Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 16. 10:49

Megjelent a Solaris 11 Express

Az Oracle kiadta a Solaris 11 Expresst, a jövőre érkező Solaris 11 előzetesét. A szabadon letölthető szoftvert elsősorban fejlesztőknek, rendszergazdáknak szánja a cég, hogy elkezdhessék az ismerkedést az új operációs rendszerrel.

A Solaris 11 várhatóan 2011 második felében érkezik, de a tegnap óta letölthető Express verzió révén már el lehet kezdeni az ismerkedést az új képességekkel. Ahogy azt korábban a HWSW is megírta, az Oracle új UNIX-a inkább folytatólagos fejlesztéseket tartalmaz semmint hogy forradalmat robbantana ki, az erőfeszítések elsősorban a Solaris 10-ben megjelent képességek további csiszolását célozták. A Solaris 11 Express újdonságai a  telepítés, felügyelet, virtualizáció és hálózatkezelés köré csoportosulnak.

Végre: új csomagkezelő

Az operációs rendszer talán legfontosabb újdonsága az IPS, vagyis Image Packagin System, amely egy modern hálózati csomagkezelő rendszer, hasonló a korszerű Linux-disztribúciókban megtalálható megoldásokhoz. A fejlesztésnek köszönhetően a Solarisban is olyan egyszerűvé, kényelmessé válhat a csomagok kezelése, komponensek telepítése, frissítése mint egy korszerű Linux-disztribúcióban. Ez jelentősen megkönnyíti az adminisztrátorok életét a szoftverfrissítések, patchek telepítésekor, főleg ha zónákat is használnak. Az IPS-hez parancssoros és grafikus segédeszközök is rendelkezésre állnak.

Az IPS megjelenésének köszönhetően a Solaris 11 Express telepítése is jóval egyszerűbbé vált. Új operációs rendszert már lehet automatikusan, beavatkozás nélkül, hálózaton át is telepíteni, ami  megkönnyíti a rendszergazdák munkáját. Automatikus telepítő lemezképekről is elvégezhető az installálás, a Distribution Contractor parancssori eszközzel pedig előre konfigurált telepítőkészletek hozhatók létre, és lehetőség van akár USB-s háttértárról is telepíteni a Solarist. Újdonság, hogy kérhető teljesen szöveges telepítés, grafikus felület és desktop nélkül, ami szerverek esetén felesleges lehet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Aki szeretné Solaris 10 környezetét Solaris 11-re migrálni, Container segítségével megteheti, a Solaris 11 ugyanis fogad és futtat Solaris 10 Containereket, ehhez P2V és V2V konverziós eszközöket is mellékel az Oracle. Ez a megoldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáskörnyezet módosítása nélkül váltsanak operációs rendszert és kihasználják a Solaris 11 újdonságait. Szintén virtualizációval kapcsolatos fejlesztés, hogy a zónák adminisztrációja delegálhatóvá vált.

Deduplikáció a ZFS-ben

A Solaris 11 Express alapértelmezett fájlrendszere természetesen a ZFS, UFS már nem is támogatott root fájlrendszerként. A ZFS is számos új képességgel bővült, ezek közül az egyik a natív blokkszintű deduplikáció, amellyel csökkenthető a tárhelyigény. A ZFS valós idejű deduplikációt kínál, vagyis a fájlrendszerre írt adatokból a szoftver azonnal kiszűri a redundáns blokkokat. A Sun azért döntött e megoldás mellett, mert az utóbbi időben a nagyvállalati környezetben általában az I/O bizonyult az alkalmazások szűk keresztmetszetének, nem pedig a processzorok teljesítménye, amelyet a deduplikálás igénybe vesz.

A ZFS-ben a deduplikáció gyakorlatilag könyvtárak szintjén be- és kikapcsolható, így a felhasználók a számukra leginkább megfelelő módon tudják alkalmazni, figyelembe véve az elérhető megtakarítást és az eljárással járó többlet CPU-terhelést. A blokkokat 256 bites ellenőrző összeg azonosítja, alapesetben SHA256 hash, de lehet "gyengébb", fletcher4 ellenőrző összeget is használni, amelynek kiszámítása gyorsabb, így összességében kevéssé terheli a rendszert.Érdemes szem előtt tartani, hogy bár a ZFS esetében semmilyen korlátja nincs a deduplikációnak, vagyis akár petabájtos méretű fájlrendszereken is használható, de ha a deduplikációs tábla nem fér el a memóriában, a teljesítményigénye látványosan megnövekszik az extra diszkterhelés miatt.

A ZFS fejlesztéseinek köszönhetően a Live Upgrade is változott. A Solaris 11 boot környezete már a ZFS képességeihez van hangolva, minden szoftverfrissítés vagy új csomag telepítése előtt készül egy másolat a boot környezetből,  amelyről bármilyen probléma esetén vissza lehet térni a korábbi állapothoz. Az operációs rendszer újraindításához szükséges idő is csökkent mind SPARC, mind x86 szerverek esetén. További új ZFS-képesség a natív titkosítás, amelyet külön lehet engedélyezni bizonyos adatokra, vagyis egy ZFS poolban lehetnek titkosított és titkosítatlan adatok is.

Hálózatkezelés

Hálózatkezelés terén a legnagyobb horderejű változás az integrált hálózatvirtualizáció jelenti, amelynek segítségével egy teljes hálózati környezet létrehozható egyetlen fizikai hardveren, aminek elsősorban teszteléskor vehetik a legnagyobb hasznát a Solaris-üzemeltetők. A virtualizációval együtt megérkezett a hálózati erőforrás-menedzsment is, amelynek révén gyakorlatilag szolgáltatásminőségi szintek határozhatók meg a virtualizált hálózat alkotóelemeire, például a használható sávszélességek korlátozásával vagy a felhasználható CPU-erőforrások beállításával. A fejlesztések integrálódnak a Solaris zónákkal is, vagyis minden nem-globális zónának saját virtuális IP-stackje lehet dedikált fizikai interfész nélkül. A képesség Solaris 10 zónákból is elérhető.

Virtualizált környezetben gyakori, hogy egy virtuális gép exkluzív hozzáférést kap egy fizikai interfészhez, ennek oka általában a biztonság és a teljesítmény maximumon tartása. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a virtuális gép bármilyen csomagokat küldhet a hálózatra, akár olyanokat is, amelyek veszélyesek lehetnek. Ezt a kockázatot minimalizálja a "Link protection", amely az elterjedt fenyegetések (IP, DHCP, MAC és L2 frame spoofing) ellen véd abban az esetben, ha a virtuális géppel gond adódna. A Link protection nem tűzfal, a bejövő forgalmat nem szűri és egyedi szabályokat sem támogat.

Nincs többé OpenSolaris

A Solaris 11 Express megjelenése egyben az OpenSolaris végét is jelenti. Az Oracle korábban már közölte, hogy elkaszálja az OpenSolarist, helyette az újdonságokkal ismerkedni vágyó felhasználóknak a Solaris 11 Expresst ajánlja, amelyhez támogatást is lehet vásárolni. Az Oracle azt javasolja az OpenSolaris felhasználóinak, térjenek át a Solaris Expressre. A Solaris 11 Express letölthető az Oracle weboldaláról SPARC és x86 rendszerekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról