:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 23. 14:03

Kipróbáltuk: Shuttle XS35GT mini PC

A tajvani Shuttle neve ma már viszonylag kevéssé forog közszájon, mióta az asztali PC-ket a lakásokban leváltották a notebookok, de a vállalat továbbra is kínálja apró desktop PC-it, ezek egyike, az XS35GT járt nálunk.

Az évezred elején még a desktop gépek voltak a standard PC-k és a laptop csak kevesek kiváltsága volt, mára ez az arány megfordult és mindenkinél laptopot látni. Ez egyúttal a desktop PC-piac átrendeződését és átértékelődését is magával hozta: ha ma valaki PC-t szeretne vásárolni, elsősorban notebookban gondolkodik már, asztali gépet jobbára azok vesznek, akik kimondottan valamilyen különlegességre vágynak, például játékhoz vagy éppen médiacenternek.

Az XS35FT gyártója nem kezdő, ha kis PC-kről van szó. Az 1983-ban még Holco néven alapított és 1997 óta Shuttle-ként működő vállalat 2001-ben dobta piacra az SV24 modellt, amely apró, formatervezett házával egyből felhívta magára a hardverbolondok figyelmét. 2002-ben aztán elindult az XPC vonal, amely az idők során folyamatosan bővült és a Shuttle legfontosabb termékcsaládjává vált. Az XS35GT ugyan nem tartozik az XPC termékvonalba, de sokat köszönhet az XPC-nek, amelyek fejlesztése során a Shuttle megtanulta, hogyan lehet egy PC-t helytakarékosan megépíteni.

A gép valóban pici, alig nagyobb egy külső házba szerelt 5,25" optikai meghajtónál, miközben maga is tartalmaz optikai meghajtót, ezzel ki is emelkedik a hasonló nettopok tömegéből. A gyártó elsősorban médiacenterként (HTPC) képzeli el az XS25GT-t, ehhez pedig kellhet az optikai meghajtó, ha másért nem, hát a korábban megvásárolt DVD-k lejátszásához. Így aki az XS35GT-re szavaz, megszabadulhat DVD-lejátszójától vagy akár Blu-ray lejátszójától is, hiszen a Shuttle gép Blu-ray meghajtóval is felszerelhető – nálunk a DVD-íróval felvértezett változat járt (XS35GT-804), amelynek teljes konfigurációja megtekinthető a FinalWire AIDA64-gyel készült riportfájlban.

Csillagos égbolt?

A PC külseje "érdekes". A hűtés teljesen passzív, a ház minden oldalát úgy alakították ki, hogy átjárhassa a levegő. Az éleken a fekete rács kimondottan pofás, az oldalfalak matt fekete műanyag borítása alól kikandikáló fémrács viszont már távolról sem az. A vállalat szerint egyébként a mintázat a csillagos éjszakai égboltot kellene hogy eszünkbe juttassa, kíváncsi vagyok kinek ugrik ez be róla. Az előlap fényes fekete, az optikai meghajtó tálcáján kívül egy USB-port és a multiformátumú (SD, xD, MS) kártyaolvasó aljzata kapott itt helyet, a felső élen pedig egy gomb, amelynek a jobb oldalát nyomva be- és kikapcsolhatjuk a gépet, a bal oldalával pedig resetelhetünk. A gombba két visszajelző LED is került, a jobb oldali (fehér) a bekapcsolt állapotot, a bal oldai (kék) pedig a merevlemez aktivitását jelzi.

A hátlap már jóval zsúfoltabb, szerencsére a Shuttle bőségesen ellátta csatlakozókkal a gépet. Van itt 4 USB-port, VGA- és HDMI-kimenet monitor és/vagy lapostévé számára, Ethernet-csatlakozó, illetve ide dughatjuk a mikrofont és a fülhallgatót is. Külön digitális hangkimenet azonban  egyáltalán nincs, vagyis ha az XS35GT-n a filmeket térhatású hanggal szeretnénk élvezni, HDMI-csatlakozós erősítővel kell rendelkeznünk – a ma kapható házimozi-erősítők túlnyomó többsége szerencsére ilyen. Alternatív megoldás lehet egy megfelelő csatlakozókkal felszerelt USB-s külső "hangkártya" használata.

A csatlakoztatási lehetőségeket vizsgálva még két rossz pontot ki kell osszunk a Shuttle tervezőmérnökeinek. Az egyiket azért, mert Ethernet-vezérlő nem gigabites, csak 100 megabites, ami nagyméretű állományok (filmek) másolásánál problémát jelenthet, a másikat pedig azért, mert a készülékbe épített, 802.11n szabványt is ismerő Realtek Wi-Fi vezérlőt csak egy windowsos segédprogrammal (ControlAP) lehet be- és kikapcsolni, vagyis ha valaki nem a Microsoft operációs rendszerét szeretné használni, le kell mondjon a belső Wi-Fi-ről (a gyártó állítása szerint az azóta érkezett 1.09-es BIOS openSUSE Linux alatt már elérhetővé teszi a Wi-Fi-t). Nem csak a Wi-Fi chip, hanem az antenna is a házon belül, külső antennának nincs is csatlakozója az XS35GT-n. Szintén a hibák vagy inkább hiányosságok között említhető, hogy a géphez nem jár távirányító, de még infraportot sem alakítottak ki az előlapon.

Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja

HTPC felhasználásnál a kis méret mellett fontos a csendes üzem is.  Az XS35GT teljesen passzív hűtésű, sem a processzor, sem a "chipset" nem igényel külön ventilátort, hatalmas hűtőborda került mind a kettőre. A gépben az egyetlen mozgó alkatrész a 2,5 hüvelykes merevlemez lesz, a tesztre kapott konfigurációban egy 500 gigabájtos WD5000BEVT meghajtó dolgozott gyakorlatilag észrevehetetlenül. Az otthoni mozizást biztosan nem fogja zajával megzavarni az XS35GT, akármilyen feszült csend is legyen a szobában. Azt is elmondta nekünk Christian Scheibel, a Shuttle PR-menedzsere, hogy a gép nem melegszik túl akkor sem, ha nem a mellékelt talpon áll, de a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében azért mégis érdemesebb erre tenni.

A kétmagos 1,6 GHz-es Intel Atom D510 processzor önmagában gyenge lenne ahhoz, hogy az XS35GT egy jó HTPC alapja legyen, ehhez nélkülözhetetlen az NVIDIA ION2 grafikus vezérlő ereje. A legtöbb elterjedt kodeket hardveresen gyorsító ION 2-nek a tesztelt videók nem jelentettek problémát, a Prohardver által is használt HD állományok meg sem kottyantak neki, még egy 42 Mbps tömörítésű H.264 tesztvideóval is sima volt a lejátszás Windows 7 alatt. Mivel a Flash Player 10.1 is támogat már hardveres gyorsítást, a YouTube-on megtalálható HD állományok sem tudtak kifogni az XS35GT-n, a 720p és 1080p filmek egyaránt szaggatásmentesek voltak ablakban és teljes képernyős nézetben is. A processzor terhelése még a "legdurvább" videók lejátszása közben sem igen ment 20 százalék fölé, vagyis a rendszerben bőven vannak tartalékok, nem kell leállítani a háttérben futó folyamatokat (pl. letöltés) ahhoz, hogy megnézzünk egy filmet.

Arra is kíváncsiak voltunk, lejátszás közben mennyit fogyaszt az XS35GT. Tapasztalataink (és fogyasztásmérőnk) szerint tétlen állapotban, csak a Windows desktopot mutatva 20 watt körül mozgott a teljesítményfelvétel, de HD videók lejátszásánál sem ment 26 watt fölé, tipikusan 24-26 watt között mért a műszerünk. Ez azt jelenti, hogy az XS35GT-t akár éjjel-nappal, folyamatosan is lehet járatni, nem üt lyukat a család költségvetésén a megnövekedett villanyszámla: bruttó 45,4 forintos kWh-val számolva havonta 700 forint alatt marad az energiaköltség 24 órás üzemben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tesztjeinket Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel végeztük, de az XS35GT-re Linuxot is lehet telepíteni. Ilyenkor azonban a HTPC-k legfőbb feladatát, a HD videolejátszást már nem képes ellátni, a gyártótól kapott információ szerint az NVIDIA driver hibája miatt problémák akadhatnak, hardveres gyorsításról pedig álmodni sem érdemes egyelőre. Ugyanakkor ha irodába vagy otthoni szervernek szeretné valaki bevetni a gépet, a grafikus chip gondjai nem biztos hogy zavarni fogják.

Picit drága

A Shuttle XS35GT-804 megvásárolható barebone-ként, merevlemez, memória és optikai meghajtó nélkül, 70 ezer forint körüli áron, vagy teljesen összeszerelt PC-ként is - az általunk kipróbált konfiguráció (2 gigabájt memória, 500 gigabájtos merevlemez, DVD-író) a hazai webáruházakban 130 ezer forint körüli áron kapható. Nem kevés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a merevlemezes hálózati médialejátszók mi mindenre képesek ma már és azokról biztos nem spórolják le a digitális hangkimenetet, valamint távirányító is ját hozzájuk, ami a Shuttle-gépnek nem tartozéka.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a csúcskategóriás, belső merevlemezt fogadó, optikai meghajtót is tartalmazó hálózati médialejátszók sem sokkal olcsóbbak ennél, egy PC-t pedig több feladatra vethetünk be és kisebb eséllyel futunk bele kompatibilitási gondokba is, mivel a szoftvere tetszőlegesen módosítható. Jó médiacenter alkalmazásoknak szerencsére se szeri se száma, az XBMC vagy a Boxee elérhető ingyen, ezeken kívül létezik számtalan fizetős alternatíva (pl. Cyberlink PowerCinema), de akár a Windowsba épített Media Centert is használhatja, akinek az tetszik.

A kétmagos, Hyper-Threading támogatással felvértezett Atom D510 irodai feladatok ellátására is elegendő teljesítménnyel ruházza fel az XS35GT-t, ráadásul a gépet (nem tartozék) szabványos VESA állványra is fel lehet szerelni egy monitor hátuljára. A masinának létezik ION 2 nélküli, az Atomba épített Intel grafikus vezérlőt mozgósító változata is, némileg alacsonyabb áron – irodai környezetbe jó választás lehet, ha fontos a tökéletes csend és az alacsony fogyasztás és nem kell teljesítménykritikus alkalmazásokat futtatni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.