:

Szerző: Bizó Dániel

2010. november 25. 11:35

Irodai blade keret a Fujitsutól

Irodába is telepíthető blade keretet dobott piacra a Fujitsu, amit a müncheni VISIT konferenciáján jelentett be. A BX400 lényegében a zászlóshajó BX900 egy kisebb, olcsóbb változata, amelyet a KKV-szektor számára és távoli telephelyek kiszolgálására szán a vállalat.

A BX400 egy 6U magas rackelhető, de állítva akár guruló toronyba is szerelhető blade keret, amely egy BX900 felének felel meg. A félmagas váz 8 darab félmagas szerver és tárolómodult képes maximum fogadni az előoldalon, a kilencedik helyet egy előoldali I/O modul foglalja le, és legfeljebb négy hálózati modult a hátoldalon. A modulokat belül összekötő hordozóréteg (midplane) a BX900 öröksége, így a skálázódással elvileg nem lehet gond. A BX400 S1 szerencsére nem egy teljesen új blade formátum, ami növeli a keretbe és blade modulokba ölt befektetések védelmét.

A Fujitsu elképzelései szerint a kis- és közepes ügyfelek, tehát a legfeljebb néhány száz alkalmazottal rendelkező cégek a BX400 keretre alapozva komplett IT-infrastruktúrát fognak kialakítani üzletvitelük támogatására, vagyis a szükséges szerverek, tárolók és hálózati eszközök mind megtalálhatóak a keretben. A cég állítja, így költséghatékony az üzemeltetés a központi menedzsment, a kis méretek és magas energiahatékonyság révén. A másfél kilowattos bemeneti teljesítményű tápegységek, amelyekből legfeljebb négy építhető a keretbe, 92 százalékos hatásfokot érnek el már 50 százalékos terhelésnél is.  A menedzsment-modul megegyezik a BX900 keretével, így ugyanazokat a képességeket kapjuk, mint az adatközponti változat esetében.

A BX400 abban is biztos befektetést képvisel, hogy a bele vásárolt blade modulok, legyen szó szerverekről, tárolókról vagy hálózati switch eszközökről, megegyeznek a BX900-ban használt modulokkal, így azokat egy későbbi esetleges bővítési igény során egyszerűen át lehet pakolni - a teljes magasságú BX900 keret akár 18 félmagas modult is képes fogadni, valamint akár négy keretet egymásra rétegelni, és egyetlenként kezelni.

Ami hiányzik a BX400 támogatott repertoárjából, azok a teljes magasságú blade modulok, mint például a négyfoglalatos BX960 S1 szerver. Valószínűleg azonban kevés KKV-nak van szüksége többre 12 nagyteljesítményű processzormagnál és 288 gigabájt memóriánál egyetlen rendszerképhez. A Gigabit és 10 Gigabit Ethernet mellett támogatott a Fibre Channel és az InfiniBand is, ha valakinek erre volna szüksége. A diszkes tárolómodulok mellett szalagos mentőegységet is beépíthetünk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Fujitsu azt állítja, alacsony zajszintű üzemmódban, toronyba zárt kivitelben a BX400 nem igényel saját szobát, akár egy asztal mellé is telepíthető, anélkül, hogy zavaró volna a zaja. Ezt kétségtelenül erős szkepszissel kell fogadni, és nagyban függ az iroda átlagos zajszintjétől is. A BX400 hangereje 62 decibel halk üzemmódban, ami nagyjából egy halk beszéd vagy gépelés hangosságának felel meg - a BX900 hangereje 86 decibel is lehet, ami már a figyelmi küszöb felett volna. A Fujitsu BX400-hoz is a vásárlástól számított legalább 5 éven keresztül biztosít cserealkatrészeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.