Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 25. 13:07

Feltámadhat a Google Wave

A Google Wave-et már eltemettük egyszer, mikor a Google felhagyott a forradalmi kommunikációs platformnak nevezett szolgáltatás fejlesztésével. Most viszont az Apache kiáshatja a sírból.

Egyszerűen e-mail gyilkosnak becézte a Google a csicsás, látványos, de a fejlesztés korai fázisában a közönség által leginkább lassúnak, nehézkesnek, bonyolultnak és feleslegesnek ítélt eszközét. A negatívumok ellenére a Wave 2009 egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó terméke volt a weben, mindenki úgy várta mint a messiást, a meghívókért könyörögtek egymásnak az emberek, s mindannyian lelkesek voltunk, hogy valami új és elsöprő dolog születik. Ehhez képest a hullám, ahogy az szokott, szép lassan elcsendesedett, majd nyomtalanul eltűnt. A bezárásról szóló hivatalos bejelentésekor még ejtettünk érte pár könnycseppet.

Mellényúlt a Google

A lelkesedés mellett mindvégig ott volt a szkepticizmus is a projekttel kapcsolatban, s végül a valós idejű kommunikációs eszköz, a chatet, e-mailt, fórumot, levelezőlistát, kollaborációs alkalmazást is kiváltani akaró Wave a Google egyik legemlékezetesebb melléfogásaként vonult be a történelembe. Szerencsére a Google nem egyszerűen felgyújtotta az addig elkészült eredményeket és a hamut szétszórta a sivatagban, hanem az elkészült részeket nyílt forráskódúvá tette. Így a Wave azóta is bárki számára szabadon elérhető, s benne volt a pakliban, hogy előbb-utóbb valaki felveszi a földről.

A valaki pedig ez esetben az Apache Software Foundation lett, aminek a legismertebb terméke a az azonos nevet viselő Apache webszerver, amit hosszú évek óta szívesen használ mindenki az IT-szektorban. Az Apache részéről egyébként ez nem egy különleges fordulat, ugyanis az alapítvány több mint 100 nyílt forráskódú projektet támogat, gondoz.

Megérdemel még egy esélyt

Azzal, hogy a kódbázis átvándorol a Google-től az ASF-hez, a Wave visszatérhet a fejlődés útjára. Lehet, hogy a Google rájött, hogy ebben a formában nem tud forradalmat csinálni az eszközzel, s nem éri meg támogatni az ötletet, de más, speciális célokra ettől függetlenül működőképes lehet a Wave koncepciója. Az Apache ernyője alatt újra elkezdődhet a fejlesztés, s új támogatók, fejlesztők tűnhetnek fel a színen. Ha a terv sikerül, akkor ritka esemény következik be a weben, mégpedig az, hogy egy elhullott projekt második esélyt kap, s főnix módjára újjászülethet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A rajongók azonban még nem örülhetnek őszintén, ugyanis az Apache Wave egyelőre csak egy javaslat formájában került az ASF-hez, s még nem biztos, hogy a közösség befogadja azt. Viszont ismerve a perspektívákat és az eddig beleölt energiát a projekttel kapcsolatban, szinte biztosak lehetünk benne, hogy rövid időn belül bekerül a Wave az Apache inkubátor programjába, ami a nagy nyílt-forráskódú Apache projekti rang előszobája. Az inkubátor programban egyébként jelenleg 113 projekt igyekszik megerősödni.

A Wave sorsát eldöntő szavazás az Apache Software Foundation közgyűlése előtt jövő héten esedékes. Ha valaki már elfelejtette volna, hogy mit is ígért tavaly a Google Wave, akkor érdemes visszatekinteni a HWSW összefoglaló anyagára a Google Wave-ről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról