Szerző: Koi Tamás

2010. november 19. 11:55

Ingyen Wi-Fi lehet a mobilszolgáltatók mentsvára

Az új generációs technológiák mellett régi, bevált rendszereket is be kell vetniük a szolgáltatóknak ahhoz, hogy ügyfeleik adatforgalmi igényét a jövőben ki tudják majd szolgálni - vetítette elő Dél-Korea egyik meghatározó telekommunikációs szolgáltatója, a Korea Telecom.

Nem csillapodik az adatéhség

A mobilszolgáltatók számára bizonyos régiókban, nagyvárosokban már ma is problémát jelent a koncentrált felhasználói bázis adatforgalmi igényeinek a kiszolgálása, idővel pedig - az állandó adatkapcsolatot fenntartó okostelefonok számának exponenciális növekedésével - a helyzet csak rosszabb lesz. Az operátorok nem véletlenül várnak ezen a téren is sokat a jobb hálózatkihasználást nyújtó LTE-től, de Ázsiában arra figyelmeztetnek, hogy a mobilhálózatok válláról így is le kell valahogy venni terhet - például a WLAN-hálózatok segítségével.

A tegnap befejeződött Mobile Asia Congress 2010 kiállítás és konferencián tartott előadásában a Korea Telecom (KT) mobilrészlegéért felelős elnöke, Hjung-Mjung Pjo saját cégének tapasztalatairól számolt be - írja a Rethink Wireless. A vezető elmondta, az operátor ügyfelei teljes adatforgalmának a kétharmadát (havonta körülbelül 2500 terabájtot) ma már saját Wi-Fi hálózatán keresztül bonyolítja. Pjo szerint a cég tapasztalatai alapján lassan időszerűvé válik, hogy a mobilszolgáltatók világszerte összefogjanak egy ingyenes és minden fontos adatforgalmi csomópontot lefedő WLAN-hálózat kiépítése érdekében.

A konferencián nem mindenki osztotta a KT elnökének álláspontját. A világ egyik legnagyobb mobilhálózati-eszközöket gyártó vállalatának számító Huaweinél is látják, hogy a hálózat kapacitását több százszorosára kell bővíteni belátható időn belül, ezt azonban - nem túl meglepő módon - szerintük meg lehet oldani az új generációs rádiós infrastruktúrával, valamint a cellák sűrűbb kihelyezésével, így nincs szükség a globális WLAN-lefedettségre.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A japán szolgáltatók közül a KDDI lát ugyan fantáziát a Wi-Fi-ben, de ez csak egyike azon számos rádiós átviteli technológiának, amelyet a vállalat ügyfelei igénybe vehetnek. A továbbiak között persze ott az LTE is, a KDDI elnöke, Onodera Tadasi ugyanakkor emlékeztetett, az LTE önmagában kevés lesz ahhoz, hogy az ügyfelek kapacitásigényét kiszolgálják a mobilcégek.

Ingyen Wi-Fi a megoldás?

Európában ez a veszély egyelőre kevéssé fenyeget, kontinensünkön az LTE kapcsán - jelentős részben az uniós politikai lobbinak köszönhetően - a rurális mobil szélessávú lefedettség javulását emlegetik a szolgáltatók. Tény ettől függetlenül, hogy az európai nagyvárosokban, egyes szolgáltatók számára komoly gondot okoz a hálózat kapacitásának a szűkössége. Nehéz helyzetbe került például tavaly nyáron az O2 Londonban, miután a készülék forgalmazásának kezdetét követően annyi iPhone felhasználó jelent meg a hálózaton, hogy a 3G-s infrastruktúra többször is összeomlott.

A rádiós hálózat kapacitásproblémáinak feloldására kézenfekvő megoldás lehet a WLAN hotspotok telepítése, hiszen Wi-Fi rádió ma már gyakorlatilag minden okostelefonban található. Más kérdés, hogy az operátorok jelenleg inkább prémium szolgáltatásként, mintsem szükséges kisegítő lehetőségként tekintenek a hotspot-szolgáltatásokra, ráadásul a legtöbb helyen a lefedettséggel is komoly problémák vannak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról