szinte szimbiózisban élünk, egyfajta 'belső exportpiacot' jelentünk számukra, így beruházásaink visszafogása negatívan érintheti őket is" - mondta a Napi Gazdaságnak Mattheisen.

A vállalatnak 27 milliárd forint különadót kell befizetnie, ami nettó eredményének a fele. "Akkora pénzről van szó, hogy azt nem lehet függetleníteni az üzleti tervünktől, márpedig a 2011-es tervünket várhatóan decemberben hagyja majd jóvá az igazgatóság. A döntés előkészítése során most vizsgáljuk, hogy az összeg megtakarítása során milyen mozgástere van a társaságnak." A Telekom-vezér kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a válságadó miatt lesznek-e leépítések a Magyar Telekomnál. A HWSW a céghez közeli forrásból úgy értesült, rövidesen mintegy 1300 dolgozó leépítésére kerülhet sor, ami több mint 10 százalékos létszámcsökkentést jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról